Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Yardım: 'Krizler yaşanabilir ama önemli olan ilişkileri süratli bir şekilde burada çıkartıp tekrar normale döndürmek hatta daha da ileri seviyelere götürmektir. Tarihimizde de büyük krizler yaşadık am
MOSKOVA (AA) - Türkiye'nin Moskova Büyükelçisi Ümit Yardım, Ankara ve Moskova arasındaki krizin diyalog kanalları işletilerek müzakere yoluyla çözülmesi gerektiğini söyledi.
Moskova Gazeteciler Birliğince düzenlenen bir programa katılan Yardım, Rus gazetecilerin Türkiye-Rusya ilişkilerine dair sorularına cevap verdi.
Büyükelçi Yardım, iki ülkenin insani anlamda bin, resmi olarak da beş yüz yıldır ilişki içinde olduğunu belirterek, bu tarihi derinlikle tüm krizlerin aşılabileceğine inandığının ifade etti.
Türkiye ve Rusya'nın çok özel iki ülke olduğunu vurgulayan Yardım, 'Krizler yaşanabilir ama önemli olan ilişkileri süratli bir şekilde buradan çıkartıp tekrar normale döndürmek hatta daha da ileri seviyelere götürmektir. Tarihimizde de büyük krizler yaşadık ama büyük bir sağduyu ile bunları aşabildik' dedi.
Yardım, mevcut krizinden çıkış yollarının aranması için birkaç güçlü silah bulunduğunu belirterek, 'Bunlardan birincisi geçmiş, bugün ve geleceği kapsayan ilkesel pozisyon. İkincisi diyalog ve konuşma. Üçüncüsü ise diyalog sürecinde açık, samimi ve esnek olmaktır' diye konuştu.
Kriz sonrası dönemde Rusya'da yaşayan Türk vatandaşlarının büyük sıkıntılar yaşadığını anımsatan Yardım, 'Ama biz biliyoruz ki o olayların sorumluları, Rus halkını asla temsil etmiyor. Ben bir Türk sefiri olarak krizden sonraki dönemde Türkiye'deki Rus nüfusa karşı en ufak bir sorun oluşmamasından gurur duyuyorum' ifadelerini kullandı.
- 'Krizin çözümü için diyalog kanalları işletilmeli'
Büyükelçi Yardım, Moskova'nın ilişkilerin normalleşmesi için öne sürdüğü şartlara ilişkin bir soruya, 'Krizden çıkmak için özür bekliyoruz' tarzında bir yaklaşımın faydalı olmayacağı cevabını verdi.
Türkiye'nin 'uçak krizi' sonrasında üzüntü duyduğunu ve bunun kendi tercihi olmadığını birkaç defa açıkladığını anımsatan Yardım, 'Ancak sizin bahsettiğiniz özür dileme keyfiyeti çok hassas bir konu. 'Bu krizden çıkmak için özür bekliyoruz' tarzında bir yaklaşımın faydalı olacağını düşünmüyorum. Bu konuda biz önerimizi ilettik. Diyaloğu işletip bir araya gelelim, sonunda ne fatura çıkacağını da beraber görelim. Bizim de Türkiye olarak o süreçte çok önem verdiğimiz hassasiyetlerimiz var. Ama biz bunların resmi boyutta görüşülmesi gerektiğini düşünüyoruz' dedi.
Yardım, 'Türkiye'nin önerisi şudur: Cumhurbaşkanlığından bir heyetin Rus tarafıyla görüşmesi. Bu heyetin içeriğinde askeri, diplomatik temsilciler olabilir. Bu görüşmeler nerede istenirse olabilir. Biz bu tür temasların ve oturup sorunu konuşmanın daha faydalı olacağını düşünüyoruz. Bu diyaloğu başlatmamız gerekli' ifadelerini kullandı.
- Sputnik'in internet sitesinin erişime kapatılması
Yardım, Rus haber ajansı Sputnik'in internet sitesine Türkiye'de erişim engeli kararı alınması ve ülke genel müdürünün Türkiye'ye girişine izin verilmemesine ilişkin soru üzerine, 'Sputnik'in internet sitesine erişim yasağı mahkeme kararı ile oldu. O mahkeme kararında nelere atıfta bulunulduğunu biliyor olmanız lazım. Oradakiler hepsi ciddi suçlamalardır. Bizim Türkiye'deki yabancı basınla hiçbir sıkıntımız yok. Rusya'nın ve diğer ülkelerin Türkiye'de daimi basın temsilcileri var ve bizim onlarla bir sorunumuz yok' dedi.
Soruya soran muhabire, erişim engeli kararını anlayabilmesi için söz konusu internet sitesinin haberlerini okumasını tavsiye eden Yardım şöyle devam etti:
'Siz Türkçe bilmiyorsunuz sanırsam. Size bir tek tavsiyem var, Sputnik'in Türkçe yayınlarını dil bilen bir arkadaşınızla beraber okuyun. Ama bunu önyargısız ve ciddi bir şekilde yapın. Bir sonraki görüşmemizde ben size şu soruyu soracağım, o tür bir yayıncılık anlayışını Rusya'da yabancı bir gazeteci yapabilir mi? Ve Rus kamuoyu bunu kabul eder mi? Bahsettiğim konular, bu ülke liderlerine hakaret ve saldırı ve terör gibi konularda provokasyon.'