Üniversite Öğrencilerinden Otizm Konferansı

Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim ve Denizcilik Fakültesi öğrencilerinin oluşturduğu Tebessüm Kampanyası Gurubu tarafından Otizm Farkındalık Haftası nedeniyle ?Otizmin farkındayız, onların yanındayız? sloganı ile Otiz

Güncel 27.04.2016 17:49:49 0
Üniversite Öğrencilerinden Otizm Konferansı
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Ereğli Eğitim ve Denizcilik Fakültesi öğrencilerinin oluşturduğu Tebessüm Kampanyası Gurubu tarafından Otizm Farkındalık Haftası nedeniyle ?Otizmin farkındayız, onların yanındayız? sloganı ile Otizm konulu konferans düzenledi.
Kdz. Ereğli Eğitim Fakültesi (EEF)Konferansa salonunda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Zihin Engelliler Eğitimi Anabilim Dalı öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Ünlü katıldı. Konferans öncesi konuşan Tebessüm Kampanyası Gurubu kurucularından Makine Mühendisliği Fakültesi öğrencisi Emre Kaya, bu güne kadar yüzlerce öğrenciye ulaşmayı başardıklarını söyledi. Kaya ilk başlarda küçük bir oluşumla başlayan gurubun bu gün daha fazla öğrenci ile büyüdüğünü belirterek '2012?de üniversiteye ilk başladığımız yılda Tebessüm Kampanyası fikrini ortaya attık. Bu güzel fikri ortaya attıktan sonra etrafımızda insanlar toplanmaya başladı ve kampanyamız git gide büyümeye başladı. Şuan diğer kampüslerden sesimizi duyan arkadaşlarımız da bize destek oluyor. Ve bu etkinlikleri yapmak inanın bizi çok duygulandırdı. İlk başlarda sadece lösemili çocuklar için farkındalık günleri yapmaya başladık, onlara hediyeler dağıtıyorduk. Sonrasında etkinlik alanımızı daha da genişlettik ve düzenlediğimiz bir konser ile 10 bin hediye topladık' dedi.
Konferansa konuşmacı olarak katılan EEF Zihin Engelliler Eğitimi Anabilim Dalı öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Ünlü, video ve slayt sunumu eşliğinde Otizmi anlattı. Otizmli insanların anlaşılabilmesi için konferansa katılanlara iki farklı video izlettiren Yard. Doç Dr. Ünlü, Çince sunulan bir haber videosu sonrası ?Ne anlattı? Bir fikri olan var mı? Aslında işin özünde bu var. Karşımızdakini anlamaya çalışmamız gerekiyor. Çince bir görüntü izledik ve ne dediğini anlamadık. Çince bilseydik veya gerekli olan iletişim aracımız olsaydı anlardık. Bilmediğimiz zaman ön yargılarımızla ya da aklımıza gelen ilk düşünceyle karar veriyoruz. Haber spikeri burada hava durumunu sundu? ?Evet ben anlamıştım? diyen var mı aranızda? Haber spikerinin ne dediğini anlamadığınız ve ben size ?Hava durumu sundu? dediğim için buna inandınız. Aslında hebr spikeri burada hava durumundan bahsetmedi. Haber spikeri Çinde İngilizce öğretmenliği yapanların durumunu anlatan bir haber sundu? dedi.
?OTİZM BİR HASTALIK DEĞİLDİR?
68 yeni doğan çocuktan 1 tanesi otizm spektrumdan etkilenmiş olarak doğduğunu ve bu rakamın çok yüzksek olduğunu anlatan Yard. Doç. Dr. Ünlü şu bilgileri verdi; ? 2 bin 500?de 1?den buralara geldi rakam. Ve bu oldukça yüksek bir rakam. Cinsel yetersizlikten sonra en yaygın olarak görülen gelişimsel yetersizlik olarak da artık dikkat çekmekte. Artık şöyle düşünmemiz lazım; bu çok yüksek bir rakam, yarın bir gün kendi başımıza gelmesini, etrafımızda ya da sınıflarımızda görmemizi olasılığını bilirsek bir parça da olsa işimize yarayacaktır. Yanlış bilinen bazı şeyler var. Bunlardan biri de ırk, etnik, köken ve sosyo ekonomik durumdan etkilendiği algısıdır. Geçmiş dönemlerde bunun bir zengin hastalığı olduğu söyleniyordu. Hatta ?Zengin Hastalığı? olarak isimlendirilmiş. Demişler ki belli bir ekonomik düzeyin üstündeki insanlarda daha sık görülüyor. Böyle bir şey olmadığı bilimsel olarak açıklanmış. Bunun ana nedeni şu; 1980-90?lı yıllarda bu konuda uzman kişi yok denilebilecek kadar azmış. Hala da otizmli çocuk psikiyatrikti sayısı iki elin parmağıyla ancak gösterilebilir. Diyelim ki 1980 yılında 2 ya da 3 tane uzman var. Çocuğunuza da otizm spektrum tanısı koyulacağına karar verilecek. Kim ulaşabilecek? Ekonomik durumu iyiyse, maddi gücün ve kaynağın varsa kolay ulaşabilirsiniz. Ne zamanki devletler bunu ücretsiz olarak önem vermeye başlamış otizmin toplumun her kesiminde bulunduğu görülmüş. Tıbbi bir tedavisi yok, çünkü otizm bir hastalık değil. Biz otizmi bir hastalık olarak görmüyoruz. Bunu gelişimsel bir yetersizlik ve farklılık olarak görüyoruz. İyileştirilebilirlikten bahsedebiliriz ama maalesef böyle bir ihraç yok. Hastalık olarakta biz bu olaya bakmıyoruz. Otizmle ilgili daha önce bilinen farklı terimler kullanmıyoruz. Tek bir terim kullanılıyor artık; Otizm Spektrum Bozukluğu.?
Yard. Doç. Dr. Emre Ünlü?nün konuşmasının ardından konferansa katılan Otizmli Evren Açıkgöz org çalıp, izleyenlere keyifli dakikalar yaşattı.

Cuma 15.6 ° / 10 °
Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °