Tarih: 27.04.2016 12:48

Tarihi Kaleiçi UNESCO yolunda

Facebook Twitter Linked-in

ANTALYA (AA) - LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Antalya Muratpaşa Belediyesi, Bergama Krallığı'ndan Roma'ya, Bizans'tan Osmanlı'ya kadar zengin bir tarihe sahip Kaleiçi'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne alınması için, Mayıs ayı içinde başvuru yapacak.

Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kaleiçi'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesi için çok sayıda çalışma yaptıklarını ve Kaleiçi'nin UNESCO'nun aradığı şartları taşıdığını söyledi.

'Kaleiçi'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesi hem ülkemizin tarihi ve kültürel alanda ön plana çıkmasını sağlayacak hem de turizmi canlandıracak' diyen Uysal, Kaleiçi'nin antik çağdan bu yana yaşayan yerleşim merkezlerinden olduğunu aktardı.

Uysal, ilk yerleşim alanlarındaki yapıların bir kısmının günümüze kadar ayakta kalmayı başarabildiğini vurgulayarak şöyle devam etti:

'Eski tapınaklar ve camiler de korunuyor. Ayrıca Pamphilya başta olmak üzere Kaleiçi tarihi güzellikleri ile de UNESCO'nun öne sürdüğü tüm şartları taşıyan eşsiz bir merkezdir. Kaleiçi'nin UNESCO Dünya Miras Listesi'ne girmesi bu önemli tarihi ve kültürel miras örneklerinin korunarak gelecek kuşaklara aktarımını sağlayacaktır.'

- Kaleiçi Old Town Festivali

Muratpaşa Belediyesi, 4-8 Mayıs'ta 'Kaleiçi Old Town Festivali' düzenleyecek. Festivale Türkiye'den ve 9 ülkeden UNESCO Old Town (eski şehirler) listesindeki temsilciler katılacak. Festivalde Kaleiçi tanıtılacak, UNESCO Dünya Miras Listesi konusunda destek istenecek.

Festivalde, yurt dışından müzik grupları, Balkan müzikleri sunan bir grup ve Antalyalı şarkıcı Atilla Atasoy konser verecek. Festival, dans ve sokak sanatları gösterileri, canlı heykel performansları, sokak sergileri, sufi müzik ve sema gösterileri, atölye çalışmaları ile devam edecek. Etkinlik çerçevesinde Antalya Rehberler Odası iş birliğiyle Kaleiçi gezileri yapılacak. Festival, yağlı güreş müsabakalarının yapılacağı 8 Mayıs'ta sona erecek.

- Yüzlerce yıllık merkez

Kaleiçi, Bergama Krallığı ve Roma İmparatorluğu'na ev sahipliği yapmış bir merkez. 13'üncü yüzyıl başlarında Selçuklu Sultanı Gıyaseddin Keyhüsrev tarafından fethedilen bölge, yüz yıl sonra Hamidoğlu Hanedanlığı ile Kıbrıs arasında el değiştirdi ve 14'üncü yüzyıl sonrasında da Osmanlı egemenliğine girdi.

Bergama Krallığı'ndan Roma'ya, Bizans'tan Selçuklu'ya, Osmanlı'dan Türkiye'ye son derece zengin bir tarihe tanıklık eden Kaleiçi'nde bulunan kültürel miras örnekleri, UNESCO adaylığı için şöyle sıralanıyor:

'Sur duvarları, Hardianus Kapısı, Hesapçı Sokak, Karamolla Mescidi, Alaaddin Camii, Aziz Alypios Kilisesi, Dumlupınar Ortaokulu (Rum Kız Mektebi), Rum Millet Hamamı (Gavur Hamamı), İpek Böcekçiliği Mektebi, Hıdırlık Kulesi, Kesik Minare Camii, Balık Pazarı Hamamı, Ahi Yusuf Camii ve Türbesi, İskele Camii, Mermerli Plajı, Kırkmerdiven, Uzun Çarşı Surları ve Kitabeleri, Ahi Kız Mescidi ve Türbesi, Antik Tiyatro, Karatay Medresesi, Tekeli Mehmet Paşa Camii, Nazır Hamamı, Kale Kapısı, Saat Kulesi, 2. Attolos?un Heykeli, Yivli Minare ve Külliyesi, İmaret Medresesi, Gıyaseddin Keyhüsrev Medresesi, Mevlevihane, Zincirkıran Mehmet Bey Türbesi, Nigar Hatun Türbesi, Kale Kapısı Hanları, Muratpaşa Camii ve Kaleiçi'nin geleneksel evleri.'

- UNESCO Dünya Mirası

Dünya Mirası, UNESCO tarafından listelenen, özel kültürel veya fiziksel öneme sahip yerlerden (orman, dağ, göl, ada, çöl, anıt, kompleks veya şehir gibi) her birine verilen ad. Genel Kurul tarafından seçilen 21 UNESCO üyesi ülkenin oluşturduğu Dünya Miras Komitesi tarafından yönetilen uluslararası Dünya Mirası Programı, bu listeyi her yıl güncelliyor.

Program, insanlığın ortak mirası için kültürel veya doğal öneme sahip alanı listeliyor, adlandırıyor ve koruyor. Listelenen alanlar, bazı koşullar altında Dünya Miras Fonu'ndan para alabiliyor.

2015 itibarıyla 163 ülkede 802'i kültürel, 197'si doğal ve 32'si karma olmak üzere listelenmiş bin 31 alan bulunuyor. Ülkelere göre bakıldığında İtalya, 51 Dünya Mirası ile ilk sırada yer alıyor.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —