'Güreşçi mahalle'nin çocukları, er meydanından ayrılmıyor

Ata sporu yağlı güreşlere merakıyla bilinen Balıkesir'in 2 bin nüfuslu Balıklı Mahallesi'nde her yaştan çocuklar, oyun yerine kispetlerini kapıp, er meydanına koşuyor 250 hanenin bulunduğu ve her evde en az bir kişinin güreş ile ilgil


BALIKESİR (AA) - SEYHAN KIRICI - Kırkpınar başpehlivanlarından Ramazan Börekçi'nin de aralarında bulunduğu birçok başarılı güreşçi çıkaran Balıkesir'in Altıeylül ilçesine bağlı Balıklı Mahallesi, minderde de Avrupa ve dünyada dereceye girecek güreşçiler yetiştirmek için kolları sıvadı.

İl merkezine 14 kilometre uzaklıkta bulunan ve ata sporu yağlı güreşlere merakıyla bilinen 2 bin kişinin yaşadığı mahallede, hemen her yaştan çocuklar oyun yerine kispetlerini kapıp, er meydanına koşuyor.

Balıklıspor Güreş Kulübü Antrenörü Hasan Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 250 hanelik Balıklı Mahalesi'nde her evde en az bir kişinin güreş ile ilgilendiğini belirtti.

Mahallelinin güreşe olan talebi üzerine 6 ay önce Balıklıspor Güreş Kulübünü kurduklarını ifade eden Yılmaz, mahalleye spor tesisi kazandırıp, milli sporcular yetiştirmeyi hedeflediklerini vurguladı.

Yılmaz, haftada bir 'Çayır Alanı' olarak adlandırılan bölgede antrenmanlar yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:

'Mahallemizde haftada bir yağlı güreş antrenmanları yapmaktayız. Diğer günlerde ise sporcularımız Gençlik Merkezi'nde çalışmalarına devam ediyor. Biz burada herkes güreşi sevdiği için Balıklıspor Güreş Kulübünü faaliyete geçirdik. Şu anda 40 lisanslı sporcumuz var ve bunların büyük bir kısmı her gün Balıkesir'e gidip geliyor.' diye konuştu.


- 'Her yıl Kırkpınar'a 25'e yakın sporcu gönderiyoruz'


Ulaşımın biraz sıkıntı yarattığını ifade eden Hasan Yılmaz, 'Biz buraya bir spor tesisi yapılmasını istiyoruz. Çünkü yakın çevrelerden mahallemize güreş yapmak için gelmek isteyenler var. Balıklı Mahallemize baktığımızda daha önce başpehlivanlar yetiştirip Kırkpınar'a göndermişliği var. Başpehlivan Ramazan Börekçi gibi büyüğümüz, ustalarımız var.' ifadelerini kullandı.

Yılmaz, 'Balıklı köyümüzde şu an 3 yaşından 30 yaşına kadar sporcularımız bulunuyor. Daha önce güreş yapmış, 70-80 yaşında seyretmeye gelen büyüklerimiz var. Biz her yıl Kırkpınar'a 25'e yakın sporcu gönderiyoruz. Zaten önümüzde Antalya Kumluca Güreşleri var. İlk güreşlerimiz orada yapılacak.' şeklinde görüşlerini dile getirdi.


- Avrupa ve dünyaya milli güreşçiler


Güreşin Balıklı'da geleneksel hale geldiğini vurgulayan Yılmaz, şunları kaydetti:

'Biz bu sayede çocuklarımızı kahvehanelerden, kötü alışkanlıklardan, alkol, sigara, madde bağımlılığı, internet ortamı gibi kötü alışkanlıklardan uzak tutuyoruz. Bu çalışmalarımızın ileri ki sürecinde minder ağırlıklı olmak üzere Avrupa ve dünyaya milli güreşçiler, Kırkpınar'a da başpehlivan göndermek istiyoruz. Kardeşlerimizi iyi yetiştirip kazanmak istiyoruz.'


- 'Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ın arkasından yürümek istiyorum'


Küçük yaşta güreş yapmaya başlayan mahallenin çocuklarından Baki Çömel (9) ise 'Benim dedem başpehlivandı, ben de onun izinden gitmek istiyorum. Babam özendirdi, o da güreş tutuyor.' dedi.

13 yaşındaki Mustafa Tığlı ise bir yıldır güreştiğini belirterek, 'Bizim mahallede herkes güreşi seviyor. Benim amacım kendimi geliştirip mahalleme altın kemer getirmek. Kurtdereli Mehmet Pehlivan'ın arkasından yürümek istiyorum. Aynı zamanda milli sporcu olup ülkemi temsil etmek istiyorum.' diye konuştu.

70 yaşındaki Ünal Mutlu da geçmişte kendisinin de bu sporu yaptığını hatırlatarak, güreşi çok sevdiğini söyledi. Mutlu, güreş müsabakalarını sürekli takip ettiğini belirterek, 'Balıklı mahallemizde gerçekten küçükten büyüğe herkes meraklı. Şimdi amacımız torunlarımızı yetiştirmek. Benim torunumun adı Bilal ancak buradaki bütün çocuklar benim için Bilal gibi değerli. Burada her ailede mutlaka bir güreşçi var.' şeklinde görüşlerini aktardı.

Bu arada, Çayır Alanı'nda yapılan antrenman ve güreşleri takip edenlere kazanda imece usulüyle pişirilen keşkek, pilav ve ayran ikram ediliyor.

Çocukları ve eşleri er meydanında boy gösterirken mahalleli kadınlar ise alana serdikleri kilimlerin üzerine oturarak örgü örüp, güreşleri seyrediyor.