Gün geçmiyor ki, “…….Üniversitesine ait …… tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Fakülte/MYO/Konservatuvar’a alınacak ilanda ‘belirli bir kişiyi
belirtecek’ şekilde şartlar konulmuştur.” haberini okumayalım.
Bu durum, üniversitelerde saygınlığı gölgelemektedir.
Medyada yer aldıktan sonra ilanın iptali veya değiştirilmesi çözüm değildir.
YÖK, yaptırım koymadığı sürece buna engel olmak çok zordur.
YÖK, Sn. Cumhurbaşkanımızın atadığı rektörlerden çekiniyorsa, o zaman atanan rektörlere “mobbing, taciz, kamu yönetimi, idarecilik, ihale verilmesi, akademik ilan verilmesi vb.” konularında belge okutması ve “okudum, anladım” yazdırarak imzalatması gerekmektedir.
Rektör olmak için tabiri caizse kırk takla atıp, bir akademik ilanda tökezleyen, medyaya düşen kişi görevine 1-0 yenik başlamış demektir.
Gelelim konumuza:
YÖK, üniversitelere gönderdiği yazıda öğretim üyesi kadro ilanlarında kişiye özgü şartlara yer verilmemesini istedi. (03 Haziran 2016)
Dinlendi mi?
HAYIR!
Yaptırım oldu mu?
HAYIR!
Foto: YOK22
YÖK Denetleme Kurulu Başkanlığı, kişiye özel ilanların, idari ve cezai sorumluluklar doğuracağını belirterek, YÖK Başkanlığını uyardı:
“Konu hakkında Yükseköğretim Kuruluna gelen ve incelenmek/soruşturulmak üzere ve incelenmek/soruşturulmak üzere Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına gönderilen şikayet dilekçelerinde; üniversitelerin akademik personel alımı için ilana çıktığı kadrolara ilişkin olarak ek koşullar belirlediği, ancak söz konusu ek koşulların bir adayı işaret edecek biçimde spesifik olarak belirlendiği ve böylece ilana diğer adayların katılımın engellendiği, ilanlara konulan ek koşullar yoluyla belirli kişilerin alınarak üniversitede kadrolaşmaya gidildiği şeklinde iddialar yer almaktadır. Yapılan inceleme ve soruşturmalarda Üniversiteler tarafından çıkılan bazı ilanlarda yer alan ek koşulların belirli bir adayı tanımlamaya yönelik olarak ve akademik rekabeti engelleyecek biçimde belirlenebildiği, ataması yapılan kişilerin yayınları ile belirlenen ek koşul arasında büyük benzerlikler bulunduğu ve hatta bazı atamalar için doğrudan ataması yapılan kişilerin yüksek lisans ya da doktora tez başlıklarının ek koşul olarak belirlendiği, bazı ilanlarda bilimsel kalite ve bilim disiplinleri arasındaki farklılıklarla açıklanamayacak ölçüde kısıtlayıcı ve rekabeti engelleyici koşullar belirlendiği görülmüştür……Üniversitelerin çıkmış olduğu ilanlarda belirlediği ek koşulların kişiyi tanımlamaya yönelik olarak akademik rekabeti engelleyecek nitelikte olmasının, Anayasanın eşitlik ilkesine ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'na aykırılık teşkil edeceği, tesis edilen işlemin dava konusu edilmesi halinde yargı makamları tarafından atama işleminin iptal edileceği, buna bağlı olarak üniversitenin işleyişi üzerinde olumsuzluk etkiler yaratacağı ve kişiler açısından mağduriyetler yaratacağı, söz konusu atama işleminde rol alan yetkililer açısından idari ve cezai sorumluluklar doğuracağı açıktır.” 10 Mart 2020
Dinlendi mi?
HAYIR!
Yaptırım oldu mu?
HAYIR!
“Resmî Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmelik değişikliği ile 12 Haziran 2018 tarihli ve 30449 sayılı Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliğine yeni bir madde eklendi. Buna göre, ilana başvuru koşulu olarak adayların lisansüstü tez veya uzmanlık tezi adlarının bir kısmı veya tamamı yazılamayacağı gibi ilanda sadece belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara da yer verilemeyecek.” 9 Mart 2021
Eski “Yeni YÖK” Başkanı Y.Saraç, yeni düzenlemeye ilişkin şu bilgileri verdi:
"Yaptığımız bu çalışma neticesinde, profesör, doçent ve doktor öğretim üyesi kadrolarının özel şartlarında adaylara ait tez/uzmanlık tezi adlarının bir kısmı veya tamamı yazılamayacak. Ayrıca, ilanın özel koşulunda belirli bir adayı tanımlayan özel şartlara da yer verilemeyecek. Belirli bir adayı tanımlayan özel şartların öğretim üyesi alımlarındaki atama ilanlarında yazılmasını engellemeyi hedefleyen ve fırsat eşitliğini, rekabet ve kaliteyi önceleyen bu düzenlememizin yükseköğretimimiz ve akademisyen adaylarımız açısından hayırlı olmasını dilerim..." 9 Mart 2021
Dinlendi mi?
HAYIR!
Yaptırım oldu mu?
HAYIR!
Yargı yoluyla usule aykırı ilanların iptalini sağlayan örnekler olsa da Yükseköğretim Kurulu (YÖK) akademide işe alımlarda “adrese teslim ilanlar” konusunda rektörlükleri gönderdiği yazıyla bir kez daha uyardı. 13.04.2023
Dinlendi mi?
HAYIR!
Yaptırım oldu mu?
HAYIR!
tr/wp-content/uploads/sites/111/2023/04/Akademik-Kadro-Ilanlarinda-Dikkat-Edilecek-Hususlar.pdf
- Öğr. Gör. alımında YÖK ve YÖK Denetleme Kurulu tarafından açıklanan yazılarda adayı belirtecek şekilde şart konulmaması istenmiştir. 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 31. maddesinde, Öğretim Görevlisi; "Üniversitelerde ve bağlı birimlerinde bu Kanun uyarınca atanmış öğretim üyesi bulunmayan dersler veya herhangi bir dersin özel bilgi ve uzmanlık isteyen konularının eğitim - öğretim ve uygulamaları için, kendi uzmanlık alanlarındaki çalışma ve eserleri ile tanınmış kişiler…" olarak ifade edilmektedir.
Adı geçen Kanunun aynı maddesinde; "Öğretim görevlileri, ilgili yönetim kurullarının görüşleri alınarak fakültelerde dekanların, rektörlüğe bağlı bölümlerde bölüm başkanlarının önerileri üzerine ve rektörün onayı ile öğretim üyesi, öğretim üye yardımcısı ve öğretim görevlisi kadrolarına atanırlar" hükmü bulunmaktadır.
-Öğretim Üyesi Dışındaki Öğretim Elemanı Kadrolarına Yapılacak Atamalarda Uygulanacak Merkezi Sınav ile Giriş Sınavlarına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmeliğin 7/3-a ve b maddelerinde;
"Lisans düzeyinde eğitim yapılan birimlere (rektörlüğe bağlı bölümler dâhil) başvuracak öğretim görevlisi adaylarında en az tezli yüksek lisans mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az beş yıl tecrübeli olmak; Güzel Sanatlar Fakülteleri, Eğitim Fakültelerinin Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümleri, Konservatuvarlar ile ön lisans düzeyinde eğitim yapılan birimlere başvuracak Öğr. Gör. adaylarında en az tezli yüksek lisans mezunu olmak veya lisans mezunu olmak ve belgelendirmek kaydıyla alanında en az iki yıl tecrübeli olmak." öğretim görevlisi olarak atanacak kişiler için özel şart olarak ifade edilmektedir.
Adayın tecrübesine dayalı olarak başvuracağı programın aradığı 2 ya da 5 yıllık süre zarfının belgelendirilebilir olması gerekir. Aday, çalıştığı kurumlardan aldığı belge veya belgeleri başvuru yaptığı Üniversite/ Meslek Yüksekokuluna teslim ettiği zaman Üniversite/MYO ilgilinin çalıştığını ifade ettiği dönemlerde yer alan bilgileri SGK Hizmet Dökümü kayıtlarıyla teyit ederek adayın başvurusunu kabul ya da reddetmelidir.
- Alınacak alanla ilgili Bölüm mezunlarına mutlaka yer verilmelidir. Farklı alanlarda Dr. şartı konularak başka adayların başvuru hakkı engellenmemelidir...
-“Alanında tecrübe sahibi olmak şartı (mesleki veya ders verme deneyimi) aranacaksa, bu şartın hangi öğrenim düzeyinden sonrasına (lisans- Y.L., Dr.) ait olduğunun”, herhangi bir adayı tanımlamayacak şekilde belirtilmesi şarttır.
- Arş.Gör., Öğr.Gör. Dr.Öğr.Üy. İlanlarında “alanda lisans mezuniyeti” şarttır. Direkt olarak Dr. mezunu olmak şartı konulamaz. Bu ilan varsa, başvuracak kişinin yüksek lisans ve lisans mezuniyetinin de farklı olduğu anlaşılmaktadır.
Örnek/ Dr.Öğr.Üyesi: “Liderlik ve yapay zeka konularında çalışmalar yapmış olmak” Çok eksik. Lisans, Y.L. ve Dr. mezuniyeti yazılmalıdır.
Örnek/ Dr.Öğr.Üyesi: “Doktorasını Bankacılık, Sigortacılık veya İktisat alanında yapmış olmak. Yenilenebilir enerji ekonomik büyüme ilişkisi ve işsizlik konularında çalışmalar yapmış olmak.” Eksik. Lisans, Y.L. mezuniyeti yazılmalıdır.
Örnek/Dr.Öğr.Üyesi: “Duane retraksiyon sendromu ve vitreoretinal ara yüzey anomalileri ile ilgili çalışmalar yapmış olmak.” Çok eksik. Lisans, Y.L. ve Dr. mezuniyeti yazılmalıdır.
Örnek/Dr.Öğr.Üyesi: “Makine Mühendisliği alanından lisans veya doktora derecesine sahip olmak. Makine Teorisi ve Dinamiği, Mekanizma Tekniği, Biyomekanik alanlarından bir ya da birkaçında araştırma ve yayınlar yapmış olmak. Tercihen yurtdışı çalışma, proje veya endüstri deneyimine sahip olmak.” “Lisans veya Dr.” olamaz. Lisansın karşılığı Y.L./Dr. değildir.
- “Üniversitemiz Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Proses ve Reaktör Tasarımı Anabilim Dalına ait 2024-30 ilan nolu profesör kadrosuna ilişkin ilanımızın özel şartında belirtilen “Lisans ve Lisansüstü eğitimleri ile Doçentlik ünvanını Kimya Mühendisliği alanında almış olmak.” cümlesi, “Lisans eğitimi ile Doçentlik ünvanını Kimya Mühendisliği alanında almış olmak.” şeklinde düzeltilmiştir.” Doğruya dönülmüş ama 10 gün sonra fark edilmiş. Keşke düzeltmişken “Dr. sını da Kimya Müh.’de” denilseymiş.
- Prof. ilanlarında kişinin Doç. olarak alanında 5 yılı doldurması şarttır.
Prof. kadrosu için istenecek belgeler: 1- Başvurdukları birim ve Anabilim Dalını belirten dilekçe 2- Özgeçmiş 3- Yayın listesi (başlıca eser belirtilmelidir) 4- 2 adet vesikalık fotoğraf 5- Nüfus cüzdanı örneği 6- Noter onaylı diploma fotokopileri (Lisans, Yüksek Lisans, Doktora ve Doçentlik belgesi) (Yurtdışında alınan diplomaların Üniversitelerarası Kurulca denkliğinin onaylanmış olması) 7- Akademik unvana atanma yazıları (Varsa atama yazısı) 8- Yabancı dil (İngilizce) yeterliliğine ilişkin belge ve varsa diğer yabancı dil yeterliliğine ilişkin belge 9- Bilimsel çalışma ve yayınlarını kapsayan 6 adet dosya veya 1 adet dosya 5 adet CD 10- Varsa yurt dışı deneyimi gösterir belge ile kendi alanında İngilizce eğitim verildiğine dair belge.
Örnek/Prof.: “Lisans veya doktorasını Elektrik Mühendisliği alanında yapmış olmak, Yüksek Gerilim Tekniği alanında deneyim sahibi ve Yüksek Lisans veya Lisans Programlarında ders vermiş olmak, Güç Elektroniği / Elektrik Makinaları / Elektronik Devreler veya Sayısal Devreler konularında Yüksek Lisans veya Lisans Programlarında ders vermiş olmak,” “Lisans ve doktorasını” olmalı, kısmen doğru ilan şatları.
- Öğretim üyesi ilanlarında “bilimsel, objektif ve denetlenebilir” olmayan, kişiye özgü ve herhangi bir adayı tanımlayan şartlara, herhangi bir kişinin akademik çalışmalarının tez/bildiri vb.) adlarını içeren ifadelere yer verilemez. Akademik birimin ihtiyaç duyduğu uzmanlık şartlarına yer verilmesi şarttır…
-Arş.Gör. ilanlarında “Alanla ilgili lisans mezuniyeti ve “yüksek lisans ve doktora yapıyor olmak/mezuniyet” dışında şart getirilmemelidir. Yönetmelikçe belirlenen asgari ALES ve Y.Dil puanının üzerinde puan üniversite senatosu tarafından belirlenir...
Örnek/Arş.Gör: “Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği lisans programından mezun olmak ve Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliğinde tezli yüksek lisans yapıyor olmak.” Doğru.
Örnek/Arş.Gör: “Anatomi alanında Tezli Yüksek Lisans mezunu olmak.” Çok eksik. Lisans mezuniyeti ve Y.L./Dr. yapıyor olmak yazılmalıdır.
-Ders verecek Öğr.Gör.’de: Meslek Yüksekokulları’nın (MYO), (YÖK tarafından belirlenecek bazı bölümleri hariç) en az tezli yüksek lisans ya da lisans/yüksek lisans derecesini birlikte veren bir programdan mezun olma şartı aranır. Bu kadroda Y. lisans/doktora/sanatta yeterlilik öğrencisi olma şartına yer verilmez. Tecrübe aranacaksa bunun hangi öğrenim düzeyinden sonrası için olduğu, bir aday tanımlamayacak şekilde belirtilir.
- Özel şartı belirtilmeyen hiçbir kadro ilanı olamaz.
-Yine ……üniversitesi 30.12.2024’de bir ilan veriyor. 12.01.2025’de hiçbir gerekçe göstermeden ilanı iptal ediyor. Etik mi? Elbette HAYIR!
- “31.12.2024 tarihli ve 32769 sayılı Resmî Gazete’de aslına uygun olarak yayımlanan "Öğretim Elemanı Alım İlanı"mızda Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Geleneksel Türk Sanatları Anabilim Dalı 7. Derece Araştırma Görevlisi kadrosu için sehven 80 (seksen) olarak düzenlenen yabancı dil koşulu 70 (yetmiş) şeklinde düzeltilerek ilan olunur.” 09.01.2025 Etik mi? HAYIR! Aceleniz neydi? ve Çok geç fark edilmiş…
Bu örneklerden anlaşılacağı gibi YÖK Başkan ve Kurul Üyeleri değişmiş, ama sistem değişmemiş. Hiçbir rektör YÖK’ü dikkate almamış, cezada almamışlar. Çünkü YÖK Başkan ve Üyeleri ile Rektörleri Sn. Cumhurbaşkanımız atıyor. Yani atamada eşitler. Bu da rektörlerin önünü açıyor.