Kayıp sığınmacılar için sosyal medya umut oldu

Sosyal paylaşım sitelerinde oluşturulan platformlarda, daha iyi yaşam umuduyla AB ülkelerine gitmek için çıktıkları yolda kaybolanların bulunmasına çalışılıyor Bu platformlarda fotoğrafı paylaşılanlar arasında Ege Denizi'nde bindik

Güncel 25.04.2016 13:30:01 0
Kayıp sığınmacılar için sosyal medya umut oldu

İZMİR (AA) - EMRE UMURBİLİR - Ülkelerindeki savaştan ve karışıklıktan kaçarak daha iyi yaşam umuduyla Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gitmek için çıktıkları yolda kaybolanların yakınları, sosyal medyada oluşturulan platformlarda paylaştıkları fotoğraflarla kayıplara ulaşmaya çalışıyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, iç savaş, karışıklık, siyasi ve ekonomik istikrarsızlık gibi nedenlerle Suriye, Afganistan ve Myanmar başta olmak üzere birçok ülkeden vatanını terk etmek zorunda kalanlar, güçlükleri göze alıp Avrupa'da mülteci olabilmek için yola çıkıyor.

Avrupa'ya gidiş güzergahında yer alan Türkiye'ye ulaşabilenler, özellikle geçen yıl yoğun şekilde Yunan adalarına geçebilmek amacıyla Ege Denizi'ni kullandı. Sahil Güvenlik Komutanlığı unsurları, geçen yıl ayda 8-9 bin göçmeni yakalamasına rağmen yasa dışı yollardan ayda 50 bin civarında göçmen Yunan adalarına ulaştı.

'Umuda yolculuk'ta geçen yıl 279, bu yıl da 173 kişi denizde boğulma veya hipotermi sonucu hayatını kaybetti.

Yunanistan'a geçtikten sonra yürüyerek genelde Almanya'ya ulaşmaya çalışan birçok aile bireyinin de birbiriyle bağlantısı koptu.

Gönüllü kuruluşlar, başta Facebook olmak üzere sosyal medyada kurdukları topluluklarla yolda kaybolanların bulunmasına, ailelerin bir araya getirilmesine yardımcı olmaya çalışıyor.

Bu sayfalarda fotoğrafı paylaşılanlar arasında Ege Denizi'nde bindikleri botun batması sonucu kaybolanlar da 'hedefe ulaşıp vardıkları' Almanya'da yaşarken iletişimi kesilenler de yer alıyor.

Sosyal medyadaki bu sayfalardan 'Lost Refugees / Kayıp Mülteci Platformu'nu açan gönüllüler arasında bulunan Fidel Kaya, bunun dışında 'lostrefugees.com' adresli internet sitesini açarak kayıpların adının internet arama motorları tarafından daha kolay bulunmasını amaçladıklarını belirtti.

Yaklaşık üç ay önce kurdukları sitedeki formlar aracılığıyla kayıpların fotoğrafı, bilgileri ve ulaşılabilecek yakınının iletişim bilgilerinin yer aldığını anlatan Kaya, siteye Türkçe dışında, Avrupa ve Ortadoğu ağırlıklı 12 dilde bilgi girişi yapmanın mümkün olduğunu kaydetti.

- 'Ailesini kaybeden kızlar, site kurma fikrini verdi'

Kaya, internet sitesi kurmaya karar verme sürecini şöyle anlattı:

'Elimizden geldiğince mültecilere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Ege'yi geçerken botun batması sonucu 14 ve 15 yaşlarındaki iki kız kardeş, annelerini, kız kardeşlerini ve yeğenlerini kaybetmiş. Türk Sahil Güvenlik ekiplerince kurtarılan kızlar, olay yerine gelen Yunan ekiplerinin de ailenin diğer bireylerini kurtarma ihtimali olduğunu düşünüyor. Psikolojik destek için haftada bir doktora götürdüğüm kızlardan bu hikayeyi duyunca internette bu konuyla ilgili çok paylaşımda bulunulmadığını da görünce internet sitesi kurmaya karar verdim.'

Tanıdığı gönüllüler vasıtasıyla yurt dışındaki kamplara, kurdukları siteyi tanıtıcı afişler astıklarını dile getiren Kaya, konuyla ilgili diğer sosyal medya sayfalarındaki paylaşımlara da kendi sayfalarında yer verdiklerini ifade etti.

Kaya, dünya genelinde kayıp mülteci ailelerini bir araya getirmeyi amaçlayan 'Refunite' adlı internet sitesiyle de temasta olduklarını sözlerine ekledi.


Pazartesi 5.3 ° / 0.9 °
Salı 5.3 ° / 2.8 °
Çarşamba 6.6 ° / 0.6 °