İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğünce hayata geçirilen ''Okul Öncesi Müzik Eğitimi Uygulayan Okul Projesi''nin açılış programı Beşiktaş Yıldız Erten Anaokulu'nda gerçekleştirildi.
Proje, çocukların erken yaşta müzikle tanışarak estetik duyarlılıklarını geliştirmeyi amaçlıyor.
Bu konuda birkaç bilgi paylaşmak istiyorum:
“Müzik, çocukların bütün alanlarda öğrenmesine katkı ve yeni bir bakış açısı sağlamakta, müzik çalışmalarına katılan, yaratan, üreten çocuk kendisi ile gurur duymakta, başarı duygusunu tatmaktadır ve böylece çocukların kendilerine güvenleri ve özsaygıları artmaktadır (Lazdauskas 1996).
Müzik eğitimi okulöncesi dönemden itibaren programlarda yer almaktadır. Fakat anaokulu öğretmenleri müzik etkinliklerine genellikle gereken önemi göstermemekte ve günlük planlarında müzik etkinliklerine sadece şarkı dinleme ve şarkı söyleme etkinlikleri olarak yer vermektedirler.
Okulöncesi dönemde; şarkı söylemenin yanı sıra ses dinleme ve ayırt etme, ritm çalışmaları, müzikli öykü, yaratıcı hareket ve dans gibi etkinlikler müzik 31 etkinlikleri içerisinde yer almaktadır. Bütün bu etkinlikler çocuklar için belirlenen hedeflere, müzik eğitimi yoluyla farklı bir yoldan ulaşma imkanı sağlamaktadır.
Okulöncesi dönem çocukları için müzik eğitimi programı planlanırken, çocukların doğuştan getirdikleri özellikleri, müzik deneyimleri ve gelişim düzeyleri göz önünde bulundurulmalıdır ve gelişimsel ardışıklığın olmasına dikkat edilmelidir (Fox 1991).
Çocukların tüm gelişim alanlarını destekleyici bir etkiye sahip olan müzik eğitiminin oyunla eğitim niteliğinde olmasına dikkat edilmeli, çocukların isteyerek ve hoşlanarak müzik etkinliklerine katılmaları sağlanmalıdır.”
(Okul Öncesi Dönemde Müzik Eğitimi/Dr.Ayperi Sığırtmaç/ https://dergipark.org.tr/tr/download/article-file/50118
“Araştırmalar okul öncesi döneminde verilen müzik eğitiminin sosyal bir çaba olduğunu ve müzikal katılımın çocukların sosyal gelişimi için faydalı olduğunu belirtiyor. Ayrıca, araştırmalar çocukların müzik eğitimi sırasında kültürel ve sosyal grupların üyesi olarak yeni şeyler öğrenirken müzikle şekillendiğini sunuyorlar.
Okul öncesinde dönemdeki müzik eğitiminin faydaları olarak çocukların sosyal bilişinin, empati kurma becerilerinin, koordinasyonlarının, işbirliği kurabilme becerilerinin, ve sosyal uyumlarının gelişmesi verilebilir.
Müzik bebeklerin iletişim kurması için bir araç olarak kullanılabilir çünkü müzik yaşamın ilk yıllarına kadar dokunabilir. Küçük çocukların dikkati müzik aracılığıyla çekilebilir. Yenidoğanlar müziği duyduklarında davranışlarını durdurarak değişik göz hareketleri ile duydukları şeyi anlamlandırmaya çalışırlar.
Küçüklükten itibaren müziğin baskın olarak kullanılması ve müzikal bir ortam sunulması çocukların dil gelişimini arttırır. Ayrıca, araştırmalar erken yaşta başlanan müzik eğitiminin çocukların duyusal işleyişleri düzenleme becerilerine ve sosyal dünyalarını tanıma olanağına sahip olduklarını belirtmektedir. Çocuklar bu şekilde duygularını düzenlemeyi, kültürel ve sosyal öğrenmeyi öğrenerek fayda görmektedirler.”
https://tzv.org.tr/egitim/bilgi-fikir/okul-oncesi-donemde-muzik-egitimi/
İstanbul Vali Yardımcısı Mustafa Kaya;Özellikle ana sınıfı ve okul öncesi çok önemli. Bugünkü bu etkinlikle çocuklarımızın inşallah gelecekte kodlarına işlenecek bir müzik altyapısı oluşacak. Bu altyapıyla belki de bu çocuklar gelecekte müzik ve sanatta söz sahibi olacak, güzel eserler ortaya koyacak. Çocukların akademik eğitimin dışında diğer alanlarda da kendilerini geliştirmelerini istiyoruz. Yürüttüğümüz 'İstanbul'da Enstrümansız Okul Kalmasın' projesi kapsamında geçen yıl 196 okulumuza istedikleri tüm enstrümanlar, belki de gelmeyecek diye düşündükleri piyanoya kadar ne istedilerse teslim edildi.''
İl Milli Eğitim Müdürü Murat Mücahit Yentür; “İstanbul'da 3 milyon öğrenci ve 175 bin öğretmen var. 3 milyonla sadece İstanbul'u, Türkiye'yi değil dünyayı değiştirecek, dönüştürecek bir güce, niteliğe ve beşeri sermayeye sahibiz.
Bugün çok değerli bir çalışmanın başlangıcını yapıyoruz. 28 Kasım itibarıyla Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ve Talim Terbiye Kurulu Başkanlığınca onaylanmış bir müzik eğitimi programımız var. Bir devlet okulunda, bir program olarak Türkiye'de ilk, okul öncesindeki müzik eğitimine Beşiktaş Yıldız Erten Anaokulu'nda inşallah başlıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığında, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'yle bir değişim ve dönüşüm yaşanıyor. İstanbul'da 2 bin 134 kurumumuzda okul öncesi temel eğitim ve ortaöğretim kurumlarındaki ana sınıfları dediğimiz dersliklerde 160 bin öğrencimiz zorunlu eğitime tabi olmayan okul öncesi eğitimi almaktadır. Sayın Valimizin öncülüğünde İstanbul'da ilkokul birinci sınıfa başlamadan müracaat eden her vatandaşımızın çocuğuna, özellikle 5 yaşta okul öncesi eğitimi her türlü imkanı sunarak vermeye hazır olduğumuzu, kapasitemizin buna uygun olduğunu ifade etmek istiyorum. Okul öncesinde ruhsal, bedensel ve fiziksel gelişimle çocukların sosyal duygusal öğrenme becerilerinin gelişmesi, onların hayat boyu hikayesinin temelini oluşturur. Türkiye'nin ilk müzik eğitimi programını uygulayan anaokulumuz hayırlı uğurlu olsun."
Ancak okul web sayfasında bu konuyla ilgili henüz bilgi bulamadık (03.01.2025) https://yildizertenanaokulu.meb.k12.tr/34/03/752023/teskilat_semasi.html
Bunun yanı sıra “Okul öncesi öğrencilerin” sosyal gelişimlerini desteklemek; müzik kültürü konusunda deneyimler kazanmalarını sağlamak, yaratıcılıklarını ortaya çıkarmak amacıyla Temel Eğitim Genel Müdürlüğünce çocuk şarkıları hazırlanmaya başlandığını sevinerek öğrendik. Bu doğrultuda öğretmenlere yönelik 31 Ekim - 2 Kasım tarihleri arasında Ankara'da "Okul Öncesi Program Tanıtımı", "Okul Öncesi Eğitim Alanına Yönelik Öğretim Materyalleri", "Okul Öncesi Dönem Çocuklarının İhtiyaçları", "Okul öncesi Eğitimde Eğitici Çocuk Şarkılarındaki Mesajların Çocuklar Tarafından Yorumlanması" ve "Okul Öncesi Çocuk Şarkıları Besteleme Çalışmaları" konularında eğitim verilmiş ve çalışmanın yol haritası belirlenmiştir.
https://tegm.meb.gov.tr/dosya/okuloncesicocuksarkilari//bir/index.html
https://tegm.meb.gov.tr/dosya/okuloncesicocuksarkilari//iki/index.html
https://tegm.meb.gov.tr/ web sayfasında “Uygulanan Özel Programlar” ikonunda “Müzik Ortaokulu ve Anaokulu”’nda iki sekme var: Müzik Alan Dersleri ve Bireysel Çalgı Eğitimi Dersleri. Ancak henüz hazır değil ki açılmıyor.
Bu arada Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ve Talim Terbiye Kurulu Başkanlığınca onaylanmış “Anaokulu Müzik Eğitimi Programı” nı da bulamadık. İlgililer gönderebilirse memnun oluruz.
Not: “Millî Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete'de (03.01.2025) yayımlandı. Türk programı dışında program uygulayan milletlerarası özel öğretim kurumlarında Bakanlıkça onaylanan haftalık ders çizelgeleri doğrultusunda 1 Eylül 2025 itibarıyla Türkçe ve Türk tarihine ilişkin dersler okutulacak. Yeni düzenleme kapsamında, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı faaliyet gösterecek üç yeni kurum türü tanımlandı.
Bunlardan ilki; ilkokul çağındaki öğrencilere ilgi, istek ve yetenekleri doğrultusunda sosyal, kültürel, sanatsal, sportif alanlarda eğitim verilen ve bireysel olarak ödev ve projelerinin yapılmasında destek sunulan "öğrenci etkinlik merkezleri" oldu. Öğrenci etkinlik merkezlerinde bu kurum türü için Millî Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan yabancı dil, kişisel gelişim, bilgisayar, müzik, gösteri sanatları, el sanatları, spor, ahlak ve değerler gruplarındaki programlar uygulanacak. İlkokul öğrencileri, programlara hafta içi okul saati dışında ya da hafta sonu devam edebilecek.
Ayrıca bireylerin kendilerini tanımalarına, karar verme ve problem çözme becerilerini geliştirmelerine, psikolojik iyilik hâllerini artırmalarına yönelik bireysel ya da grup olarak profesyonel psikolojik desteğin sunulabileceği; rehberlik ve psikolojik danışmanlık alanında bireylerin kendilerini geliştirmelerine, mesleki bilgi ve becerilerini artırmalarına dönük eğitimlerin verilebileceği rehberlik ve "psikolojik danışma merkezleri" adı altında yeni kurum türü tanımlandı.
Bu kurumlarda bireylere ve gruplara psikolojik danışma hizmeti sunulacak ve bu kurum türü için MEB tarafından onaylanan eğitsel danışmanlık, akademik kaygı, akran zorbalığı, bağımlılık, çocuk eğitimi ve aile, psikolojik ilk yardım, yaşamda anlam gibi programlar uygulanabilecek.
Yönetmelik'te yapılan değişiklikle tanımlanan diğer bir kurum türü "dil, konuşma ve ergoterapi merkezleri" oldu.
Bu kurumlarda bireylerin iletişim becerilerinin ve konuşma akıcılığının geliştirilerek yaş, cinsiyet ve kültüre uygun ses özelliklerinin kazandırılması, bulundukları çevreye yönelik uyumlarının artırılması, toplumsal katılımlarının sağlanması amacıyla dil ve konuşma ile ergoterapi alanında bireysel ve grup eğitimi verilecek. Dil, konuşma ve ergoterapi merkezlerinde bu kurum türü için Millî Eğitim Bakanlığı tarafından onaylanan dil gelişimi, konuşma akustiği, çocukluk çağı dil gelişimi, günlük yaşam aktiviteleri, akıcı konuşma gibi programlar uygulanacak.
Öte yandan Türk programı dışında program uygulayan milletlerarası özel öğretim kurumlarında Bakanlıkça onaylanan haftalık ders çizelgeleri doğrultusunda 1 Eylül 2025 itibarıyla Türkçe ve Türk tarihine ilişkin dersler okutulacak.”