Peter Brian Medawar’ın kaleme aldığı Genç Bilim Adamına Öğütler adlı kitap ilk olarak 1994 yılında dilimize çevrilerek Türkçe olarak basılmış.
Yazar bu eserinde bilimle uğraşan bir insanda olması gereken nitelikleri, bilimsel yaşamı çevreleyen koşulları, araştırma yapılabilecek konuları, bilim adamının hâkim olması gereken araştırma yöntemlerini ve bilim dünyasına ayak basan insanın karşılaşabileceği mevcut sorunları ele almış.
Nobel ödüllü bilim insanı Peter Brian Medawar kaleme aldığı “Genç Bilimadamına Öğütler” kitabında, genç bilim insanlarına yönelik yazdığı bir rehber, yol gösterici olmayı da hedeflemiş ve bunu başarmış. Bilim insanı olmanın başında bir rehber kitap olma hedefi ve başarısı gösteren eserin okurlarına verdiği önemli mesajlar var.
Yazar kitabında bilimsel merakın önemli bir yer teşkil ettiğine vurgu yaparak bilim insanı olmanın temelinde merak duygusunun yattığına değinmiş. Dolayısıyla Medawar’a göre bilim insanı bilinmeyeni keşfetme ve anlama arzusuyla hareket ediyor ve buna göre çalışmalarını ve ilgilendiği alanın yöntemlerini yönlendiriyor.
Medawar bilim insanının hem eleştiriye açık olması gerektiğini kitabında değinirken aynı zamanda eleştirel düşünme becerisine de sahip olması gerektiğini vurguluyor. Yazara göre bilim insanı her zaman eleştirel düşünmeli ve mevcut bilgileri sorgulamalı. Kanıtlanmamış hiçbir şeye inanmaması gerektiğini belirten Medawar bilim insanının sadece hazır bilgilerle yetinmemesi gerektiğini kaydederek kendi araştırmalarıyla yeni bilgiler üretmesi gerektiğinin üzerinde duruyor.
Bilimsel araştırmaların genellikle meşakkatli ve uzun bir süreç gerektirdiğini kaydeden yazar bu hususta bilim insanının sabırlı ve azimli olması gerektiğini vurgulayarak bilim insanının karşılaştığı engeller karşısında bu sabrı ve azmi koruyarak karşılaştığı engeller karşısında yılmaması gerektiğinin de önemini özellikle belirtmiş.
Bilim insanının araştırmalarını ve araştırmasını tamamladıktan sonraki anlatımını anlaşılır bir dille yapması gerektiğini kaydeden Medawar iyi bir bilim adamının aynı zamanda iyi bir iletişimci olması gerektiğinin üzerinde durmuş.
Her alanda olduğu gibi bilimde de etik değerlerin önemi üzerinde duran Medawar bilim insanının yapmış olduğu çalışmalarda etik değerlere uygun bir şekilde hareket etmesi gerektiği üzerinde önemle durarak bilimsel dürüstlük, şeffaflık ve sorumluluğun bilim insanının temel ilkeleri olduğuna kitabında yer vermiş.
Kitapta yer alan diğer konulara kısaca değinecek olursak Medawar bu konularda da eserin bilim insanı açısından yol gösterici bir rehber olması üzerine çalışmış. Kitapta değinilen diğer konular ise bilimsel makale yazımı, araştırma yöntemleri, kariyer planlaması, bilimsel topluluklara katılım ile bilim ve toplum ilişkileri üzerinde çerçevelenmiş.