GAZİANTEP (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans, bugün Gaziantep'te, Nizip-2 barınma merkezindeki Suriyeli sığınmacılarla bir araya gelecek.
Davutoğlu, Merkel, Tusk ve Timmermans ile Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) koordinasyonunda 11 Şubat 2013'te 145 bin metrekarelik alanda kurulan ve 4 bin 818 Suriyelinin yaşadığı Nizip-2 barınma merkezini ziyaret edecek.
AFAD yetkililerinden alınan bilgiye göre, 282 personelin görev yaptığı barınma merkezinde, 500 metrekare spor alanı, 300 metrekare oyun parkı alanı, iki çamaşırhane, bir market, iki kuaför, bir mescit, iki televizyon salonu ve iki internet salonu bulunuyor.
Kurulduğu günden bu yana 363 çocuğun dünyaya geldiği merkezde, bin 857 Suriyeli çocuk da eğitim hayatını sürdürüyor.
- Türkiye Suriyeli sığınmacılara kapısını açtı
Suriye krizi mağdurları için ilk günden itibaren 'açık kapı politikası' uygulayan Türkiye, bugün dünyanın en çok sığınmacıya ev sahipliği yapan ülkesi konumunda. Başbakanlık AFAD koordinasyonunda savaştan kaçan yaklaşık 3 milyon Suriyeli sığınmacıya yeni bir hayat sunan Türkiye, Suriyeli sığınmacılara sağlık hizmetlerini de ücretsiz olarak sunuyor.
Başbakanlık AFAD tarafından Suriyeli sığınmacılar için kurulan 26 barınma merkezinde, tüm fiziksel, sosyal ve psikolojik ihtiyaçlar karşılanıyor. Barınma ve sağlık gibi temel ihtiyaçların ötesinde, barınma merkezlerinde muhtarlık için demokratik seçimler yapılıyor, meslek kursları veriliyor, erken yaşta evlilik ile ilgili farkındalık kampanyaları yürütülüyor.
Merkezlerdeki hizmetlerin elektronik bir platform üzerinde yönetilebilmesi için ise geçen yıl Birleşmiş Milletler'in (BM) 'En İyi Kamu Hizmeti' ödülünü kazanan Afet Geçici Kent Yönetim Sistemi (AFKEN) geliştirildi.
- Suriyeli sığınmacılara 10 milyar dolar harcama yapıldı
Türkiye, Suriyeli sığınmacıların yaralarının sarılması ve yeniden hayata tutunmaları için BM standartlarında yaklaşık 10 milyar dolar tutarında bir kaynak harcadı. Uluslararası toplumun katkısı ise bugüne kadar yalnızca 462 milyon dolar oldu.
Türkiye, 2014 Küresel İnsani Yardım raporuna göre dünyada milli gelirine oranla en çok insani yardım yapan ülke olurken, yine aynı rapora göre, son üç yıldır dünyanın en çok insani yardım yapan üçüncü ülkesi konumunda yer aldı.
- Türkiye-AB Suriyelilere Yardım Programı
Başbakan Davutoğlu, Merkel, Tusk, Timmermans, barınma merkezine yapacakları ziyaret sonrası Gaziantep Üniversitesi Kongre ve Sanat Merkezi'nde düzenlenecek Türkiye-AB Suriyelilere Yardım Programı açılış törenine katılacak ve daha sonra dörtlü basın toplantısı düzenlenecek.