Tarih: 26.04.2016 11:23
Evcil Hayvanlarda İlkbahar Hastalıklarına Dikkat
Veteriner Hekimi Tuğba Çine, hava sıcaklıklarının artış göstermesiyle beraber pet hayvanlarında görülen dış parazit etkenlerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Artan sıcaklıklara dikkat çeken Veteriner Hekimi Tuğba Çine, özellikle tüy dökme mevsimine girmeyen hayvanlarda bit, kene, pire ve uyuz belirtilerinin yaşanabileceğine dikkat çekti. Veteriner Hekim Çine, ?İlkbahar mevsimiyle birlikte pet hayvanlarında hava sıcaklıklarının artmasına bağlı olarak bit, pire, kene, uyuz etkenleri gibi dış parazitlerde de artışlar olmaktadır. Bu dış parazit yoğunluğu, sonbaharda havaların soğumaya başlamasıyla giderek azalmaktadır bu nedenle kış mevsiminde az görülmektedir. Dolayısıyla özellikle ilkbahar ve yaz mevsimlerinde evcil hayvanlarımızın parazit uygulamalarını aksatmadan eksiksiz yaptırmalıyız. Dış alanda yaşayan evcil hayvanlarımızda ise, bu durumlarla daha sık karşılaşıyoruz. Bu parazitler aynı zamanda hastalıkların taşınmasında önemli rol oynamaktadır. Özellikle keneler, kan parazitlerini ve lyme hastalığını taşımaktadır. Her ne kadar halk arasında parazitler ve hastalıklar önemsenmese de çok ciddi sonuçlar doğurabilir. Deride alerjik dermatitler, açık yaralar ve uyuz gibi hastalıklar oluşturabilirler. Bu hastalıkların yanı sıra birde kan ile bulaşan hastalıklar görülebilir? dedi.
?LYME HASTALIĞI İNSANLARA DA BULAŞMAKTADIR?
Çine, ayrıca bazı hayvansal parazitlerin insanlara da bulaşabileceğini vurgulayarak, ?Parazitler, hastalıkların bir kısmında zoonoz dediğimiz hayvandan insana bulaşan hastalıklardandır. Örneğin, Lyme hastalığı insanlara da bulaşmaktadır. Koruyucu amaçlı hem parazitle mücadele hem de köpeklere uygulanan lyme aşısı bulunmaktadır. Ayrıca zoonoz olmasından dolayı önemli bir aşıdır. Evcil hayvanlarımızın dış parazitler uygulamaları rutin olarak 3 ayda bir kez yapılır. Ancak hayvanımızın bulunduğu ortam koşullarına göre bu sıklık veteriner hekimlerinin vereceği kararla değişebilir? ifadelerini kullandı.
?EVCİL HAYVANLARIN BULUNDUĞU YERLERİN İLAÇLATILMASI GEREKİR?
Öte yandan Veteriner Hekimi Tuğba Çine, 'Evcil hayvanlarımızda yayılım gösteren bu parazitler, yaşam alanlarında da yayılım gösterebiliyor' diyerek, şöyle devam etti:
'Bu durumlarda ev, bahçe ve kulübeleri gibi evcil hayvanların bulunduğu yerlerin profesyonel yardım alarak ilaçlatılması gerekir. İnsanlar yaptıracakları bu ilaçlama işlemlerini Sağlık Bakanlığından onaylı firmalar, ilaçlar ile canlı dostlarımızın ve bizlerin sağlığına zarar vermeyecek şekilde eğitim almış kişiler tarafından ilaçlanması en doğru yöntemdir. Bilinçsiz yaptırılan ilaçlamalar bizlerin ve evcil hayvanlarımızın sağlığına ciddi zararlar verebilir.'
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —