Asmmmo Başkanı, Kare Kodlu Çek Uygulaması Ve Gelir Vergisi Kanun Tasarısını Değerlendirdi

Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Mehmet Okkalı, 'Kare kodlu çek uygulaması şu an yeni bir uygulama şeklinde esnafların hayatına girecek. Mükellefler kesmiş oldukları, müşterilerin birbirine vermiş olduklar

Güncel 21.04.2016 19:05:12 0
Asmmmo Başkanı, Kare Kodlu Çek Uygulaması Ve Gelir Vergisi Kanun Tasarısını Değerlendirdi
Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (ASMMMO) Başkanı Mehmet Okkalı, 'Kare kodlu çek uygulaması şu an yeni bir uygulama şeklinde esnafların hayatına girecek. Mükellefler kesmiş oldukları, müşterilerin birbirine vermiş oldukları çeklerin akıbetini takip etmede bu kare kod uygulamasıyla çok büyük rahatlık elde edecekler' dedi.
Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası(ASMMMO) Başkanı Mehmet Okkalı, Gelir Vergisi Kanun Tasarısına ve Kare Kodlu Çek sisteminin uygulamaya girmesine yönelik değerlendirmelerde bulundu.
'KARE KOD UYGULAMASI ÇOK BÜYÜK RAHATLIK SAĞLAYACAK'
Okkalı, ASMMMO olarak mükelleflerin her türlü sıkıntılarını, ihtiyaçlarını çözüme ulaştırmak için ellerinden geleni yaptıklarını vurgulayarak, 'Kare kodlu çek uygulaması şu an yeni bir uygulama şeklinde esnafların hayatına girecek. Mükellefler kesmiş oldukları, müşterilerin birbirine vermiş oldukları çeklerin akıbetini takip etmede bu kare kod uygulamasıyla çok büyük rahatlık elde edecekler. Şimdi siz bir mal sattığınız zaman malın karşılığında paranızı alabilecek misiniz, alamayacak mısınız en büyük sıkıntı bu. Şu an ticarette baktığımız zaman insanlar mal satmaktan korkar hale geldiler. Çünkü malı satmak kolay parayı almak büyük bir sıkıntı. Bakıyorsunuz bir firma batıyor arkasından onlarca, yüzlerce firmanın batışına sebep olabiliyor' ifadelerini kullandı.
'KARE KODLU ÇEKLE ALIŞVERİŞ YAPTIĞINIZ FİRMANIN AKIBETİNİ ÖĞRENEBİLİRSİNİZ'
'Kare kodlu çek uygulaması geldikten sonra bu tür mal aldığınız, mal sattığınız firmalardan almış olduğunuz çeklerin, firmanın geçmişiyle ilgili bilgilerini, çek ödeyip ödememe alışkanlığının ne konumda olduğunu, icralık takiplerinin vb. alacaklarının, vereceklerinin konumlarını izleme imkanınız olacak' diyen Okkalı şöyle devam etti:
'Kare kodlu çeki bankadaki makina sistemleri ve yahut cep telefonlarına yükleyeceğiniz programlarla öğrenebileceksiniz. Çekin üzerindeki kare kodu okuttuğunuz zaman firmanın nasıl, ne zaman kurulmuş, kaç senedir faaliyet gösteriyor, çeklerini muntazam ödüyor mu?, ödemediği çekleri var mı? Bu tür bilgileri rahatlıkla görebileceksiniz. Mal sattığınız kişiyi otomatik olarak test etmiş olacaksınız. Yani daha güvenilir bir ticaret, daha kaliteli bir sistem olacağına inanıyoruz.'
'2016?NIN İLK 3 AYINDA 3 MİLYON 500 BİN ÇEK DÜZENLENMİŞ'
2016 yılının ilk üç ayında 3 milyon 500 bin çek düzenlendiğini söyleyen Okkalı, 'Bunların yaklaşık değeri 111 milyar TL. 2015 Ocak ayıyla, 2016?nın Ocak ayı arasındaki ödenmeyen çek oranına baktığınız zaman yüzde 30 oranında bir artış olmuş. Tabii ki buradaki bu artışlarda yeni düzenlenen çek yasasındaki özellikli noktalardan da kaynaklanıyor. Şu an maddi işlemlerden kaynaklanan suçlara maddi cezalar verilmesi şeklinde bir sistem var. Şimdi bir çeki düzenlediniz, çeki ödemediğiniz zaman bunun size cezai boyutu 3 bin TL?yi geçemeyecek. Yani bu şekilde bir düzenleme olduğu zaman, siz 500 bin liralık bir çek düzenlemişsiniz bunu ödemediğiniz zaman, yargıya gittiğiniz zaman ödeyeceğiniz ceza 3 bin TL?yi geçemeyecek. Bu da tabii ki çeklerin ödenmesinde sıkıntı yaşatıyor. daha önceden hapis cezası şeklinde bir uygulama vardı, bundan dolayı çeklerin ödenmesi biraz daha garantili oluyordu' şeklinde konuştu.
'GELİR VERGİSİ TASARISININ BİR AN ÖNCE UYGULAMAYA GİRMESİNİ BEKLİYORUZ'
Okkalı, 'Gelir vergisi tasarısına geldiğimiz zaman şu an gelir vergisi tasarısının biz bir an önce uygulamaya geçmesini uzun zamandır bekliyoruz' diyerek şunları kaydetti:
'Ancak şu an tabii ki ülkede terör olsun, diğer yasamalar olsun, meclisin yoğun bir çalışma programı var. Biz en kısa zamanda gelir vergisi tasarısının da yürürlüğe girmesini bekliyoruz ve takip ediyoruz. Şu an komisyonda yasa tasarımız. Bu yasa tasarısında en büyük beklentilerimiz gelir vergisiyle kurumlar vergisi birleştirilecek. Yargıda birikmiş olan onlarca yüzlerce dava var, yeni yasa ile bu davalık konuların bir an önce çözümlerin üretilmesini de muhakkak bekliyoruz. Zaten çalışmalar bu yönde. Birkaç örnek verecek olursak siz gelir vergisi mükellefisiniz, iş yeriniz var, aynı zamanda kurumlar vergisi olan kardeşiniz var, oda aynı işi yapıyor. Bünyenizde bir gayrimenkulünüz var, ikinizin de birer tane iş yeri var demirbaşınıza kayıtlı. 10 yıl sonra bu iş yerini kapatıp gayrimenkulünüzü sattığınız zaman şirket sahibi olan katma değer vergisinden istisna, yüzde 75 kurumlar vergisinden istisna yani ödeyeceği rakam komik bir rakama düşüyor. Ama şahıs firmasıysanız yüzde 50?lere yaklaşan vergi ödemek zorunda kalıyordunuz, yasa ile bunu düzeltileceğini düşünüyoruz. Ancak burada orta ve küçük ölçekte gelir sahibi kişilerin biraz daha korunması gerektiğini düşünüyoruz.'
'4. DÖNEM GEÇİCİ VERGİ KALDIRILMALI'
Mali müşavirlerin beklentilerinden birinin de 4. dönem geçici verginin kaldırılması olduğunun altını çizen Okkalı, 'Bizler şimdi 2015 yılının Ekim-Kasım-Aralık aylarının geçici vergi beyannamesini 2016 yılının Şubat ayında veriyoruz. Arkasından gelir vergisi mükellefleri için Mart ayında gelir vergisi beyannamesi veriyoruz, kurumlar için de Nisan ayında kurumlar vergisi beyannamesi veriyoruz. Yani bir ay sonra birini bir ay sonra birini aynı bilgileri tekrar veriyoruz. Biz bundan dolayı Şubat ayında verilen geçici verginin muhakkak kaldırılmasını, zaten bakanımızın daha önceki bakanımızın ve mevcut bakanımızın da bu yönde sözleri var. Bunun bir an önce yürürlüğe koyularak müşavirlerin üzerindeki bir sıkıntının daha kaldırılmasını özellikle hatırlatıyoruz' diye konuştu.

Çarşamba 40.3 ° / 27.3 °
Perşembe 37.7 ° / 26 °
Cuma 37.8 ° / 24 °