Ürolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan robotik cerrahi ile ilgili bilgi veren Koru Ankara Hastanesi Üroloji Bölümü Uzmanı Prof. Dr. Hasan Biri, robotik cerrahinin klasik laparoskopi ve açık cerrahiye göre birçok avantajı bulunduğunu söyledi.
Daha az kan kaybı, daha az ağrı, daha hızlı işe dönüş ve daha erken taburculuk süresi, estetik olarak daha az kesi olmasının hasta için en önemli avantajlar olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hasan Biri, robotik ameliyatlar sırasında cerrahın çok daha net görüntü aldığı için daha iyi tümör kontrolü sağlayabildiğini belirtti. Robotik cerrahi ameliyatlarının klasik ameliyatlara göre çok daha etkin olduğunun altını çizdi.
Ürolojide robotik cerrahinin prostat kanseri, mesane kanseri, böbrek kanseri, böbrek çıkım darlığı ve üreterovezikal darlık gibi belli başlı ameliyatlarda kullanıldığını belirten Prof. Dr. Hasan Biri, 'Özellikle prostat kanserinin tedavisinde çok yaygın olarak kullanılır. ABD?de prostat kanseri ameliyatlarının yaklaşık yüzde 90?ı robotik olarak gerçekleştirilmektedir. Ülkemizde ise bu oran daha düşük olmakla beraber her geçen gün artmaktadır. Prostat kanseri ameliyatlarında en önemli avantajı ise çok daha etkenin bir tümör kontrolü yapılabilmesi, hastaların kabusu haline gelen idrar kaçırmanın neredeyse hiç olmaması ve ameliyat sonrası cinsel fonksiyon bozukluğunun daha az oranda görülmesidir' diye konuştu.
Prof. Dr. Hasan Biri, 'Biz kliniğimizde 2012 yılından itibaren robotik cerrahi ile yapılabilecek her ameliyatı başarı ile gerçekleştirebiliyoruz. Hastalarımız kliniğimize istedikleri zaman ulaşabilir ve robotik cerrahi sistemi ile ilgili sorularını uzman ekibimize her türlü yoldan aktarabilir' dedi.
Kliniklerinde aylık ortalama 150 civarında ameliyatın yapıldığı ve hasta memnuniyetinin yüzde 99?larda olduğunu belirten Prof. Dr. Biri, 'Gelişmiş cihaz portföyüne son olarak da Vinci SI HD robotik sistemi eklemiştir. Kliniğimiz robotik cerrahi sertifikasına sahip son derece tecrübeli uzman ekibe sahip¬tir. Kliniğimizde Da Vinci robotik sistemin son modeli da Vinci SI HD bulunmaktadır. Robotik ürolojide her türlü ameliyatı yapılabilecek kapasitede konsültan ve kadrolu hekimlerimiz hastalara hizmet vermektedir. Kliniğimizde bir profesör bir doçent ve bir uzman hekimden oluşan üroloji ekibi robotik cerrahi ameliyatlarının her aşamasını başarı ile yürütmektedir' diye konuştu.
Robotik cerrahinin ilk olarak NASA Araştırma Merkezi?nde çalışan araştırmacılar tarafından uzaydaki astronotları ameliyat edebilmek amacıyla gerçekleştirildiğini anlatan Prof. Dr. Hasan Biri, 1997 yılında ilk olarak robotik safra kesesi ameliyatı ile denendiğini ifade etti.
2000 yılında Amerika Gıda ve ilaç Dairesi?nin onayını alarak kullanıma girdiğini vurgulayan Prof. Dr. Hasan Biri, Robotik Cerrahi Sistemi?nin, temelde kapalı bir ameliyat tekniği olduğunu söyledi. Prof. Dr. Hasan Biri sözlerini şöyle sürdürdü:
'Cerrahın mümkün olan en az keşiyle operasyonu gerçekleştirmesine olanak tanıyan sistem, üç boyutlu üstün görüntüye ve ileri teknoloji ürünü, hareket yetenekleri çok fazla olan, çok ince ve hassas enstrümanlara sahip bir laparoskopik cerrahi sistemidir. Robotun kollarının uç kısımları üroloji ameliyatlarında, hastanın karın bölgesinden açılan ve boyutları 8 mm ve 12 mm arasında değişen 4 ya da 5 adet delikten karın içine yerleştirilen trokar denilen metal ya da plastik yapılara bağlanır. Cerrah ise, hastaya dokunmadan tüm robot kollarını kontrol ederek ameliyatı yaptığı kontrol paneline oturarak ameliyatı yapar. Son yıllarda ülkemizde de robotik ameliyatlar yaygınlaşmakta ve başarılı olarak gerçekleştirebilecek cerrahlar yetişmektedir.'