MEB’in Müfredat Taslağı ve Eğitim Akademisi Modeli tepkiler almaya devam ediyor…
Sn. Yusuf Tekin göreve geldiği günden beri, yaptığı açıklamalarla en çok tepki alan, öğretmenleri ile zıtlaşan, “en iyiyi ben bilirim” diyen ve geri adım atmaya tavrı ile tanınan bir kişi olmuş durumda.
Sn. Yusuf Tekin göreve geldiği günden beri, yaptığı açıklamalarla en çok tepki alan, öğretmenleri ile zıtlaşan, “en iyiyi ben bilirim” diyen ve geri adım atmaya tavrı ile tanınan bir kişi olmuş durumda.
Daha müfredat taslağı ve mülakat tartışılırken, şimdi de Eğitim Akademisi kurulacağını açıkladı. Bunu kimler düşünüyor, hazırlıyor bilinmiyor. Hatta Bakan Yard. Ve Genel Müdürlerin aynı fikirde olup olmadıkları bile tartışılır oldu. En sonunda sosyal medyada “Bakan istifa” paylaşımları çoğalmaya başladı.
Sn. Cumhurbaşkanımızın son Bakanlar Kurulu toplantısından sonra “bu taslağı destekler” konuşması ile Sn. Tekin daha da hızlandı.
Tüm bu gelişmeler olurken Ak Parti Hükümetlerinin 8 MEB Bakanı ve TBMM Eğitimci MV’leri susmaya devam ediyor. (Hakkını yemeyelim. 13.05.2024’de nihayet bir MV ses verdi
Ak Parti Konya MV Sn. Latif Selvi; "Öğretmen atamalarında mülakatın kaldırılmasının daha uygun olacağı görüşü var. Mülakatı isteyen sadece 1 Bakan, bir sürü saçma sapan oluşum var! Bunlar haricinde isteyen yok!" demiş. Nihayet bir MV ses verdi.
Birden daha 2 yıl önce çıkarılan Sn. Mahmut Özer tarafından reform diye sunulan ÖMK’nın değiştirileceği de açıklandı.
Sızdırılan Öğretmenlik Meslek Kanunu taslağına göre;
Yeni başlayacak öğretmen Akademide eğitime alınacak.
Eğitim 4 dönem olacak.
Bu süre boyunca öğretmen adayları 30 bin gösterge rakamının maaş katsayısıyla çarpımı oranında maaş alacak.
Bugün itibariyle bu tutar 22 bin lira maaş anlamına geliyor.
İlk uygulamaya 1/9/2025 tarihinde başlanacak.
Öğretmen Akademisi'nin açılacağı pilot şehirler; Amasya, Ankara, Antalya, Balıkesir, Bursa, Denizli, Edirne, Erzurum, İzmir, Konya, Kastamonu, Kahramanmaraş, Mardin, Sakarya, Trabzon, Tokat, Van, Mersin, Eskişehir, Sivas, Malatya, Kocaeli, Tekirdağ, Kütahya…
“Eğer söylenenler doğruysa bir sonraki dönem atama yapılmayacak, ‘atanma adayları’ seçilecek. Doğrudan atama devri sona eriyor. Bu, sürdürülebilir ve doğru bir uygulama değil.
Sayın Bakan, Getireceğiniz sistemin manası önce 1 yıl ücretli öğretmenlik yaptırma, arkasından 3 yıl da sözleşmeli çalıştırarak kadroya almadan önce 3 kez eleme gücü kullanmaktır. Yetişmiş eğitim gücü ciddi manada yara alacaktır. Yol yakınken dönün bu yoldan.
Defalarca söyledim. Öğretmen olmayı zorlaştırmak istiyorsanız bunu henüz eğitim fakültesine girilmeden yapacaksınız. Yeni ÖMK'da bunu yapın. Geçerliliği ilk giren öğretmen adaylarına uygulayın. Sistemi içinden çıkılmaz hale getirdiniz. Bilmiyorsanız bir bilene sorun. Buradayız...
“Öğretmen Mülakatı 4 yıl Eğitim Fakültesi eğitimine, 30 dakika mülakat eşit kabul ediliyor. Eğitim Fakültesi öğrencileri onlarca sınav, ödev ve uygulama yapıp başarılı olduktan sonra. Durun ben sizi bir ben mülakata tabi tutacağım demek, verilen eğitime saygısızlıktır.
MEB Eğitim Akademisi;
Bu akademide kimler görev yapacak?
Akademisyenler görev alacak ise Eğitim Fakültelerinde yetiştiremediği öğretmen adayını, akademi de nasıl yetiştirecek?
Yoksa Akademi de adrese teslim kadrolar mı verilecek?”
Prof. Dr. Necati CEMALOĞLU:
“Eğitim fakültelerinin yetiştirdiği öğretmenlere yetersiz demek, kimsenin haddi değildir. MEB’de, öğrencilerimizi mülakata alacak, üniversite hocaları dışında kimse yoktur. Milli Eğitim Akademisi, eğitim fakültelerinden rol çalıp, paralel örgütlenme hevesidir. Mülakat, hezeyandır.”