İSTANBUL (AA) - Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, 'Barış, birlikte oluşturulur, inşa edilir ve birlikte korunur. Güven esastır, açıklık esastır. Bu anlamda özellikle ülkemizdeki terör mağduru vatandaşlarımıza yönelik devamlı onların yanında olduk.' dedi.
Kınık, Genç Barış İnisiyatifi Derneği'nce Boğaziçi Üniversitesi'nde düzenlenen 'Türkiye Barış Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, bugün her zamankinden daha fazla barışa, birbirlerini anlamaya ve toleransa ihtiyaçlarının olduğunu söyledi.
Bugün insanlığın yüzleştiğini ve özellikle silahlı krizlerin geçen 20 yıla oranla iki kat arttığını, sürelerinin uzadığını, karmaşıklaştığını ve çözümünün zorlaştığını ifade eden Kınık, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra kurulan uluslararası sistemlerin, barışların tesis edilmesi, çatışmaların çözümlenmesi için yeterli olmadığını anlattı.
Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği'nin son açıkladığı verilere göre, silah zoruyla ülkesini terk etmek zorunda kalan insan nüfusunun 65 milyona ulaştığını vurgulayan Kınık, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın (UNDP) rakamlarının ise 81 milyon insanın, bir başka insanın yardımı olmadan şu anda yaşayamaz durumda olduğunu ortaya koyduğunu kaydetti.
Kızılay Genel Başkanı Kınık, şöyle konuştu:
'Geçinme veya politik nedenlerle ülkesini terk etmek zorunda kalan göçmen nüfus sayısı 230 milyona ulaştı. Mültecilerin, ülkesinin dışında geçirmiş oldukları ortalama süre 17 yıla çıktı. Çatışmalar çözümlenemiyor, barış tesis edilemiyor. Özellikle coğrafyamız bir yangın yeri. Buradan kaçmaya çalışan insanlar, Akdeniz'in, Ege'nin sularında belki de hiç görmedikleri o sularda hayatlarını kaybediyorlar. Dünya çaresiz. İnsanlık büyük bir barış inisiyatifi oluşturmak durumunda. Bu konu bütün insanlığın sorunu.'
Kızılay olarak özellikle çatışma bölgelerindeki insanlara yardım etmek için kuruldukları 1868 yılından bu yana çalıştıklarını belirten Kınık, 148 yıllık mücadelelerinde, yürüyüşlerinde insanlık adına durduklarını, insanlığın değerlerini yükseltmeye çalıştıklarını ifade etti.
- '50 bin vatandaşa doğrudan insanı yardım ulaştırdık'
Kızılay Genel Başkanı Kınık,1941'de 2. Cihan Harbi'nde Yunanistan'ın Britanya tarafından Nazi işgali neticesinde ambargo altına alındığında büyük bir kıtlık başladığını ve bu kıtlıkta yaklaşık 70 bin insanın hayatını kaybettiğini hatırlattı.
Kınık, konuşmasına şöyle devam etti:
'İstiklal harbimizi verdiğimiz belki de o zaman düşmanımız diyeceğimiz Yunanistan'a Kızılay Kurtuluş Gemisi ile 5 sefer düzenledi, 6 bin 500 ton insani yardımı Atina'nın Pire Limanı'na ulaştırdı. Barış toplumlar, insanlar arasında tesis edilir. Barış birlikte oluşturulur, inşa edilir ve birlikte korunur. Güven esastır, açıklık esastır. Bu anlamda özellikle ülkemizdeki terör mağduru vatandaşlarımıza yönelik devamlı onların yanında olduk. Şu anda bölgede, Cizre'de, Silopi'de, Nusaybin'de, Dargeçit'te, Siirt'te, Diyarbakır'da bütün Kızılay şubelerimiz bir seferberlik halinde terörün mağdur etmiş olduğu vatandaşlarımıza ulaşmaya gayret ediyor. Şu an 50 bin civarında vatandaşımıza doğrudan insani yardım ulaştırdık ve bunu artırmaya devam devam ediyoruz. Yeni dönemde özellikle gençliğimizin ve kalkınma anlamında sıkıntılı, dezavantajlı olan bölgelerimizin, kadınlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.'
- 'Barış, kalkınmadır, eğitimdir, sanattır'
Genç Barış İnisiyatifi Derneği Başkanı Emre Akkaş, 4 yıl önce kurulduklarını ve sosyal sorumluluk çalışmalarıyla birçok ilde yardım projesi başlattıklarını belirterek, 'Coğrafyamızın bize yaşattığı kaderi yaşarken bize çok görev düşüyor. Ülkemizde yaşadığımız terör sorunları ve bir bölgemize neredeyse gidemeyecek kadar kısıtlanmamız. Bizim birbirimize olan bakışımızı bile gerek etnik, gerek siyasi anlamda çok farklı bir noktaya getiriyor. Bu iklim maalesef gelişmemize kalkınmamıza ve ulaşmamız gereken hedeflere ulaşmamıza engel oluyor.' dedi.
Türkiye'nin gençleri olarak umutlu ve ümitli olmaya devam edeceklerini dile getiren Akkaş, 'Barış sadece savaşın olmama hali değildir. Barış aynı zamanda kalkınmadır, eğitimdir, sanattır, yerel yönetimdir, yüksek öğrenimdir ve çevredir.' değerlendirmesinde bulundu.
Türkiye'de kullanmakta çok zorluk çektikleri barış kavramını gerçekleştirdikleri zirvelerle çok daha kullanılabilir, insanları birleştirebilen bir noktaya getireceklerine inandığını anlatan Akkaş, 'Şu anda topraklarımızda milyonlarca mülteci kardeşlerimiz var. Coğrafyamız böyle bir sorun yaşıyor. Aynı zamanda bölgesel sorunlar yaşıyoruz. Tüm sorunlara rağmen, geçlik olarak ümidimizi hiçbir zaman kaybetmeyeceğiz, umudumuzu yitirmeyeceğiz.' şeklinde konuştu.