Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şubesi tarafından düzenlenen “2024 Manisa Kültür, Sanat,Edebiyat Ödülleri” yapılan törenle sahiplerine verildi. Gerçekleşen programda “Edebiyat Ödülleri” ayrıca kültür, edebiyat, sanat ve yerel tarihe büyük katkı sunmuş, yıllarını vermiş isimlere “Vefa Ödülleri”, “Yerel Tarih Araştırmaları Ödülleri”, “Müzecilik ve Kütüphanecilik Ödülleri”, “Kültüre Katkı Ödülleri” ile “Edebiyat Teşvik Ödülleri” takdim edildi.
Kültüre, sanata ve edebiyata yönelik yapmış olduğu çalışmalar ve programlarla her kesimden büyük takdir ve ilgi gören Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Manisa Şubesi’nce hazırlanan 2024 Manisa Kültür, Sanat ve Edebiyat Ödülleri sahiplerini buldu.
Yunusemre Belediyesi Millet Çarşısı Kültür Merkezi’nde gerçekleşen ödül törenine, 22. Dönem TBMM Meclis Başkanı Bülent Arınç, Manisa Valisi Vahdettin Özkan, Manisa Büyükşehir Belediye Başkanlığı Genel Sekreteri Burak Deste ve Yardımcısı Ali Kılıç, Yunusemre Belediye Başkanvekili ve Başkan Yardımcısı Mesut Doğan, MHP İl Başkan Yardımcısı Muammer Babuş, AK Parti İl Disiplin Kurulu Üyesi Hanife Baran, Türk Büro-Sen Manisa Şube Başkanı Ahmet Ağır, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Mustafa Kılıç, İl Müftü Vekili Resul İncelik, önceki dönem Yunusemre Belediye Başkanı Dr. Mehmet Çerçi, Manisa Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Önder Aydın, Gazeteciler ve İletişimciler Cemiyeti Genel Başkanı Hakan Özen, Manisa Gazeteciler - Yayıncılar Derneği Başkanı ve Kanal 45 İmtiyaz Sahibi İsmail Aydın, Saruhanlı Belediye Başkan Yardımcısı Haşim Yener Bilir, Azerbaycan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Şentürk Hoşgül, Basın mensupları, STK temsilcileri, Edebiyatçı, Sanatçı ve çok sayıda konuk katıldı.
Gerçekleşen Ödül Töreni geceye damgasını vururken, program sonunda her kesimden kutlama ve destek mesajları geldi.
BU ÖDÜL TÖRENİNİ BİR VEFA VE TAKDİR BORCUOLARAK GÖRÜYORUZ
2024 Manisa Kültür, Sanat, Edebiyat Ödülleri Töreni’nin açılış konuşmasını yapan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği (TDED) Manisa Şube Başkanı
ve 24. Dönem Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği olarak, kültür ve sanatın zenginleşmesi, yeni kuşaklara aktarılması ve yarınlara taşınması adına sorumluluk hissettiklerini, bu ödül törenini bir vefa ve takdir borcu olarak gördüklerini belirtti.
Ödül törenini gerçekleştirmelerindeki amacı açıklayan Yurttaş, “Bugün burada, medeniyetimizin temel taşlarından biri olan kültür, sanat ve edebiyatı yaşatmak ve bu alanda değer üreten kıymetli isimleri onurlandırmak için bir aradayız. Sanat ve edebiyat, toplumların kimliğini şekillendiren, insanlara ufuklar açan, kalpler arasında köprüler kuran en güçlü araçlardan biridir” dedi.
BU GECE AYNI ZAMANDA BİR SÖLEN YAŞIYORUZ
Yurttaş konuşmasını şu şekilde sürdürdü; “Bugün ödüllerimizi alacak olan değerli isimler, yalnızca bireysel başarılarının değil, aynı zamanda topluma ilham verme sorumluluğunu da taşıyor olmalarından dolayı bu ödülü alıyorlar. Bu sorumluluk, onların eserlerinde kendini gösteren özgünlük, emek ve derinlikle taçlanıyor. Kültür ve sanat alanındaki bu emeklerin desteklenmesi, yalnızca bireylerin değil, toplum olarak hepimizin ortak bir hedefi olmalıdır. Çünkü sanatın ve edebiyatın ışığı, karanlıkları aydınlatır; kültürümüzü korur ve geleceğe umutla bakmamızı sağlar. Bugün ödüllerimizi takdim ederken, bu ışığa katkıda bulunan herkese yürekten teşekkür ediyorum” dedi.
Yurttaş “Kardeşlik ve dostluk atmosferi içinde yapılan bu program yalnızca bir ödül töreni değil, aynı zamanda bir buluşma, bir fikir ve duygular şölenidir. Burada hep birlikte, geçmişin değerlerini geleceğe taşırken, yeni nesillere de bu yolda bir ışık olmayı hedefliyoruz. Bu gece, kültür ve sanatımıza olan bağlılığımızı bir kez daha güçlendirdiğimiz, emek veren kıymetli isimleri onurlandırdığımız bir gece olacak” dedi.
ÖDÜL TÖRENİNİ GELECEK YILLARA DA TAŞIYACAĞIZ
TDED Manisa Şube Başkanı Dr. Muzaffer Yurttaş “Düzenlediğimiz törende verilecek ödüllerle ilgili olarak organizasyon komitesi ve jürilerimiz ile istişarelerimiz sonucu 7 ana başlık belirledik. Gelecek yıllarda da aynı dallarda ödüller vererek bu programların her yıl tekrarlanmasını ve geleneksel hale gelmesini ümit ediyoruz” dedi.
Yurttaş, dalları şu şekilde sıraladı:
1)Edebiyat Ödülleri: 2024 yılı içerisinde edebiyatın herhangi bir dalında şiir, hikâye, roman, deneme, biyografi ve benzeri eseri çıkmış olan, Manisa’mız ve ilçelerinde ikamet eden tüm yazar ve şairlere verilecektir.
2)Manisa Kültür ve Sanat ve Yerel Tarih Araştırmaları Ödülleri: Manisa’da yerel tarih ve kültür sanat araştırmaları, arkeoloji çalışmaları yapan kişilere verilecektir.
3)Müzecilik ve Kütüphanecilik Ödülleri: Manisa il v ilçelerinde müzecilik ve kütüphane dalında çalışmaları yapanlara verilecektir.
4)Kültüre Katkı Ödülleri: Manisa’da dünden bugüne kültür alanında katkı veren idareci yönetici ve özel şahıslara verilecektir.
5)Sanat Ödülleri: Hat, tezhip naht ebru, sumak, kumaş dokumacılığı, yazmacılık, çinicilik, müzik aletleri yapımcılığı, ahşap ve ağaç işçiliği, arabacılık ve benzeri sahalarda çalışan sanatçılara verilecek. Bu yıl bir başlangıç olarak iki naht sanatçımızı ödüllendireceğiz.
6)Teşvik Ödülleri: Edebiyat alanında çalışma yapanlara, özellikle yeni yazmaya başlayanlara ve özellikle genç edebiyatçılara teşvik amacıyla verilecektir.
7)Vefa Ödülleri: Manisa’da geçmişten günümüze kültür ve sanata katkısı olan, belli yaşın üzerindeki büyüklerimizin kendilerine veya vefat etmiş kişilerin yakınlarına verilecektir
Yurttaş “Şunu özellikle belirtmek istiyorum. Bu dallarda eminiz ki pek çok eser üreten arkadaşlarımız ve sanatçılarımız var. Edebiyat dalında ödüllerimiz için 2024 yılında kitabı çıkmış olma şartı var. Bu yıl ödül veremediğiniz unuttuğumuz, ulaşamadığımız kişilere de inşallah gelecek yıllarda ödüllendirmek isteriz” şeklinde konuştu.
22. Dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç ve Manisa İl Valisi Vahdettin Özkan başta olmak üzere katılım gösteren, destek olan herkese teşekkürlerini ileten Yurttaş ödül alanları tebrik etti.
BÜLENT ARINÇ; “TÜRKİYE DİL VE DEBİYAT DERNEĞİ BİR GEREKLİLİK ÜZERİNE KURULDU”
22. Dönem TBMM Başkanı Sayın Bülent Arınç, Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin (TDED) kuruluş amacı ve hedeflerini çok iyi bildiğini kaydettiği konuşmasında 24. Dönem Manisa Milletvekili ve TDED Manisa Şube Başkanı Muzaffer Yurttaş’ı yaklaşık 30 yıldan beri tanıdığını ve Manisa için büyük bir kazanım olduğunu kaydetti. Arınç konuşmasında şunlara değindi; “Türk dilinin 20 yıl önce içinde bulunduğu sıkıntılardan, dilin yozlaşmasından ve kelime haznesinin daralmasından dolayı yapılan Meclis araştırması sonrası derneğin kurulduğunu ve şu an 25 şubeye ulaştığını söyledi.
Arınç “Bunun üzerine yol ve kader arkadaşımız Sayın Ekrem Erdem ve diğer arkadaşlarımızla o dönemde Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’ni kurduk. Kuruluşundan bu yana 20 yıl geçti ve görüyoruz ki İstanbul genel merkezi olmak üzere Türkiye’nin pek çok şehrinde özellikle büyük şehirlerde şubeleri var. Bunlardan biri de Manisa” dedi.
MUZAFFER YURTTAŞ’A ÖVGÜ DOLU SÖZLER
Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin çok önemli yayınları ve dergilerinin de bulunduğunu kaydeden Arınç, “Ama şunu net bir şekilde söyleyebilirim ki, derneğin en önemli ve başarılı isimlerinden biri de Muzaffer Yurttaş kardeşimizdir. Kendisini tanıdığım dönemde hastalarına canla başla şifa dağıtan Alaşehir Devlet Hastanesi’nin Başhekimiydi. Milletvekilliğinde de çok önemli başarılara imza attı ve görevini layıkıyla yerine getirdi. Okullarda üzüm dağıtım projesi saygıdeğer kardeşim Muzaffer Yurttaş’a aittir ve onun önerisiyle hayata geçmiştir. Belki Milletvekilliği bir dönem sürdü ama bence on döneme bedel işler yaptı. Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği’nin ve Muzaffer Yurttaş kardeşimizin çalışmalarını taktirle takip ediyor, katılmaya gayret gösteriyorum. İrfan Meclisi sohbetleri, edebiyat programları yapılıyor, Muzaffer Beyin aynı zamanda Zeytinli Konaktan Süzülenler adlı bir kitabı da mevcut, güzel de yazılar yazıyor. Herkesin okumasını ve derneğin çalışmalarına, faaliyetlerine katılmasını tavsiye ediyorum” dedi.
VALİ ÖZKAN; “GERÇEK STK TOPLUMA MÜHENDİSLİK YAPMAK DEĞİL BULUNDUĞU TOPLUMUN DEĞERLERİNİ OMUZLAMAKTIR”
22. Dönem TBMM Başkanı Bülent Arınç’ın konuşmasından ardından edebiyat dalında ödül almaya hak kazanan yazarlara ödüllerini takdim eden Manisa Valisi Vahdettin Özkan, TDED Manisa Şube Başkanı Muzaffer Yurttaş’ın Başkanlığını sürdürdüğü Su Platformu dolayısıyla tanıştığını oradaki başarısını bu alanda da yakından görme imkânı bulduğunu kaydetti. Özkan, “STK’ların asıl gaye ve hedefleri topluma, olaylara mühendislik yapmak değil, toplumun değerlerini omuzlamak ve varsa olumlu ya da olumsuz bir durum onun üzerinde topluma, yaşadığımız şehre ve ülkemize katkı sunmak, çalışmalar yapmaktır. İster Su Platformu ister Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği çatısı altından çok önemli işlere imza atılıyor. Kültüre, sanata, edebiyata katkı koymaları, öncülük etmeleri bizlere güven veriyor. Ben bu vesileyle bir kez daha kültüre, edebiyata, sanata, tarihe değer veren, yaşatan herkese teşekkür ediyor. Bu gece ödül alan herkesi tebrik ediyorum. Bu tür programlar aynı zamanda şehrimizdeki dayanışmayı, kültürel değerlerin aktarımına, toplumsal ve medeni değerlerin oluşmasına katkı sunuyor. Manisa ilimizde bulunan tüm vatandaşlarımızın kültürel, manevi değerlerimizi omuzlaması, katkı sunması ve paylaşması çok değerli” diye konuştu.
Gerçekleşen ödül takdimi ve konuşmaların ardından gecenin anısına tüm katılımcılar hatıra fotoğrafı çekildiler.
Ödül alanların listesi şu şekilde:
Edebiyat Ödülleri
1. Ümit Rona
2. Naci Yengin
3. Necati Küçük
4. Hüseyin Tunçay
5. Mehmet Gedizli
6. Ayvaz Morkoç
7. Gündüz Aydın
8. Nilgün Hökenek Ürkmez
9. Mustafa Ali Öztürk
10. Mehmet Önder Karacaoğlu
11. Cüneyt Aybey
12. Emel Sözcüer
13. Gülsüm Gülmez
14. Salim Yılmaz
15. Suat Örs
16. Yaşar Özkan
17. Mehmet Emin Baş
18. Hasan Atilla
19. Kazım Germiyanoğlu
Kültür Sanat ve Yerel Tarih Araştırmaları Ödülleri
1. Nejdet Bilgi
2. Nurettin Gülmez
3. Rasim Akpınar
4. Yusuf Sezgin
5. Mustafa Kuzucuk
6. Osman Özbaş
7. Erkan Akbalık
8. İbrahim Yıldırım
9. Celil Altınbilek
10. Mustafa Ören
Kütüphanecilik ve Müzecilik Ödülleri
1. Mehmet Gökkaya
2. Şahin Gergin
3. Kadir Aşamaz
Kültüre Katkı Ödülleri
1. Azmi Açıkdil
2. İbrahim Acet
3. İbrahim Şan
4. Mehmet Palabıyık
5. Nurullah Ertuğrul
6. İbrahim Sudak
7. Demet Şafak
Vefa Ödülleri
1. Cengiz Çakaloğlu
2. Ahmet Otman
3. Ali Haydar Aksakal
4. Faruk Saydam
5. Halil Gürcan
6. Kadir Keskin
Edebiyata Teşvik Ödülleri
1. Ahmet Ormancı
2. Alaşehir Bilim Sanat Merkezi
3. Alihan Kalfa
4. Cihan Işık
5. Elvan Ergene
6. Emrenur Tuğan
7. Fadime Özkaya
8. Fatma Altındağ
9. Fisun Kumbaracı
10. Kula Bilim Sanat Merkezi
11. Milli Egemenlik Ortaokulu
12. Mustafa Özgünde
13. Mümine Karadağ
14. Niyazi Yangın
15. Sevim Uysal
16. Tuncel Ölgün
17. Serkan Eldemir
Sanat Ödülleri Naht Sanatı
1. Hasan Kabadağ
2. Selami Erfidan
Jüri Üyelerimiz
1. Betül İzmirli
2. Bilal Elbir
3. Fevzi Yüksel
4. Hüseyin Acet
5. Mehmet Ölmez
6. Muzaffer Çandır
7. Samet Güleryüz