CHP İzmir Milletvekili Bakan: 'Üniforması kefenleri olan bu yoksul halk çocuklarının şartlarını Avrupa standartlarına getirmeden onlardan Avrupa standardında hizmet beklemek doğru değildir'
TBMM (AA) - CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, 'Üniforması kefenleri olan bu yoksul halk çocuklarının şartlarını Avrupa standartlarına getirmeden onlardan Avrupa standardında hizmet beklemek doğru değildir.' dedi.
TBMM Genel Kurulunda, Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısı görüşülüyor.
Tasarının geneli üzerinde söz alan CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, söz konusu düzenlemenin önemli olduğunu belirterek, kolluk güçlerinin etkin denetiminin, sivil gözetiminin önemli olduğunu vurguladı.
Hizmetinde Avrupa standardı beklenilen kolluk güçlerinin maaşlarının, sosyal haklarının Avrupa standartlarının çok gerisinde olduğunu savunan Bakan, 'Hamasi nutuklarla ne kolluk kuvvetlerinin yaşam standardı yükseltilebilir ne de sorunlarına çözüm bulunabilir. Üniforması kefenleri olan bu yoksul halk çocuklarının şartlarını Avrupa standartlarına getirmeden onlardan Avrupa standardında hizmet beklemek doğru değildir.' diye konuştu.
Bakan, 'Yasayla ilgili eleştirimiz, iktidar partisinin aldığı tutumadır. Bağımsız olması gereken tutumları bütünüyle kendisine bağımlı olarak oluşturmasına çalışmasıdır. Bu yasa çağdaş ülkelerde olduğu için, insanımız hak ettiği için çıkmalı, dayatıldığı için değil.' diye konuştu.
CHP'li Bakan, Kolluk Gözetim Komisyonu'nun oldu bittiye getirilerek kurulmaya çalışıldığını savunarak, 'Yasa bu haliyle yasalaşacaksa kullanacağımız oy ret oyudur.' ifadesini kullandı.
Tasarının geneli üzerine şahsı adına söz alan AK Parti Kilis Milletvekili Mustafa Dülger de kurulacak komisyonun kolluk güçlerinin etkin denetiminde standartları artıracağını söyledi.
Komisyonun sekreteryasının Mülkiye Teftiş Kuruluna verildiğine dikkati çeken Dülger, komisyonun içişleri bakanına önerilerde bulunacağını, yapılan soruşturmaların da merkezi sistem içinde izlenmesinin mümkün olacağını kaydetti.
CHP Tunceli Milletvekili Gürsel Erol da komisyon kurulurken ve daha sonraki süreçlerde sorun yaşanmaması için komisyonun sivilleşmesi gerektiğini ve sivil toplum kuruluşlarına da komisyonda yer verilmesi gerektiğini belirtti.
Erol, teröre karşı operasyonlarda görev alan güvenlik güçlerinin kılık kıyafetlerinin, sakal ve bıyık şekillerinin bölgedeki insanlarca farklı davranışlara neden olabileceğini savunarak, bununla ilgili tedbir alınması gerektiğini söyledi.
Konuşmaların ardından Kolluk Gözetim Komisyonu Kurulması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Tasarısının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak, maddelerinin geçilmesine karar verildi.
TBMM Başkanvekili Ahmet Aydın, birleşime verilen aranın ardından komisyonun yerine oturmaması üzerine saat 14.00'de toplanmak üzere birleşimi kapattı.