Göktan Ay


ÜAK SDEK ‘Güzel Sanatlar ve Müzik Çalıştayı’nda Neler Konuşuldu?

ÜAK Sanat Dalları Eğitim Konseyi, “Konservatuvarlar ve Güzel Sanatlar Alanı Fakültelerin Yapılanma, Akredite ve Kontenjanları” başlıklı bir çalıştay düzenledi. Etkinlik, Afyon Kocatepe Üniversitesi,  İbrahim Küçükkurt Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.


ÜAK Sanat Dalları Eğitim Konseyi, “Konservatuvarlar ve Güzel Sanatlar Alanı Fakültelerin Yapılanma, Akredite ve Kontenjanları” başlıklı bir çalıştay düzenledi. Etkinlik, Afyon Kocatepe Üniversitesi,  İbrahim Küçükkurt Konferans Salonu'nda gerçekleştirildi.
Çalıştayın temel amacı, üniversitelerin Güzel Sanatlar ve Müzik alanı birimlerinin yeniden yapılanma süreçlerini değerlendirmek ve akreditasyon süreçlerine uygun planlamalar yapmaktı. Etkinliğe, akademisyenler ve misafir uzmanlar katıldı.

ÜAK Sanat Dalları Çalıştayı’na protokolden şu isimler katıldı:
- YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit KOCABIÇAK
- ÜAK Genel Sekreter VK. Prof. Dr. Mustafa BALCI
- Antalya Belek Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Fadıl SÖZEN 

-ÜAK Dönem Başkanı ve AKÜ Rektörü Prof. Dr.Mehmet KARAKAŞ
- AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şuayıp ÖZDEMİR
- AKÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr Murat PEKER
- ÜAK Sanat Dalları Eğitim Konseyi Başkanı Prof. Dr. Uğur TÜRKMEN

Ben de SADEK Başkanımızın daveti üzerine “misafir/emekli Müzik İnsanı” olarak katıldım. Şimdi Çalıştayla ilgili derlediğim bilgileri vermek istiyorum.

Çalıştay; İbrahim Alimoğlu Müzesi (Müzik Çalgıları Koleksiyonu), AKÜ Devlet Konservatuarı, AKÜ GSF ve AKÜ içn hazırlanmış tanıtım videolarıyla başladı.

Sonra AKÜ Devlet Konservatuvarı Öğr. Gör. Ve Öğrencileri kısa kısa müzik örnekleri verdiler.

İlk konuşmayı ÜAK Dönem Başkanı ve AKÜ Rektörü Prof. Dr.Mehmet KARAKAŞ yaptı: 

“Hoş geldiniz. Çalıştayın tamamı “yapılanma ve akreditasyon”  üzerine planlanmış.  AKÜ farklı alanlarda olduğu gibi Sanat Dallarında da faaliyetlerini sürdürüyor. Devlet Konservatuvarı ve GSF öğretim elemanlarımız yoğun çalışıyor. Ülkemizde Yükseköğretim çok hızlı büyüdü. İmkanlarla beraber sorunlar da ortaya çıktı. YÖK’ün 2030 vizyonu çalışması var. Ana omurga “dönüşüm” üzerine oturuyor.  Amaç Yükseköğretimi daha güçlü kılmak. 

Süreçleri yakından takip ediyoruz.  Bir ara AKÜ bölünmelerle karşılaştı. Uşak Ün., Kütahya Ün. ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi kuruldu. “Öğrenci merkezli ve başarı odaklı” anlayışla AKÜ’yü yeniden yapılandırdık. Bazı programları kapattık, bazılarını yeniden kurduk. Müfredatları yeniledik. 2016’da Kalite Kontrol Birimini/Kurulunu kurduk.  2023 sonunda Kurumsal Akreditasyon aldık. Şu anda akredite olmuş fakülte ve bölümlerimiz var.

Güzel Sanatlar ve Müzik alanına çok önem veriyoruz.  Afyonun önemli bir potansiyeli var, artık kabuğunu kırdı. Bir çok festival düzenleniyor. Kapasite daha etkin kullanılmaya çalışılıyor.  Biz AKÜ olarak işin içinde veya  destekçiyiz.

Çeşitli illerden, üniversitelerden, Güzel Sanatlar ve Müzik Kurumlarından gelen akademisyenler olarak başarılı bir çalıştay olacağına inanıyorum. Saygılarımı sunuyorum.”

 

Sonra, YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Ümit KOCABIÇAK ana tema ile ilgili bir sunum yaptı. Açık sözlü, rahat, gerçekçi söylemleri çok beğenildi –ki, çoğunu biz yazılarımızda belirtiyoruz-;

“Ülkemizde 208 üniversite var. Ama “kurumsal akredite” olmuş 24 üniversite var. AKÜ’yü tebrik ediyorum.  Akredite konusu, gün geçtikçe üniversitelerimizde de anlaşılmaya başlandı. 208 üniversitemizin %65’i çok yeni kurulmuş. 

YÖK; deprem, sel, yangın, iklim değişikliği, dijitalleşme, çevre vb. gündemine alıyor. Çünkü, böyle giderse 92 milyon iş kolu yok olacak. Dünyada ki bu hızlı değişimi anlamak ve onları programa ve müfredata eklemek gerekiyor. Dünya sosyal medya mesajlarından/okumalarından yola çıkarak siyasi sorular ve çalışmalar çıkarıyor. Bu aşamada vizyoner olmak çok önemli. 

DeepSeek, ChatGBT tam bir beyin yıkama aracı. Alfa kuşağı ana-babaya değil, bunlara inanıyor.

Maalesef 208 üniversite aynı nitelikte değil, çok fırın yememiz gerek. Tarafsız bir kişi tarafından objektif bir fotoğraf çekilmeli. “Biz başarılıyız” söylemi maalesef sonuç getirmiyor.

Yabancı öğrencilerin ülkemize gelmesi ile övünüyoruz. Tamam da önemli olan “nicelik” değil “nitelik”. Biz kaliteli yabancı öğrencinin ilgisini çekmeliyiz. Unutmayalım, dünya kaliteli öğrenciyi kapma yarışında.

Akreditenin bir önemi de şu. Akredite olan üniversite Avrupa Eğitim Sistemi’nin veri tabanına işleniyor. Akredite olmayan üniversite mezunlarının diplomaları, dış ülkelerde kabul edilmiyor.

YÖKAK Avrupa Standardına göre çalışıyor, karar alıyor ve uyguluyor. 2027’ye kadar üniversitelerimizin akredite olması için çalışıyoruz. Önce YÖK, YÖKAK’ı dikkate almalıdır. Objektif olmayan hiçbir şey kontrol edilemez. Kontrolü olmayan  hiçbir şey yönetilemez.

77 Üniversitenin akreditasyonu yok. 175 lisans, 83 ön lisans programının akreditasyonu yok.  Güzel Sanatlar ve Müzik alanında  dernek olmadığı için akredite olamıyor. Bu açığı giderip sizlerin de aramıza katılmasını bekliyoruz. Başarılı bir çalıştay diliyorum.”

Öğleden sonra ÜAK Sanat Dalları Eğitim Konseyi Başkanı Prof. Dr. Uğur TÜRKMEN çalıştay ile ilgili bilgi verdi. Sn. Türkmen, ekibi ile; güzel, titiz, örnek bir çalışma yapmış. Zaten basılı olarak katılımcılara da dağıtılmıştı.

Sn. Türkmen:

“KONSERVATUVAR (53 adet) YAPILANMALARI”

“KONSERVATUVAR ÖZEL VE DEVLET SAYILARI”

“KONSERVATUVAR KONTENJAN DAĞILIMLARI”

“GÜZEL SANATLAR ALANI FAKÜLTE (140 adet)  YAPILANMALARI”

“GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ BÖLÜM SAYILARI” başlıklarında bilgiler verdi. Güzel Sanatlar ve Müzik alanındaki çok farklı isimlendirmeler, birliktelikler nasıl ortaya çıkmış?

GSF içinde “Müzik” olmalı mı?

GSF ile  -mesela- “Mimarlık” alanının birleştirilmesi doğru mu?

Müzik alanına 15, Güzel Sanatlar alanına 24 soru sordu ve tartışılmasını istedi.

Sakarya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. Dr. Nilgün Onat sunum yaptı:

“72 Müzik, 29 Müzikoloji, 15 Bestecilik, 13 Müzik Teknolojisi, 88 Çalgı Eğitim programı mevcut.  Peki, bu programları okutacak 3 Öğr. Üyesi var mı? YOK. O zaman ne yapılıyor, programlar birleştirilip iş çözümleniyor! 90Sinema TV, 4 Sahne Dekoru, 41 Endüstriyel Tasarım, 69 Görsel Sanatlar, 39 Animasyon, 58 Grafik, 8 Fotoğraf, 77 Tekstil-Moda olmak üzere toplam 290 program var.

Bazı programlar YÖK tarafından kapatılmış ama hala öğrenci alıyor. Bazı programlar yetenek sınavı ile öğrenci alıyor. 5 Sanat ve Kültür Yönetimi, 9 Koruma ve Onarım programı var. 65 Resim, 16 Heykel, 39 Seramik, 64 Geleneksel Sanatlar programı var.

Sonra Güzel Sanatlar ve Müzik alanı çalıştay katılımcıları ayrı salonlarda belirlenen konuları görüşmek için toplandı.

Tartışmalardan sonra sonuç oturumuna geçildi. Tartışılan ve karara bağlanan/bağlanmayan ya da komisyona havale edilen konuların rapor haline getirileceği, ÜAK, YÖK ve Katılımcılara gönderileceği açılandı.

Yararlı olan bu çalıştayda tartışılan “temel konularla” ilgili yıllardır yazılar yazmaktayım. Müzik terminolojisi çok önem verdiğim bir konu. Çünkü, “terminolojisi oluş(turul)mamış” hiçbir alan, “üniversitede” yer alamaz, ilerleyemez. Bununla ilgili bir eserde yayımladım.

Başlıklarla ilgili görüşlerimi bir sonraki yazımda sizlerle paylaşmak isterim. 

Çalıştayı düzenleyen ÜAK Başkanlığı’na,  ÜAK Sanat Dalları Eğitim Konseyi Başkanı Prof. Dr. Uğur TÜRKMEN ve ekibine, ev sahipliği yapan ÜAK Dönem Başkanı ve AKÜ Rektörü Prof. Dr.Mehmet KARAKAŞ’a, desteğini esirgemeyen Afyon Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na teşekkür ederiz.