Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Arastırma hastanesi kardiyoloji bölümünde 27 yaşındaki bir hastaya başarılı bir şekilde ventriküler ekstrasistol(ekstra atım) ablasyonu yapıldı. Kliniğe çarpıntı ve nefes darlığı şikayetleri ile ba?
Erzincan Mengücek Gazi Eğitim ve Arastırma hastanesi kardiyoloji bölümünde 27 yaşındaki bir hastaya başarılı bir şekilde ventriküler ekstrasistol(ekstra atım) ablasyonu yapıldı. Kliniğe çarpıntı ve nefes darlığı şikayetleri ile başvuran genç hastanın yapılan tetkiklerinde kalp yetersizliği ve çok sayıda olan ventriküler ekstra atımlar saptandı. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Zafer Küçüksu ve koroner anjiografi ekibi tarafından yapılan yaklaşık 1 saat süren operasyonda konvansiyonel radyofrekans kateter ablasyonu yöntemi ile hastaya başarılı ablasyon yapılarak sağlığına kavuşturuldu. Erzincan Mengücek Gazi ve Araştırma Hastanesi Baş Hekimi Yrd. Doç. Dr. Fatih Özçiçek 2015 yılı Kardiyoloji bölümüne müracaat ederek tedavileri gerçekleştirilen hastalar hakkında bilgi verdi.
HASTALAR ARTIK ŞEHİR DIŞINA SEVK EDİLMİYOR
Özçiçek?? 2015 yılı içerisinde 2100 hasta kardiyoloji bölümüne müracaat ederek anjio olmuştur. 990 hastaya da stend takılmıştır.231 hasta için baypas kararı verilmiş bunlardan 155 hasta hastanemizde ameliyatları yapılarak sağlıklarına kavuşturulmuştur. Hastanemizde 45 kalp hastamıza kalp çalışırken başarılı bir şekilde ameliyatları yapılmıştır. Aynı yıl içerisinde 362 kalp krizi vakasına anında müdahale edilmiş, 13 hastamızın da Kalp kapakçık ameliyatlarının da başarılı bir şekilde yapılmıştır. Kardiyoloji bölümünde 1 Prof. Dr., 2 Doç. Dr., 2 Yrd. Doç. Dr. 1 de uzman doktor, Kalp damar cerrahi bölümün de ise 1 Yrd.Doc Dr. 2 de uzman doktor bulunuyor. Daha önceleri çevre illere sevk edilen hasta sayısı fazla iken artık çevre illere hasta gitmediği gibi diğer illerden de hastanemiz Kardiyoloji bölümüne hastalar gelmektedir.? dedi.
KALBİN ÇALIŞMASI BİR DÜZEN VE AHENK İÇİNDEDİR
Ekstrasistol (ekstra atım rahatsızlığı hakkında bilgi veren Kardiyoloji Uzmanı Dr. Zafer Küçüksu ??Bozulan düzenin tüm sistem ve organlara olduğu gibi yansıdığı. Beyin fonksiyonlarından böbrek, beyin ve kas fonksiyonlarına kadar: Çok idrara çıkmak, baş dönmesi veya bayılmak, aşırı halsizlik gibi şikayetler artar Bunun içindir ki sözü edilen tüm bu yakınmalar bir kaosun ifadesi olurlar. Çünkü sistemimizin tam ve kusursuz çalışabilmesi için kalbimizin bir dakika içerisinde pompaladığı kanın dengeli dağıtımı gerekir. Kalbin çalışması bir düzen ve ahenk içindedir. Öyle programlanmıştır ki istirahat halinde bir dakikada 60 ile 90 atım yapar. 60?ın altındaki atımlar bradikardi 90?ın üzerindeki atımlar da taşikardi olarak adlandırılırlar. Ekstra atımlar içermeseler de bradikardi ve taşikardi halleri de bir ritm bozukluğudur. Aktif spor yapanlarda görülen bradikardi, çok aşağı değerlerde olmamak kaydıyla masum kabul edilebilir. İstirahat halindeki taşikardiler ise kalp yetmezliğinin dışında kansızlık, gebelik, KOAH (müzmin tıkayıcı akciğer hastalığı), tiroid hormonlarının aşırı salgılandığı guatr durumlarında görülebilir. Konu başlığımız ekstrasistoller ise normal atım sayısı içinde görülebilecekleri gibi taşikardik veya bradikardik konumlarda da ortaya çıkabilirler. Bilinmelidir ki kalbe ait ani ölümlerin en başta gelen nedenlerinden biridir ekstrasistol! Bu yüzden ekstrasistollerin masum ya da tehlikeli oluşlarını tespit etmek hayati bir önem taşımaktadır. 'Ben onunla yaşamaya alıştım' diyerek kesinlikle hafife alınmaması gerekir. İzlenmesi gereken doğru yol öncelikle bir iç hastalıkları uzmanının kontrolünden geçerek teşhis konmasını sağlamak, koruyucu ve tedavi edici bir strateji oluşturmaktır. Sigara içmeyin. Alkol kullanmayın. Çay - kahve tiryakiliğiniz var ise buna son verin. Ağır spor yapmayın. Düzenli ve dengeli beslenmeye özen gösterin, ağır yiyeceklerden kaçının. Doktorunuza danışmadan içeriğini bilmediğiniz ilaçları kullanmayın. Stresten uzak kalmak için yüreğinizdeki hoşgörü reçetesini uygulayın ben ve ekibim olarak hastamıza tekrar geçmiş olsun diyor daha sağlıklı ömürler diliyorum.? dedi.