TBMM Başkanı Kahraman'ın 'laiklikle' ilgili sözleri

Prof. Dr. Eren: 'Yeni anayasada böyle bir tartışmanın bile açılabileceğini düşünmüyorum, kaldı ki AK Parti'nin getirdiği önerilerin hiç birinde, diğer muhafazakar camianın getirdiği önerilerin hiç birinde 'laiklik olmasın' diye bir

Güncel 26.04.2016 16:12:02 0
TBMM Başkanı Kahraman

ANKARA (AA) - Hukukçular, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın, yeni anayasada laiklik tarifinin yer almamasına ilişkin sözlerini değerlendirdi.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Eren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bunun gerçekleşebileceğini düşünmediğini belirterek, Türkiye'de laiklik ilkesinin geniş kesimler tarafından benimsendiğini söyledi.

Türkiye'de dindarlıkla laiklik arasında bir çatışma varmış gibi gösterildiğini, aslında toplumda laikliği bir güven olarak gören ciddi bir kesim de bulunduğunu ifade eden Eren, şu görüşleri savundu:

'Bu değerlendirmeyi Meclis Başkanının bireysel görüşü olarak değerlendirmek lazım. Yeni anayasada böyle bir tartışmanın bile açılabileceğini düşünmüyorum, kaldı ki AK Parti'nin getirdiği önerilerin hiç birinde, diğer muhafazakar camianın getirdiği önerilerin hiç birinde 'laiklik olmasın' diye bir şey yok. Dolayısıyla bunu Meclis Başkanının şahsi görüşü olarak görüyorum. Anayasa, toplumsal gerçeklikler üzerine bina edilir. Anayasanın belli bir kesimin arzu ve isteklerine göre değil, toplumun realitesine uygun olması lazım. Hukuk kuralları bunu gerçekliyor. Dolayısıyla Türkiye'nin realitesine bakarsak Türkiye'de bugün bir muhafazakarlaşma değil, bir liberalleşme olduğunu düşünüyorum.'

Prof. Dr. Eren, laikliğin Anayasa'da açıkça yazması gerekmediğini belirterek, şunları söyledi:

'Mesela 'Anayasa'da demokrasi yazmıyor diye Türkiye'de demokrasi yoktur' diyemeyeceğimiz gibi, 'hukuk devleti yazmazsa Türkiye bir hukuk devleti değil' de diyemeyiz. Laiklik birçok Avrupa ülkesinin Anayasasında yazmasa bile önemli olan o ilkenin pratiğidir. Bugün Avrupa'da ve liberal sistemin özünde sekülerizm, laiklik vardır. Bunu anayasaya yazıp yazmamanız fark etmez. Neticede bugün Avrupa Birliği ile liberal sistemle entegre olmaya çalışan Türkiye'nin, böyle bir tartışmaya gireceğini zannetmiyorum. Bu düzeyde kalır.'

Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feridun Yenisey de 'Tartışılması bile gereksiz. Mevcut olan sistemin değişmemesi lazım. Demokratik, laik, hukuk devleti Türkiye Cumhuriyetinin temelidir.' değerlendirmesinde bulundu.

Eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Mustafa Bumin de bu yönde bir açıklamayı özellikle TBMM Başkanının yapmasının uygun olmadığını söyledi. Bumin, 'Avrupa'daki kimi örnekleri alarak 'laikliği kaldıralım' şeklindeki düşünce fevkalade yanlış. Biz Avrupa değiliz ki. Avrupa'da uygulanan pek çok normlar bizde aynı şekilde uygulanmıyor, aynı sonuçları yaratmıyor. Laikliğin ne sakıncası var. Şu anda kimin inanç ya da ibadetine baskı var ülkede.' diye konuştu.



Perşembe 14.6 ° / 10.5 °
Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °