'İller arası çapraz denetim modeli' uygulanmaya başlandı

Tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi ve kontrolü hakkındaki kanun hükümlerine uyumu sağlamak için başlatılan uygulama, İstanbul'da da diğer illerden gelen ekiplerin katılımıyla gerçekleştirildi

Güncel 21.04.2016 18:00:03 0

İSTANBUL (AA) - Sağlık Bakanlığının talimatıyla tütün ürünlerinin zararlarının önlenmesi ve kontrolü hakkındaki kanun hükümlerine uyumu sağlamak için hayata geçirilen 'iller arası çapraz denetim modeli' uygulamasına başlandı.

İstanbul Vali Yardımcısı Hasan Öztürk yönetiminde Antalya, İzmir, Adana, Bursa ve Ankara'dan gelen ekiplerle İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü tütün denetleme biriminde görevli personelin katılımıyla Fatih'teki Fevzipaşa Caddesi'nde denetim gerçekleştirildi. Caddedeki lokanta ve kafelere giren ekipler tütün ürünlerinin kanun çerçevesinde belirlenen yerlerde tüketilip tüketilmediğini denetledi.

Burada basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Öztürk, bu uygulamanın Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan yeni bir proje olduğunu söyledi. Farklı illerde çalışan personelin aralarında İstanbul'un da bulunduğu illerde bir süreliğine görevlendirildiğini kaydeden Öztürk, 'Diğer illerden gelen ekiplerle ilimizde 5 adet çapraz denetim ekibi kuruldu. Bu denetim çerçevesinde hem işletmeci arkadaşları ziyaret ediyoruz hem de bu denetimlerin etkinliğini yerinde kontrol etmiş oluyoruz.' diye konuştu.

- '2015 yılında iş yerlerine bu denetimler sırasında 12,5 milyon lira ceza kesildi'

İstanbul genelinde 76 ekibin tütün ve tütün ürünlerinin tüketilmesinin denetimini gerçekleştirdiğini belirten Öztürk, 'Yılda 300 bin civarında denetim yapıyoruz. 2015 yılında iş yerlerine bu denetimler sırasında 12,5 milyon lira ceza kesildi. Bunların tahsilatı yüzde 65 oranında yapıldı. Cezaların tahsilatını vergi daireleri aracılığıyla yakından takip ediyoruz.' dedi.

Öztürk, denetimlerin amacının vatandaşın sağlığını korumak olduğuna dikkati çekerek, vatandaşların da ayda ortalama 10 bin kez '4207 Sayılı Kanun İhlal Bildirim Hattı' olan 184'ü aradığını ifade etti.

Vatandaşların bu konudaki duyarlılığının arttığını vurgulayan Öztürk, 'Bu aramalar sonucunda ekiplerimiz gerekli denetimi yaparak işletmeye kanun uyarınca gerekli cezayı yazıyor. Ekiplerimiz işletmelere, ekibimizle birlikte görev yapan polis memurları da kanunu ihlal eden vatandaşa kabahatler kanununa göre ceza yazıyor.' şeklinde konuştu.

- 'Denetimler daha sıkı olmalı'

Arkadaşlarıyla bir kafede oturan Hanife Evin, denetimlerden memnuniyetini dile getirerek, 'Denetimler daha sık olmalı.' dedi.

Sokakta sigara içenlerin çocuklara kötü örnek olduğuna vurgu yapan Evin, 'Kapalı mekanda içilmesi sağlık açısından hepimize zararlı ama sokakta sigara içilince küçük çocuklara kötü örnek oluyor. Sokakta görseli var bu işin. Ben hiç benimsemiyorum. İşletmelerde sigara içinler için ayrı bir yer yapılması olması gereken bir uygulama. Kanunu ihlal edenlere gerekli cezalar mutlaka yazılsın.' ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından ekipler cadde boyunca denetim gerçekleştirdi.

Denetime İstanbul Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Mustafa Özdemir, İstanbul İl Sağlık Müdür Yardımcısı Mecit Alemdar ve diğer illerden gelen denetim ekipleri katıldı.


Pazartesi 35 ° / 23.1 °
Salı 35.2 ° / 23.5 °
Çarşamba 36.7 ° / 22.6 °