Kuiper Kuşağı'nda bulunan cüce gezegenin, kendisinden 13 bin mil uzaklıkta uydusunun olduğu keşfedildi
ANKARA (AA) - Gökbilimciler, Hubble Uzay Teleskobu ile Plüton'dan sonra en parlak cüce gezegen olan Makemake'nin uydusu olduğunu tespit etti.
Bilim adamları, ABD'ye ait Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) teleskobu Hubble aracılığıyla Güneş Sistemi'nin en dışında yer alan Kuiper Kuşağı'nda bulunan Makemake'nin kendisine yaklaşık 20 bin 900 kilometre uzakta bir uydusu olduğunu ortaya çıkardı.
MK2 ismi verilen uydunun geçen yıl nisan ayında yapılan gözlemlerde tespit edildiği, Makemake'nin çapının 160 kilometre olduğu belirtildi.
Gözlemlerin görüntü analizlerini yapan, Southwest Araştırma Enstitüsü'nden Alex Parker, daha önceki ölçümlerinin uydunun yörüngenin en kenarında olduğunu gösterdiğini, bu nedenle sisteme bakıldığında Makemake'nin parlaklığında uydunun görülemediğini ifade etti.
Parker, 'Bu uydunun keşfi Makemake'yi daha derinden incelememize olanak tanıyor' dedi.
Uydunun Makemake etrafındaki yörüngesinin yuvarlak mı eliptik mi dairesel mi olduğunun belirlenebilmesi için daha fazla Hubble gözlemi gerekiyor. Dairesel olması durumunda, MK2'nin cüce gezegen etrafındaki bir turunu tamamlamasının en az 12 gün sürdüğü tahmin ediliyor.
Keşif, Uluslararası Astronomi Birliği'ne (IAU) ait Minor Planet Center web sitesinde duyuruldu.
IAU, Güneş Sistemi içerisinde ancak Neptün'ün yörüngesinin dışındaki Kuiper Kuşağı'nda bulunan Plüton, Haumea, Makemake ve Eris'i cüce gezegen olarak adlandırıyor.
Bunlardan Plüton'un beş, Haumea'nın iki, Eris'in ise bir uydusu olduğu biliniyordu. Plüton'dan sonraki en büyük cüce gezegen olan Makemake'nin uydusu tespit edilememişti.
Uydu keşifleri, gök bilimcilere bağlı bulundukları gezegen sisteminin kitlesini hesaplama ve oluşumunu anlama imkanı veriyor.
2005 yılında keşfedilen Makemake'nin atmosferi bulunmuyor ve gezegendeki hava sıcaklığının yaklaşık -240 derece olduğu belirtiliyor.