Tarih: 12.11.2025 17:15

6.8’LİK DEPREMDE NELER YAPILMASI GEREKTİĞİNİ UYGULAMALI ÖĞRENDİLER

Facebook Twitter Linked-in

(MHA) - Olası bir deprem anında can ve mal kaybını en aza indirmek, personelin afet anında doğru davranış biçimlerini uygulayabilmesini sağlamak amacıyla Yunusemre Belediyesi tarafından kapsamlı bir deprem tatbikatı gerçekleştirildi. AFAD, YUKUT, JAK, UMKE, MEB AKUB, ANDA ve Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ortaklığıyla düzenlenen tatbikat senaryosuna göre, il genelinde 6.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Belediye binasında bulunan tüm personel, daha önce verilen Afet Farkındalık Eğitimi doğrultusunda "Çök–Kapan–Tutun" hareketini uyguladı. Sarsıntının hemen ardından elektrik, doğalgaz ve su sistemleri otomatik olarak devre dışı bırakıldı. Sarsıntı sona erdiğinde bina tahliye planı devreye girdi. Kat sorumluları, yönlendirme noktalarında görev alarak personelin panik yapmadan belirlenen güzergâhlardan çıkışını sağladı. Bina tahliyesi başarıyla tamamlanırken, personel toplanma alanında bir araya geldi. Güvenlik birimleri bina çevresinde güvenlik çemberi oluşturdu. Yapılan sayımda, 4. katta 1, zemin katta 1 ve –2. katta 1 personelin eksik olduğu tespit edilerek durum Olay Yönetim Ekibi'ne bildirildi. Aynı anda –2. katta küçük çaplı bir yangın fark edildi. Belediye içi telsiz sisteminden acil durum anonsu yapıldı, 112 Acil Çağrı Merkezi'ne bilgi verildi.

Yunusemre Belediyesi Arama Kurtarma Ekibi (YUKUT), eksik personellerin konumlarını belirleyerek dış destek talebinde bulundu. Kısa sürede olay yerine AFAD koordinasyonunda Jandarma Arama Kurtarma (JAK), Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiyesi ve UMKE ekipleri ulaştı. Ekiplerin koordineli çalışmasıyla; İtfaiye yangına müdahale etti, JAK ve YUKUT ekipleri bina içi kurtarma faaliyetini yürüttü, UMKE sağlık müdahale istasyonunu kurarak yaralılara ilk medikal desteği sağladı. Kısa sürede –2. katta mahsur kalan personele ulaşılarak yangın tamamen söndürüldü. Yaralı personele UMKE tarafından ilk müdahale yapıldı ve sağlık ekiplerine teslim edildi. Ardından 4. ve 0. kattaki mahsur kalan personeller de kurtarıldı. Tüm müdahalelerin ardından AFAD ekipleri tarafından bina güvenli raporu verildi.

ENKAZDAN YARALI ÇIKARDILAR

Tatbikatın ikinci aşamasında, Muradiye Mahallesi'nde bina yıkımı ihbarı üzerine YUKUT ekibi hızla olay yerine yönlendirildi. AFAD ve Büyükşehir İtfaiyesi ile koordineli yürütülen çalışmada ekipler bir vatandaşa ulaştı. UMKE sağlık kontrolünü yaptıktan sonra kişiyi sağlık ekiplerine teslim etti. Enkazda başka kimse bulunmadığı tespit edildi. Tatbikat başarıyla tamamlanırken, Belediye Başkan Yardımcıları Haydar İzci, Emine Özge Arslan, Mehmet Mesut Doğan, AFAD İl Müdürü Osman Pıhtılı, Manisa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Gürhan İnal, Manisa Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Daire Başkanı Ziya Çiçek ekiplere teşekkür etti.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —