ANKARA (AA) - Eski TBMM Başkanı ve AK Parti An.kara Milletvekili Cemil Çiçek, 'En kısa sürede anayasa taslağını toplumun önüne koyacağız. Herkes o zaman görecek ki bu ön yargılar sağlıklı bir temele dayanmıyor, bir karalama edebiyatına anayasa kurban ediliyor.' dedi.
AK Parti Ankara İl Başkanlığı'nın her ay düzenli olarak organize ettiği, 'Ankara Milletvekilleri İstişare Toplantısı'nda eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile AK Parti Ankara Milletvekilleri Ali Babacan, Emrullah İşler, Ertan Aydın, Ahmet Gündoğdu'nun da aralarında bulunduğu bölge milletvekilleriyle İl Başkanı Nedim Yamalı da hazır bulundu.
Çiçek, partisinin il başkanlığında gerçekleşen toplantıda, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.
'Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun yeni anayasaya ilişkin sürecin beklemeye alındığıyla ilgili bir açıklaması olmuştu. Bunu nasıl değerlendirmek lazım' şeklindeki bir soruya Çiçek, 'Beklemek çalışmamak anlamına gelmiyor. Bunun bilinmesi lazım. Sayın Başbakan'ın bu açıklaması, 'Biz bu işi buzdolabına koyduk, rafa kaldırdık, çalışmıyoruz, hele bir süre bekleyelim' anlamında değil.' yanıtını verdi.
Cemil Çiçek, bunun çok yoğun bir çalışmayı gerektirdiğini, konuya ilişkin çalışmalara da devam ettiklerini kaydetti.
İlgili komisyondaki kişilerle toplantılar yaptıklarını bildiren Çiçek, 'Hem değerlendiriyoruz bir taraftan da anayasa metnini yazmanın çabası ve gayreti içindeyiz. Sayın Başbakan'ın açıklamasını bu çerçevede değerlendirmek lazım.' ifadesini kullandı.
- 'Görülen davayla ilgili yerli yersiz açıklamalar yapabiliyoruz'
'Yargıtayın Ergenekon davasıyla ilgili verdiği karar konusunda değerlendirmenizi alabilir miyiz?' sorusuna karşılık, Çiçek, Ergenekon davasıyla ilgili verilmiş bir yargı kararı bulunduğunu belirterek, artık yargı kararını verdiğine göre, bundan sonra akademisyenlerin, hukukçuların, siyasetçilerin de değerlendirmeler yapabileceğine işaret etti.
Davanın henüz bitmediğini de vurgulayan Çiçek, şu değerlendirmelerde bulundu:
'Şu alışkanlıklardan hepimiz kurtulalım. Görülmekte olan davayla ilgili maalesef anayasa hükmüne, ceza kanunundaki hükümlere rağmen yerli yersiz açıklamaları yapabiliyoruz. Bunu ben şahsen kendi adıma söylüyorum, doğru bulmam. Dava bitmiş değil, sadece Yargıtay safhası bitti, usulden ve esastan bozuldu. Demek ki yargılama devam edecek. Yargılamayı etkileyecek açıklamalardan da mümkün olduğu kadar kaçınmak lazım. Yani bir taraftan hukuk devleti, bir taraftan yargı bağımsızlığı ama öbür taraftan da yargının 'şöyle karar versin böyle karar versin' tarzında yargıyı etkileyecek açıklamalardan kaçınmadığımız sürece, söylediğimiz laflar da havada kalır, yargı bağımsızlığıyla ilgili olarak. Süreç devam ediyor. Hayırlısı ne ise o olsun.'
- 'Diğer partilerin de bir zihni tembellik içerisinde olması doğru değil'
Çiçek, toplantıda yaptığı konuşmada da kendi gündemlerinde olan ama diğer partilerin yeteri kadar gündeminde olmayan yeni anayasa konusu bulunduğuna dikkati çekerek, 'Bu fantezi bir konu değil. Ülkenin buna ihtiyacı var.' dedi.
Türkiye için yeni bir anayasanın hayati öneme sahip olduğunu belirten Çiçek, 'Bunun için de başka partiler bir çalışma yapsa da yapmasa da bizim gündemimizde yeni anayasa konusu var. Yeni anayasa konusu Türkiye için bir zarurettir.' diye konuştu.
Cemil Çiçek, makul bir sürede de milletin önüne yeni anayasa taslağını getireceklerini vurgulayarak, diğer partilere şu çağrıda bulundu:
'33 yıl 6 aydır anayasa konuşuyoruz ama kalın başlığı konuşuyoruz. Bu anayasada ne olacak, anayasanın bölümleri, anayasada yer alan hususlar, hak ve özgürlükler, devletin organları arasındaki işleyiş bu konuyla ilgili somut örnekler ortaya konulmadığı için ön yargılar, topluma bir karamsar tablo çizilmek istendiğinde anayasa üzerinden değerlendirmeler yapılıyor. Mesela 'biz parti olarak başkanlık sistemini savunuyoruz' deniliyor. Hemen bir karalama kampanyası başlıyor. 'Rejim değişecek, Türkiye diktatörlüğe yönelecek, Türkiye'de demokrasi şöyle olacak, böyle olacak'. Bütün bunları ortadan kaldırmanın yolu evvela herkesin anayasa taslağını ortaya koymasına bağlıdır. Diğer partilerin de bir zihni tembellik içerisinde olması doğru değil. Kim ne düşünüyorsa, Türkiye için anayasa çerçevesinde neyi vadediyor, neyin olmasını istiyorsa, bunu yazılı metin olarak toplumun önüne koymalı ki bu tartışmaları daha verimli hale getirelim.'
- 'Meclis gündeminde demokratik bir siyasi partiler yasası yok'
Çiçek, 'En kısa sürede anayasa taslağını toplumun önüne koyacağız. Herkes o zaman görecek ki bu ön yargılar sağlıklı bir temele dayanmıyor, bir karalama edebiyatına anayasa kurban ediliyor.' diye konuştu.
En az anayasa kadar demokrasilerde önemli ve en az bugünkü anayasa kadar şikayet edilen Siyasi Partiler Kanunu'nun bulunduğunu anımsatan Cemil Çiçek, 'Herkes şikayet ediyor ama Meclis gündeminde demokratik bir siyasi partiler yasası yok. Parti olarak biz bunun farkındayız. Biz, bunun üzerinde de çalışıyoruz. Makul sürede 'nasıl bir siyasi partiler yasası düşünüyoruz', bunu da gündeme getirmiş olacağız.' değerlendirmesinde bulundu.
Cemil Çiçek, sadece belli konulardan şikayet ederek, bu sıkıntılardan kurtulunamayacağını belirterek, 'Siyasetin zihni tembellikten kurtulması, ne düşünüyorsa hangi konuda bunu açıkça teklif olarak ortaya koyması lazım.' dedi.
- 'Kimse kimseye bakmadan, kopya çekmeden kendi düşüncesini ortaya koymalı'
Kamuoyunda bir yanlış anlamanın bulunduğuna değinen Çiçek, 'Bazı çevrelerce 'efendim, hükümet bu konularda tasarı getirsin' deniliyor. Anayasa, siyasi partiler konusu, seçim mevzuatı hükümetin işi değildir. Bu, milletvekillerinin ve partilerin işidir. Kimse kendi işini başkasına havale edemez.' ifadesini kullandı.
Çiçek, Meclis'te grubu bulunan partilerin yeni anayasayla ilgili tekliflerini beklediklerine vurgu yaparak, 'Siyasi partilerle ilgili nasıl bir düzenleme istiyorlarsa, kimse kimseye bakmadan, kopya çekmeden kendi düşüncesini açıkça ortaya koymalı.' dedi.
Seçim mevzuatıyla ilgili düzenlemelerin arka arkaya ama belli bir dönemde gerçekleşmesi gerektiğini anlatan Çiçek, parti olarak bu konulara ilişkin çalışmalarını sürdürdüklerini kaydetti.