Göktan Ay


ÜAK SDEK Çalıştayında “Güzel Sanatlar Alanı” Yapılanması Hakkında Görüşlerim…

Müzik alanı tanımlar ile ilgili görüşlerimi önceki yazında belirtmiştim. Her ne kadar takipçilerim, yazılarımdan bazı görüşlerimi biliyorlar olsa da bazı Güzel Sanatlar alanı akademisyenleri bu yazımla yeni öğrenmiş olacak.


Müzik alanı tanımlar ile ilgili görüşlerimi önceki yazında belirtmiştim. 

Her ne kadar takipçilerim, yazılarımdan bazı görüşlerimi biliyorlar olsa da bazı Güzel Sanatlar alanı akademisyenleri bu yazımla yeni öğrenmiş olacak.

Güzel Sanatlar alanının çeşitli birimlerle birleştirilmesinden vaz geçilmelidir. Çünkü, sinerji yaratmıyor.

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi” yapılanması yanlış olup, “Ankara Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi” ve “Ankara Güzel Sanatlar Üniversitesi” olarak yapılanmanın düzeltilmesi şarttır.

Güzel Sanatlar alanı yapılanması için  23.12.2017’de yazmışım: “Güzel sanatlar alanı” yapılanmasında, akortlar tutmuyor!..

https://www.internethaber.com/guzel-sanatlar-alani-yapilanmasinda-akortlar-tutmuyor-1833291y.htm

Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi; “Ankara Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi” yapılarak bağımsız olmalıdır!..  17.06.2018’de yazmışım:

https://www.internethaber.com/muzik-ve-gs-universitesi-muzik-ve-sahne-sanatlari-univ-yapilarak-bagimsiz-olmalidir-1880569y.htm

Bazı üniversitelerde Bölüm açılması için zorunlu olan 3 Öğr.Üye. olmadığı için, farklı alanları birleştirerek, yapay birliktelikler yapmaktan vaz geçilmelidir. Bu durum Güzel Sanatlar ve Müzik alanında büyük bir karmaşaya yol açmıştır; 

Güzel Sanatlar Fakültesi- Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık Fakültesi- Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi- Sanat ve  Tasarım Fakültesi- Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi- Sanat ve Sosyal Bilimler Fakültesi- Mimarlık ve Tasarım Fakültesi” olmak üzere 137 farklı isimde fakülte yapılanması mevcuttur.

Gelelim Çalıştayda Güzel Sanatlar alanında tartışılan konularla ilgili görüşlerime:

1/ Güzel Sanatlar Fakültesi bağımsız ve alt yapılanması da MSGSU GSF’deki gibi olmalıdır: “Fotoğraf Bölümü, Geleneksel Türk Sanatları Bölümü, Heykel Bölümü, Resim Bölümü, Sahne Dekoru ve Kostümü Bölümü, Seramik ve Cam Bölümü, Sinema ve Televizyon Bölümü, Tekstil ve Moda Tasarımı Bölümü, Fotoğraf Bölümü, Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü, Grafik Tasarım Bölümü, Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restorasyonu Bölümü 

Not: Bu yapılanma da sadece “Sinema ve TV Bölümü’ne itirazımız vardır. Çünkü onun yeri İletişim Fak.dir.)

Bu bölümlere güncel yeni meslekler, alanlar eklenebilir.

2/ Güzel Sanatlar Fakültesi bünyesinde ki; “Müzik Bölümü”, “Türk Halk Oyunları Bölümü”, “Radyo-Sinema ve TV Bölümü” ve “Müzikoloji Bölümü” yapılanmaları iptal edilmelidir.

3/ Üniversitelerde yapılanma; “Güzel Sanatlar Fakültesi” ve “Türk Müziği Konservatuvarı- Konservatuvar (ilkokul-ortaokul-lise-lisans-lisans üstü)” veya Güzel Sanatlar Fakültesi” ve  “Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi-Konservatuvar (ilkokul-ortaokul-lise)” olmalıdır.

4/ Güzel Sanatlar Fakültelerinde olan; “Sanat Bölümü”, ve “Müzik Toplulukları Bölümü”, “Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü”, “İletişim ve Tasarım Bölümü”, “Radyo-TV ve Sinema Bölümü”  kapatılmalıdır.

5/ Sanat ve Tasarım Fakültesi yapılanmasında; “Tiyatro Tasarımı Bölümü”, “Resim Tasarımı Bölümü”, “Heykel Tasarımı Bölümü”, “El Sanatları Tasarımı Bölümü”,  “Müzik Tasarımı Bölümü”, “Yüzey Süsleme ve Dekoratif Tasarım  Bölümü”, “Görsel İletişim Tasarımı Bölümü”    vb. olmalıdır. Bu fakülteler; sanatçı-icracı yetiştirmek için değil, Güzel Sanatlar ve Müzik alanında ara insan gücü yetiştirmeye yönelmelidir.

6/İletişim Fakülteleri’nde olması gereken; “Gazetecilik Bölümü,  Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümü, Radyo-Televizyon ve Sinema Bölümü, Reklamcılık Bölümü”, “Yeni Medya ve İletişim Bölümü” yapılanmasıdır. İletişim Fakülteleri yetenek sınavı ile öğrenci almamalıdır.

7/Mimarlık Fakültesi’nde olması gereken; “Mimarlık Bölümü”, “Kentsel Tasarımı ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü”, “Şehir ve Bölge Planlama Bölümü”, İç Mimarlık ve Tasarımı Bölümü”, “Endüstriyel Tasarım Bölümü” yapılanmasıdır.

8/ Mimarlık Fakültesi bünyesinde, “Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü” (Turizm Fakültesi) ve “Görsel İletişim Tasarımı Bölümü”  yapılanması olamaz.

9/ “Temel Eğitim Bölümü” kaldırılmalıdır. Temel Sanat Eğitimi bir ders olarak lisans ilk yıllarında verilmelidir.

10/ Güzel Sanatlar Fakülteleri olan üniversitelerde müzik alanını, sadece Konservatuvarlar üstlenmelidir.

Not: GSF ve Konservatuvar web sayfaları hoş değil. Web sayfaları tanıtma yüzüdür ve orada en doğru, yeni bilgiler olmalıdır. Vizyon ve misyon tanımları %99 yanlış, hala aradaki fark anlaşılamamış. Müdür/Dekan değişmiş hala eskileri duruyor. Müdür/Dekan’ı tıklıyorsunuz, açılmıyor ya da bir mesaj var, ama altında isim ve imza yok. Bölüme tıklıyorsunuz bilgi yok. Her bölümün misyonu ve vizyonu olmaz. Nerden çıktıysa kopyala yapıştır ile her kurumda var maalesef. Fakülte ve Konservatuvarın misyon-vizyonu ile her bölümü kapsayan bir metin yazılmalıdır. Öğr. Elem. tıklıyorsunuz hiçbir bilgi yok, çoğunda fotoğraf yok. Lütfen!...