Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu toplantısı

Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu toplantısı

Başbakan Vekili ve Hükümet Sözcüsü Kurtulmuş: (1) 'Sentetik uyuşturucuların dünyada ve ülkemizde hızla yayılmasını önlemek için önemli bir çalışmayı başlatmış bulunuyoruz. Özellikle gençlerimizi hedef alan bu süreçte konu sa

ANKARA (AA) - Başbakan Vekili ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş, 'Sentetik uyuşturucuların dünyada ve ülkemizde hızla yayılmasını önlemek için önemli bir çalışmayı başlatmış bulunuyoruz. Özellikle gençlerimizi hedef alan bu süreçte konu sadece arz ile mücadele içeren güvenlik boyutuyla değil, aynı zamanda talep ile mücadeleyi de kapsayacak şekilde, bakanlıklar arasında çok taraflı, çok boyutlu kurum ve kuruluşlar arasında, belediyeler, STK'ları da işin içerisine çekecek şekilde yeni bir yapıya kavuşturulması ihtiyacı vardır.' dedi.

Kurtulmuş'un başkanlığında, Başbakanlık Merkez Bina'da Uyuşturucu ile Mücadele Yüksek Kurulu toplantısı gerçekleştirildi.

Başbakanlık genelgesinden sonra gerçekleştirilen faaliyetler ile 2016-2018 Uyuşturucu ile Mücadele Strateji Belgesi ve Eylem Planı görüşülerek, yeni döneme ilişkin konuların karara bağlanacağı toplantıda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Sema Ramazanoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, İçişleri Bakanı Efkan Ala, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, milletvekilleri, sivil toplum kuruluşları (STK) temsilcileri ile ilgili bakanlıkların bürokratları yer aldı.

Toplantının açılışında konuşan Kurtulmuş, kurula 8 bakanın üye olduğunu, Sağlık Bakanı Müezzinoğlu'nun koordinatörlüğünde bu çalışmaların yürütüldüğünü ve önemli bir noktaya gelindiğini belirtti.

Uyuşturucu ile mücadelenin, sadece Türkiye'nin değil, bütün dünya ülkelerinin neredeyse boğuştuğu önemli toplumsal sorunlardan birisi haline geldiğine vurgu yapan Kurtulmuş, uyuşturucu ile mücadelenin, toplumları ve nesilleri yakından ilgilendiren bir mesele olduğuna dikkati çekti.

Kurtulmuş, uyuşturucu ile mücadelenin her hükümet bakımından hayati önem taşıdığına değinerek, 'Bizim açımızdan da uyuşturucu ile mücadele, en az terörle mücadele kadar önemli, toplumumuzun, gençlerimizin geleceğini yakından ilgilendiren fevkalade önemli bir konudur.' diye konuştu.

Allah'ın insanoğluna, iki önemli vasıf verdiğini, bunlardan birisinin büyük hazine olan 'akıl' olduğunu ifade eden Kurtulmuş, şöyle devam etti:

'Aklımızın, yeteneklerimizin kullanılmasıyla, insanoğlu dünyaya ilişkin, çevreye, kainata ilişkin her türlü gelişmeyi kaydetmiş, bilimi, sanatı, teknolojiyi, bu anlamda aklı sayesinde geliştirebilmiştir. Bugün eğer insanoğlu hayatı kolaylaştıracak birçok yenilikleri ortaya koyabiliyorsa bunun arkasındaki en önemli neden, akıl gibi büyük bir hazinesini, yetenekli bir şekilde kullanabilmesidir. İkinci önemli özelliğimiz ise bizim sosyal, beşeri tarafımızı oluşturan, ruhumuzu, vicdanımızı, insafımızı oluşturan, adına ne dersek diyelim, insani tarafımızı oluşturan ikinci temel özelliğimizdir.

Uyuşturucu, Allah'ın insana bahsetmiş olduğu bu iki hazineyi de ortadan kaldıran ve insanı sadece sentetik ya da doğal olarak yetiştirilen, geliştirilen uyuşturuculara bağımlı hale getiren, böylece insanın hem aklını hem ruhunu yok ederek insanı sadece biyolojik bir varlık haline dönüştüren son derece insan hayatıyla, onuruyla bağdaşmayan bir alışkanlıktır.'

- 'Esas yapılması gereken, bağımlı çocuklarımızı anlamaya çalışmak'

Uyuşturucu ile mücadelenin aslında insanın aklının ve ruhunun yeniden kazanılması, kaybedilmemesiyle ilgili önemli bir mücadele olduğunu dile getiren Kurtulmuş, bu mücadelenin iki tarafı olduğunu aktardı.

Kurtulmuş, şunları ifade etti:

'Bunlardan birisi siyasi, hukuki ve emniyetle ilgili kısmı, yani işin polisiye kısmı. Burada uyuşturucu ile mücadeleye ilişkin yasal düzenlemeleri genişletmek, emniyet tedbirlerini artırmak, uyuşturucunun ülkemize girmesini ya da ülkemizde sirküle etmesini önleyecek birtakım tedbirleri alabilmektir. Bunlarla ilgili çalışmalarımızı yapıyoruz. En az bunun kadar önemli olan husus ise, gençlerimizin uyuşturucuya karşı uyanık hale getirilmesi, bu tehlikeye düşürülmesini önleyecek çalışmaların yapılması, tabiri caizse gençlerimizin ve nesillerimizin teyakkuz haline getirilerek, bu anlamda uyuşturucuya daha yaklaşmadan uyuşturucu ile bağlarının kesilmesidir. Ayrıca bir türlü bu alışkanlığa bulaşmış olan gençlerimizin tedavi edilerek, bunlardan kurtarılması da uyuşturucu ile mücadele kapsamındaki en önemli perspektiflerimizden birisidir. İnsanları yargılamak, kınamak, suçlamak kolaydır, kaçmanın bir başka yoludur. Ancak esas yapılması gereken, bağımlı kardeşlerimizi, çocuklarımızı anlamaya çalışmak ve bu kardeşlerimize bu bağımlılığa bulaşmasını önleyecek, bulaştılarsa onlardan kurtulmasını sağlayacak çalışmaları yapabilmektedir.'

Kurtulmuş, bu anlayış çerçevesinde hükümet tarafından ulusal uyuşturucu ile mücadele belgesi ve eylem planı yapılarak, uygulamaya konulduğuna işaret etti.

Türkiye'de, uzun yıllardır uyuşturucu kaçakçılığı konusunda Avrupa'ya örnek teşkil ederek, güvenlik ağırlıklı olarak yürütülen bir çalışmanın bulunduğunu belirten Kurtulmuş, şunları kaydetti:

'Sentetik uyuşturucuların dünyada ve ülkemizde hızla yayılmasını önlemek için önemli bir çalışmayı başlatmış bulunuyoruz. Özellikle gençlerimizi hedef alan bu süreçte konu sadece arz ile mücadele içeren güvenlik boyutuyla değil, aynı zamanda talep ile mücadeleyi de kapsayacak şekilde, bakanlıklar arasında çok taraflı, çok boyutlu kurum ve kuruluşlar arasında, belediyeler, STK'ları da işin içerisine çekecek şekilde yeni bir yapıya kavuşturulması ihtiyacı vardır. Bu çerçevede ümit ediyorum ki önümüzdeki dönemde sadece kamu kurum ve kuruluşları değil, aynı zamanda STK'ların, iş dünyasının, şirketlerimizin, iş adamlarımızın da sosyal sorumluluk çerçevesinde uyuşturucu ile mücadelenin bütün safhalarında yanımızda olmasını sağlayacak bir birlikteliği oluşturacağız.' açıklamasında bulundu.

(Sürecek)