Tarih: 21.04.2016 19:50
Banka Kartı Ve Kredi Kartı Kullanıcılarına Önemli Uyarılar
Zirve Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fevzi Topsoy, banka kartı ve kredi kartı kullanıcılarına uyarılarda bulundu.
Yrd. Doç Dr. Fevzi Topsoy, yeni tüketici kanunuyla birlikte bankacılık sektöründe halkın bilmediği pek çok değişiklik yapıldığını belirterek, özellikle banka kartları ve kredi kartlarını kapsayan değişiklerin dikkat çeker nitelikte olduğunu kaydetti. Kart kullanıcı konularında uyarılarda bulunan Topsoy, yürürlükten kalkan 4077 sayılı Tüketici Kanunu döneminde Yargıtayın üyelik ücretine ilişkin sözleşme şartlarını ?haksız şart? olarak değerlendirdiğini ve tüketiciden üyelik ücreti alınamayacağını ifade etti. Topsoy, ?Yeni Tüketici Kanununun 31(3) maddesine göre kredi kartı çıkaran kuruluşların(banka ve özel finans kuruluşlar), tüketicilere yıllık üyelik aidatı veya benzer isimlerde ücret gerektirmeyen bir kredi kartı türü sunmaları zorunlu hale getirilmiştir. Aidatsız kart uygulamasının en az bir ile sınırlandırılması konusunda ise kartlar için ödenen yıllık üyelik aidatlarının tüketici-banka arasındaki karşılıklı müzakere ile kararlaştırılması ve sözleşmeye açık şekilde yazılması şartıyla imzalanması gerekir. Tüketicilerin üyelik aidatı olmayan kredi kartı alma eğiliminde bulunmasının bankaları yeni arayışlara iteceğini ve bu durumda bankalar, puan, hediye gibi uygulamalarla tüketiciyi aidatı yüksek yeni kart alımlarına yönlendirecektir. Bu gibi durumlarda dikkatli davranılmalı ve bankaların tuzaklarına gelinmemelidir? dedi.
Yeni tüketici kanun ilgili maddelerinin çok dikkatli okunması gerektiğini vurgulayan Topsoy, ?Bu yeni maddelere göre bütün kredi kartlarında yıllık üyelik ücretinin kalktığı şeklinde bir algıya kapılmamak gerek. Yeni kanuna göre bankaların sunmuş oldukları kredi kartları içerisinden en az bir kart türünün ücretsiz olması zorunlu kılınmıştır. Bu konuda vatandaşların ileride büyük sıkıntılarla karşılaşmamak adına azami bir özen göstermeleri gerekmektedir' ifadelerini kullandı.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —