Tarih: 22.04.2016 19:30

Erzurum'da 'dolandırıcılık' davası

Facebook Twitter Linked-in

ERZURUM (AA) - Erzurum'da, kendisini 'İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın basın danışmanı', 'Cumhuriyet Başsavcısının özel kalemi' şeklinde tanıtarak dolandırdığı 14 kişiden yaklaşık 295 bin lira menfaat elde ettiği iddiasıyla hakkında 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan dava açılan Taner Saloğlu'nun yargılanmasına başlandı.

Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki davanın ilk duruşmasında, tutuksuz sanık Taner Saloğlu ile mağdur müştekiler ve avukatları katıldı.

Kimlik tespitinin yapılması ve iddianamenin okunmasının ardından mahkemeye savunmasını yapan Saloğlu, Erzurum'da gazetecilik yaptığını, bu olaydan dolayı tutuklandıktan sonra dışarı çıkınca bu işi de yapmamaya karar verdiğini dile getirdi.

Saloğlu, müştekileri tanıdığını, kendilerine ve bazı insanlara yardım ettiğini ve bu yardımı yaparken de bazı masraflar yaptığını ileri sürerek, şunları söyledi:

'Cezaevindeyken bu duruma pişman oldum, tövbe ettim. Çıkınca şeytana hizmet etmemeyi, sadece Allah'a kulluk etmeye söz verdim. Dediğim gibi insanlara yardım ederken bazı masraflarım oldu. Aynı zamanda hata yaptım. Müştekilerden Aydın ile bu manada bir para alış verişim olmamıştır. Kendisine borç para vermiştim, o da ödemeyi Denizbank aracılığıyla göndermiştir. Fetullah Karayurt'tan da para almam söz konusu olmadı. Kendisi lokum işi yapıyordu. Benim de tanıdığım iş adamları vardı. Onlarla tanıştırmam ve iş yapabilmesi için yanımda bir ay gezdi. Sinan Şengül'den 30 bin lira alıp, 15 bin lirasını verdiğim halde benden 27 bin lira fazla para istedi. Bundan dolayı zararının tamamını gideremedim. Diğer müştekilerin zararlarını giderdim.'

Müştekilerden Abdulnazır Çelikoğlu ise sanığın kendisine, 'İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın danışmanı ve Erzurum Cumhuriyet Başsavcısının sağ kolu olduğunu' söylediğini ve oğlunun işe girmesi için yardımcı olacağını ancak bunun için bazı masraflarının olacağını söylediğini ifade ederek, 'Benden oğlumun işe girmesi için hediye verilmesi, gidiş geliş gibi konularda masraflar yaptığını söyleyerek 3 bin lira kadar para aldı. Bir süre sonra bana sıkışık olduğunu söyleyerek 20 bin lira istedi ve senet karşılığında verdim. Senedi sanık imzaladı ve bana verdi. Gidiş geliş masrafı adıyla verdiğim parayı bana iade etti ancak 20 bin liralık zararım giderilmemiştir. Çeşitli söz oyunlarıyla kandırıldım.' diye konuştu.

Müşteki Aydın Nalbantoğlu da sanıkla 2012 yılında facebook üzerinden arkadaşlık isteği göndermesi üzerine tanıştığını ve kendisini 'Efkan Ala'nın danışmanı' olarak tanıttığını belirtti.

Bir gün kendisi için kredi çekmesini istediğini, bunun üzerine 7 bin lira kredi çekerek parayı kendisine verdiğini iddia eden Nalbantoğlu, 'Sonradan bu paranın 2 bin lirası iade edildi ancak kalanı ödenmedi. Bu parayı kendisine ödünç olarak vermiştim. Kendisinin bir iş yapması vaadiyle vermem söz konusu olmadı. Sadece sonrasında bana, kardeşime ve amcamın oğluna KOSGEB'ten kredi çıkartacağını söyleyerek bizden belgeler istedi. Biz de bu belgeleri hazırlayarak kendisine verdik. Cezaevinden çıktıktan sonra iş yerime kardeşiyle gelerek beni tehdit etti.' dedi.

Mahkeme heyeti, duruşmaya katılmayan müştekilerin getirilmesi ve sanığa, müşteki beyanları gözetilerek zararları gidermesi için gelecek celseye kadar süre verilmesine karar vererek duruşmayı erteledi.

Vatandaşlardan gelen şikayetler üzerine başlatılan soruşturmada, kendisini 'İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın basın danışmanı', 'Cumhuriyet Başsavcısının özel kalemi' ya da devletin yetkili yüksek kesimlerinde tanıdığı olduğu yönünde tanıtarak dolandırdığı belirlenen Taner Saloğlu, 'nitelikli dolandırıcılık' suçundan gözaltına alınarak tutuklanmış, daha sonra serbest bırakılan Saloğlu hakkında, işlediği iddia olunan suç dolayısıyla her bir mağdur için 2 yıldan 7 yıla kadar olmak üzere toplam 28 yıldan 98 yıla kadar cezalandırılması istemiyle dava açılmıştı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —