Ordu?nun Fatsa ilçesinde Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Giyim Üretim Teknolojileri Bölümü?nde yöresel ürünlerden oluşan kıyafet tasarlandı.
Fındık kabuğu ve çuvalı, balıkçı ağı ve midye kabukların da kullanıldığı kıyafet, 4006 TUBİTAK Bilim Fuarı?nda en çok ilgi çeken proje oldu.
Ordu yöresine ait doğal ürün materyalleri kullanılarak mısır kabuğu, mısır tanesi, fındık kabuğu, balık ağı, kolan ve deniz kabuğu kullanılarak Ordu ili tanıtımında farkındalık oluşturacak gösteri amaçlı bir elbise tasarımı oluşturduklarını belirten Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Giyim Üretim Teknolojileri Bölümü Öğretmeni Emine Bal yaptığı açıklamada, ?Projemizin adı ?Eyin?. Eyin?in anlamı yöremizde giyinmek demektir. Projemizin adını bundan esinlenerek koyduk. Amacımız burada hem dikiş tekniklerimizi kullanmak hem de yöremizde yetişen doğal ürünlerden, materyallerden bir tasarım oluşturmaktı. Yöremizde balıkçılık var, tasarladığımız elbisede balık ağını kullandık ve elbisemizin taç kısmını da deniz kabuklarından yaptık. Mısırın dış kabuğundan çiçekler yaptık ve elbisemize güzel bir desen oluşturduk. Çiçekleri elbisemizin süslemesinde kullandık. Yöremizde kolan dokumacılığı halen sürüyor ve bu konuda yaşlı bir teyzemizden yardım istedik. Kendisi bize yardımcı oldu ve elbisemize desenler verdik. Fındık olmazsa olmazımızdı ve elbisemizin en göze batan yerlerinde fındık malzemelerini kullandık. Ayrıca tasarımımızda fındık çuvallarını da kullanarak bir eser ortaya çıkarmış olduk. Bu kıyafetin tasarımı tamamen doğadan ve günümüzde kullandığımız materyalleri kullandığımız için çok maliyetli olmadı. Elbisemiz, tanıtım alanında kullanılabilecek ve farkındalık oluşturabilecek bir tasarımdır. Amacımız da buydu ve amacımıza bu kıyafet tasarımı ile ulaştığımızı düşünüyorum. Yöresel lezzetler ve ürünlerden oluşan kıyafetimiz için bizlere çok olumlu tepkiler geldi ve çok beğenildi. İlimizin tanıtımında bu kıyafetin kullanılmasını ilk amacımız olarak belirledik. Özellikle fuar ve tanıtım günlerinde bu kıyafetle gelen konukların karşısına geçerek bölgemizin geçim kaynaklarının sergilenmesi, ilimizin ürünlerini en iyi şekilde temsil ediyor. Başarılı bir çalışmaya imza attığımıza inanıyorum? dedi.
Kıyafeti fuar zamanında giyerek sergileyen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Giyim Üretim Teknolojileri Bölümü öğrencisi Kevser Kaygusuz ?Kıyafetim gerçekten çok rahat. Çuvalın altına bir giysi giyerek beni rahatsız etmesini engelledim. Sıcak havalarda bilen gerçekten bile beni bunaltmadı. Öğretmenimle bu tasarımda çok uğraştık ve güzel bir sonuç ortaya çıkardık. Olumlu tepkiler aldık. Bu kıyafeti ben sergilediğim için çok mutluyum? diye konuştu.
TASARIMDA KULLANILAN MALZEMELER
Kıyafetin tasarımı şalvar ve bustiyerden oluşuyor. Bustiyer yaka ve kollara kolanlar ile ilgili bağlı. Beden kısmındaki kolanların arası mısır kabuğundan yapılmış ve çiçeklerle süslendi. Arka bedende aynı şekilde çalışıldı. Alt kısımdaki şalvar fındık çuvalından çalışıldı. Giysiyi giyen kişinin başında ise kolan fındık kabuğu, mısır ve mısır kabuğundan yapılan çiçekler kullanılarak balık ağından bir duvak tasarlandı.