'Goethe, Mevlana'dan çok etkilenmiştir'

Doç. Dr. Doğan: 'Goethe, Mevlana'dan çok etkilenmiştir. Bugün Goethe üzerine 120 bin kitap yazılmış, o 19. yüzyıl Alman yazarıdır. Mevlana, 13. yüzyılda yaşadığı için hakkında daha çok eser kaleme alınması gerekirken, 10 bin civ

Güncel 21.04.2016 18:12:02 0

İSTANBUL (AA) - Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Doğan, 19. yüzyılda yaşayan Alman yazar Goethe'nin Mevlana'dan çok etkilendiğini belirterek, 'Bugün Goethe üzerine 120 bin kitap yazılmış. Mevlana, 13. yüzyılda yaşadığı için hakkında daha çok eser kaleme alınması gerekirken, 10 bin civarında yazılmıştır. Onun için bu alanda yapılacak çok şeyler var' dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığınca Bakırköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Bakırköy Anadolu Lisesi, Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliğinin (İLESAM) katkılarıyla Cem Karaca Kültür Merkezinde, Mevlana Celaleddin Rumi'nin edebi, insani ve toplumsal boyutlarının ele alındığı 'Mevlana Pergelinde Toplum' konulu panel gerçekleştirildi.

Panelde konuşan İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tekin, İslam düşüncesinin kendi içerisinde hem akli hem sezgisel hem de bilgisel çok farklı nitelikler taşıdığını belirterek, 'Mevlana, her halükarda İslam düşüncesi içerisindeki irfani ekolde önemli bir yerde duruyor. Biz irfani ekol dediğimiz zaman İslam'ın biraz daha sezgisel, daha deruni iç boyutunu kastediyoruz.' dedi.

Mevlana'nın insanı merkeze alan bir yaklaşıma sahip olduğuna değinen Tekin, Mevlana'nın, Türkiye açısından önemli bir sosyal sermaye olduğunu söyledi.

Tekin, 'Mevlana'nın sosyal sermaye olması, içerisinde tarihten bugüne kadar, bizim ülkemiz ve İslam dünyasının geleceğe bakışını yansıtabilecek, her dönemde insanların muhakkak kendisinden bir şey bulabileceği niteliğe sahip olmasından kaynaklanır. Dolayısıyla Mevlana bugün ihtiyaç duyduğumuz insanı yakalama kapasitesi bakımından önemli bir imkandır.' değerlendirmesinde bulundu.

- 'Mevlana ve görüşleri çok çok önemlidir'

YTÜ Fen-Edebiyat Fakültesi İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Süleyman Doğan da Mevlana'yı eğitim yönüyle araştırdığını ifade ederek, 'Mevlana'nın Mesnevi eserini pedagojik yönden inceledim. Gördüm ki Mevlana'da çocuklara ve gençlere hitap eden çok önemli hikayeler var. Mevlana 8 asır önce yaşamış ama bugün bizim yeniden anlamlandırmamız lazım.' diye konuştu.

Doğan, girişimci, özgüvenli gençlik yetiştirmek için Mevlana, Yunus Emre, Hacı Bektaşi Veli'nin tekrar tanıtılması gerektiğini vurgulayarak, şöyle devam etti:

'Goethe, Mevlana'dan çok etkilenmiştir. Bugün Goethe üzerine 120 bin kitap yazılmış ki, o 19. yüzyıl Alman yazarıdır. Mevlana, 13. yüzyılda yaşadığı için hakkında daha çok eser kaleme alınması gerekirken, 10 bin civarında yazılmıştır. Onun için bu alanda yapılacak çok şeyler var. Mevlana'yı anlamak, anlamlandırmak gerekiyor. TRT'de Yunus Emre dizisi çok güzel. Mevlana'nın hayatı da dizi haline getirilmeli. Mevlana, felsefe, toplumsal ve kozmoloji yönüyle çok daha boyutlu bir kimse ki, Mevlana 1. yüzyılda İslam ansiklopedisi mahiyetinde Mesnevi'yi yazmıştır. Mevlana'yı anlamlandırırken tekrardan gençlerimizi kendi özümüze, benliğimize çevirerek, kültürümüzle tanıştırmış olacağız.'

Etkinliğin moderatörü Türkiye İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Meslek Birliği İstanbul Şube Başkanı Cafer Vayni ise Mevlana'nın bütün kainat için barışı tesis edecek ender şahsiyetlerden biri olduğunu söyleyerek, 'Dünyada kan, gözyaşı dinecek, insanlar birbirlerini sevecekse bu işe vesile olacak kişilerin başında Mevlana gelmektedir. Bu açıdan Mevlana ve görüşleri çok çok önemlidir. Mevlana bizim kültürümüzden biri olarak, evrensel dünyaya ve gelecek zamanlara en etkili sözleri söyleyecek bir şahsiyettir.' dedi.


Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °