Çavuşoğlu: 'Yabancı karşıtlığı, ayrımcılık, antisemitizm, İslamofobia, Hristiyan karşıtlığının yükselmesi ve her türlü fobi hem değerlerimizi, aynı zamanda güvenliğimizi ve istikrarımızı zehirleyen bir tehdit' 'Türkiye ola
ANKARA (AA) - Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, 'Yabancı karşıtlığı, ayrımcılık, antisemitizm, İslamofobia, Hristiyan karşıtlığının yükselmesi ve her türlü fobi hem değerlerimizi, aynı zamanda güvenliğimizi ve istikrarımızı zehirleyen bir tehdit.' dedi.
Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi tarafından bu yıl 22'incisi gerçekleştirilen ve birçok ülkeden 200 yabancı diplomatın katıldığı 'Uluslararası Genç Diplomatlar Eğitim Programı' kapsamında Hilton Otel'de düzenlenen programdaki konuşmasında, dünyanın değişik bölgelerinden gelen genç diplomatlarla üçüncü kez buluştuğunu belirtti.
Çavuşoğlu, yaklaşık 15 yıldır aktif olarak diplomasi alanında çalıştığını, birçok uluslararası kuruluşta görev yaptığını anımsattı.
Türk dış diplomasinin çok boyutlu ve aktif yönüne vurgu yapan Çavuşoğlu, genç diplomatlara Türk dış politikası hakkında bilgi verdi.
Çavuşoğlu, bugün Türkiye'de temaslarda bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile, karşı karşıya kalınan zorluklar ve özellikle DAEŞ, El-Nusra PKK, PYD ve diğer terör örgütlerine karşı nasıl mücadele edileceği ve işbirliğine yönelik görüşme yaptıklarını ifade etti.
Cenevre'deki Suriye görüşmelerini desteklediklerini anlatan Çavuşoğlu, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünün Rusya'nın saldırgan tutumu nedeniyle zarar gördüğünü belirtti.
Çavuşoğlu, Yukarı Karabağ bölgesindeki Ermeni saldırıları konusunda ise 'Yukarı Karabağ?da ateşkesin ihlal edildiğine tanık olduk. Maalesef, Ermenistan ateşkesi ihlal etti. Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarını işgal etmesi kabul edilemez.' dedi.
- 'Türkiye, insani yardımlarda üçüncü'
Türkiye'nin Afrika, Latin Amerika, Karayipler bölgesinde de aktif bir politika yürüttüğünü dile getiren Çavuşoğlu, uluslararası etkinliklerde aktif rol oynayan Türkiye'nin tüm bölgelerde işbirliğini genişletmeye çalıştığını anlattı.
Çavuşoğlu, İstanbul?da geçen hafta düzenlenen İslam İşbirliği Teşkilatı Zirvesi'nde teşkilatın dönem başkanlığının Türkiye'ye geçtiğini hatırlattı.
Türkiye'nin terörle mücadele, medeniyetler ittifakı gibi uluslararası organizasyonlarda yer aldığını hatırlatan Çavuşoğlu, 'Yabancı karşıtlığı, ayrımcılık, antisemitizm, İslamofobia, Hristiyan karşıtlığının yükselmesi ve her türlü fobi hem değerlerimizi, aynı zamanda güvenliğimizi ve istikrarımızı zehirleyen bir tehdit. Bu durum sadece dünyanın bu bölgesinde değil aynı zaman gördüğünüz gibi bu tehdit maalesef ABD'de seçim kampanyaları sırasında bazı adayların ifadelerinde de yer buluyor.' ifadesini kullandı.
İlk kez yapılan Dünya İnsani Zirvesi'nin 23-24 Mayıs'ta Türkiye'nin evsahipliğinde yapılacağını belirten Çavuşoğlu, 'Türkiye, insani yardım konusunda ABD ve İngiltere?den sonra üçüncü sırada. Ulusal gelirle kıyaslandığında ise ilk sırada yer alıyor. Türkiye olarak dünyada yardıma muhtaç insanlara yardım etmeye devam edeceğiz. Türkiye'nin kalkınma yardımı ise 2.6 milyar dolara yükseldi.' dedi.
- Dünyanın değişik bölgelerinden genç diplomatlar Türkiye'de
Dışişleri Bakanlığı Diplomasi Akademisi tarafından 1992'den bu yana düzenlenen 'Uluslararası Genç Diplomatlar Eğitim Programı' kapsamında diplomasi mesleğinin gerektirdiği yetenek ve becerilerin geliştirilmesine katkıda bulunmak ve Türk dış politikasının çeşitli vecheleri ile güncel uluslararası sorunlara ilişkin bilgilendirme yapmak amacıyla Türk dış politikasının ilgi alanındaki bölgelerden davet edilen genç diplomatlara yönelik eğitimler düzenleniyor.
5 kıta ve 125 ülkeyi kapsayan program kapsamında bugüne kadar yaklaşık 1000 genç diplomata eğitim verildi.
9-30 Nisan arasındaki programa Latin Amerika, Asya, Afrika, Balkanlar, Orta Doğu ve Avrupa?dan 64 ülkeden birer genç diplomat katılıyor.
Programda, uluslararası siyasi ve ekonomik konular, dünya gündeminde öne çıkan güncel gelişmeler, bölgesel gelişmeler, Türk dış politikası, Türkiye ekonomisi, Türk tarihi, kültürü, sanatı, müziği ve dili ile müzakere teknikleri, hitabet, liderlik, çatışma çözümü gibi alanlarda Dışişleri Bakanlığı mensupları, akademisyenler ve emekli büyükelçiler tarafından dersler veriliyor.
Program çerçevesinde ayrıca, 'İnsani Diplomasi ve Uluslararası Mülteci Krizi? teması ile interaktif bir tartışma oturumu yapılması öngörülüyor. Katılımcılara ayrıca Türkiye'nin tarihi ve kültürel zenginliklerinin tanıtılması amacıyla, eğitim programının bir bölümü Kapadokya ve İstanbul'da gerçekleştirilecek.