Kalp Hastalarına ?Sıcak Hava? Uyarısı

Kalp hastalarının sıcak havalarda daha dikkatli olması gerektiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Yücel, 'Yüksek sıcaklıklar ve yüksek nemin beraberinde getirdiği sıvı kaybı, sağlıklı insanların bile zaman zaman zorlarken, kal

Sağlık 26.04.2016 15:22:39 0
Kalp Hastalarına ?Sıcak Hava? Uyarısı
Kalp hastalarının sıcak havalarda daha dikkatli olması gerektiğini belirten Kardiyoloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Yücel, 'Yüksek sıcaklıklar ve yüksek nemin beraberinde getirdiği sıvı kaybı, sağlıklı insanların bile zaman zaman zorlarken, kalp yetersizliği olan kişilerde, kalp krizi geçirenlerde, koroner damar hastaları ve tansiyon hastalarında istenmeyen kötü sonuçlara yol açabilir? dedi.
Büyük Anadolu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Yücel, yaz döneminde özellikle kalp hastaları açısından ortaya çıkan risklerle ilgili bilgi verdi. Yücel, 'Yazın gelmesi ile birlikte tatil planları yapılmaya şimdiden başlandı. Tatilin verdiği huzur ile birlikte insanlar kendilerini hem ruhen hem de bedenen rahatlatmakta, kişi kendini yenilenerek günlük hayatın streslerinden uzaklaşmak için gayret göstermektedir. Ancak çoğu zaman tatil ile birlikte kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyen hatalar, kalp krizleri ve hipertansiyon ataklarını da tetiklediği gözlenmektedir. Haber bültenlerinde sıkça duyduğumuz sıcak hava ile birlikte ani kalp krizlerinden ölümlerde ortaya çıkmaktadır. Kalp krizi, kalp yetersizliğinin kötüleşmesi, ritim bozuklukları ve hastanelere kalp hastalığı nedeni ile yatış oranları kış aylarında yaza göre çok daha yükselir.Kış aylarında hava kirliliği ve artan solunum yolları enfeksiyonları özellikle, kalp yetersizliğinde kötüleşmeye ,soğuk hava nedeniyle koroner arter hastalarında damar spazmları ve göğüs ağrıları,kalp krizi, hatta ani ölümler görülebilmektedir. Bu yüzden yaz aylarında daha sık kalp rahatsızlıkları ortaya çıkar? diye konuştu.
NEDEN SICAK HAVALARDA ARTIŞ GÖSTERİR
Kalp hastalarının sıcak havalarda yani yaz döneminde daha dikkatli olmalı gerektiğini belirten Büyük Anadolu Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Yücel, ?Kalp hastalarının büyük bir kısmı yaz günlerinde, soğuk kış günlerine göre çok daha rahattır. Yakınmaları yazla birlikte kısmen rahatlayan kalp hastaları, özellikle bu dönemde daha dikkatli olmalıdırlar. Kendini daha iyi hissetmenin verdiği rahatlıkla, daha uzun ve efor gerektiren sporlar ile bazen fark etmeden sınırlarını zorlayabilmektedir. Hastalar özellikle yaz döneminde diyetlerini gevşetmekte, ilaçlarını kendilerince azaltabilmekte ya da tamamen bırakarak kendilerine zarar verebilmektedir. Yüksek sıcaklıklar ve yüksek nemin beraberinde getirdiği sıvı kaybı, sağlıklı insanların bile zaman zaman zorlarken, kalp yetersizliği olan kişilerde, kalp krizi geçirenlerde, koroner damar hastaları ve tansiyon hastalarında istenmeyen kötü sonuçlara yol açabilir. Bu nedenlerle tansiyon ve kalp hastalarının özellikle yaz aylarında dikkat etmeleri gereken bazı önemli noktalar vardır? şeklinde konuştu.
NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Kalp ve tansiyon hastalarının sıcak havalarda nelere dikkat etmeleri konusunda bilgiler aktaran Kardiyoloji Uzmanı Dr. Oğuzhan Yücel şunları kaydetti: 'Günün sıcak saatlerinde güneş altında uzun süre kalınmamalı. Güneşlenmek ya da egzersizler ancak güneş ışınlarının etkisi yitirdiği akşam saatlerinde veya daha serin olan sabah erken saatlerde yapılmalıdır. Aşırı sıcak vücut ısısını da artırır. Vücut sıcak havada soğutma sistemini çalıştırmak için kan damarlarını genişlettiği için kalp atım hızı artar, cilde daha fazla kan gönderir ve terleme ile ısıyı azaltmaya çalışır. Ancak fazla nemli havalarda terleme ile soğutma sistemi etkin çalışamaz. Damar genişlemesi ve kalp hızı artışına eşlik eden sıvı kaybı, kalbi oldukça zorlar ve uzun süre bu koşullarda çalışan kalpte mevcut problemler belirginleşip, ağırlaşabilir. Göğüs ağrısı ortaya çıkabilir, kalp yetersizliği kötüleşebilir, tansiyon düşebilir ya da sıcak stresi ve dengenin bozulması ile tansiyon aşırı yükselebilir. Özellikle yaşlı hastalarda bu durumlar ciddi sonuçlara yol açar. Bu nedenle başta su, meyve suyu,ılık çaylar olmak üzere bol sıvı alınmalıdır. Hava sıcaklığı, günlük fizik aktivite ve kaybedilen suyun miktarına göre değişmekle birlikte günde en az 2 - 2.5 litre sıvı içilmelidir. Yağlı yiyeceklerden ve sindirimi zor gıdalardan mutlaka uzak durulmalıdır. Kalp hastaları her zaman ki diyetlerini bozmamalı, bol miktarda taze sebze ve meyve tüketilmelidir. Bu besinler hem bol sıvı içerirler hem de vitamin, mineraller ve antioksidanlar açısından zengindirler. Alkol ve kafein tüketiminden uzak durulmalıdır. Egzersizin türü ve düzeyini belirlemek üzere kalp doktoru ile görüşülerek, bazı yaz sporları, denize girmek dahil yapılabilir. Yapılan egzersizlerin kalp sağlığını korumak için olduğu unutulmamalı ve egzersiz için sınırlar zorlanmamalıdır. Terlemeyi önleyen giysiler yerine açık renkli, rahat, bol, ince kumaşlar tercih edilmeli, şapka giyilmelidir.
Doktorunuzla görüşmeden kalp ilaçlarınızı azaltmamalı, bırakmamalısınız. Uzun tatile, seyahate çıkmadan mutlaka kalple ilgili kontrolleri yaptırmalısınız. Yukarıdaki öneriler pek çok kalp hastası için geçerli olmakla birlikte, çok çeşitli ve değişik ciddiyette kalp hastalığı olduğunu, hastalığınıza ve size uygun en doğru önerileri, takibinizi yapan doktorunuzun verebileceği unutulmamalıdır.?

Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °
Pazartesi 5.3 ° / 0.9 °