31 yıllık zanaatını sanata dönüştürdü

Muğla’da 31 yıllık demirci ustası Ahmet İftar metal atıklarını çöpe atmayıp hem sanata dönüştürdü hem de geri dönüşümünü sağlayarak çevreye katkı sağladı.

Kültür-Sanat 2.08.2023 19:57:00 0
31 yıllık zanaatını sanata dönüştürdü

Muğla Sanayi sitesinde 31 yıldır esnaflık yapan demirci ustası Ahmet İftar 20 yıldır metal atıklarını atmayarak sanata ve çevreye katkı sağlıyor. Zanaatını sanata dönüştüren İftar iki yıl süren çalışması sonucunda üç bin parça metal atık kullanarak adını Zorbey koyduğu yüz elli kilogram ağırlığında ve 2 metre uzunluğunda atı yapma başarısı gösterdi. 

42 yaşında olan ve şu ana kadar metal atıklarından oluşturduğu sanat eserlerini Muğla Büyükşehir Belediyesi ve Menteşe Belediyesinde sergileme imkanı bulduğunu kaydeden Ahmet İftar başta yurt genelinde olmak üzere yurtdışında da sergilemek istediğini ifade etti.

YETENEĞİNİ PROFESYONELİKLE PEKİŞTİRMEK İSTİYOR

Metal atıklarından sanat değerine dönüştürdüğü eserlerinden bugüne kadar maddi bir kazanç elde etmediğini ve böyle bir düşüncesinin olmadığını kaydeden İftar, yoğun ilgi ve talebin oluşması nedeniyle kazandığı tecrübesiyle yeteneğini önümüzdeki süreçten itibaren profesyonelliğe çevirme hedefinde olduğunu dile getirdi.

ÇEVRE BİLİNCİ VE KORUNMASI ÇOK ÖNEMLİ

Açmış olduğu sergilere ve işyerine gelen vatandaşların yüz elli kilogram ağırlığındaki at başta olmak üzere metal atıklarından yaptığı gemi, otomobil, saz, motosiklet, kedi, kılıç, sandalye ve diğer eserlere büyük ilgi gösterdiğini kaydeden İftar yaptığı eserlerin atık demirin geri dönüşümünü sağladığını belirterek sözlerine şöyle devam etti; “Bu dünyada yaşıyorsak, ne üretiyorsak bunu çevreyi koruyarak ve çevre bilinci aşılayarak yapmalıyız. Bu atıklar işe yaramaz ve çevreyi kirletir. Ben de çevreyi kirletmesin, sanata dönüşsün düşüncesiyle çeşitli figürler yapmaya başladım. Yaptıklarım aynı zamanda atık demirin geri dönüşümüdür. Demirciliğe çıraklıkla başladım. O zamanlarda da sanata ilgim vardı. Yaklaşık 20 yıldır kendi iş yerimde çalışıyorum ve o tarihten bugüne demir atıklarını dönüştürüyorum. Böylece ortaya birbirinden güzel eserler çıkıyor. İlgi görmesi sanata olan tutkumu arttırırken beni daha fazla teşvik ediyor” dedi. 

DİĞER USTALARA DA ÖRNEK OLUYORUM

“Metalin sürdürülebilir kullanımını sağlayarak çevrenin korunmasına da katkı sağlamış olmam sanayide benim gibi faaliyet gösteren diğer ustalarda da örnek teşkil ediyor” diyen Ahmet İftar, “Bunu hem kendim gözlemliyorum hem de esnaf arkadaşların bana ilettikleri mesajlardan doğru yolda olduğuma inanıyorum. Önemli olan yaptıklarınıza ve çevrenize değer katabilmek, onları o gözle başkalarının da görmesini sağlamak. Yapmış olduğum eserlerde öncelikle neyi yapmak istiyorsam onu hayal ediyor ve ardından da yapım aşamasına geçiyorum. Örneğin yapmış olduğum 150 kilogram olan atımı yaparken de önce gövdesini ardından başını, daha sonra da diğer taraflarını düşünüp tasarlayarak böyle bir eser çıkardım” diye konuştu.

GERİ DÖNÜŞÜM SEFERBERLİĞİNİ BAŞLATMALIYIZ

Başta meslek liseleri olmak üzere tüm okullarda çevreye duyarlı geri dönüşüm seferberliğine daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğini kaydeden İftar, “Ben metal atıklarını sanata dönüştürüyorsam genç kuşaktaki arkadaşlar belki de metal, ahşap ve diğer alanlarda becerilerini sanatla birleştirip çok daha güzel eserleri ortaya çıkartabilirler. Ben okullarda bu tecrübe ve birikimimi paylaşmaya hazırım. Yeter ki bu konuda bir talep gelsin. Ben değil biz mantığıyla hareket etmeliyiz” dedi.


Salı 27.9 ° / 18.5 °
Çarşamba 27.3 ° / 19 °
Perşembe 26.9 ° / 15.5 °