Fethin simgesi Kuşlat Camisi'ni anlatan film gösterime girdi

Fethin simgesi Kuşlat Camisi

Osmanlı askerlerince Bosna'nın fethi sırasında inşa edilen, 1993'te Sırplar tarafından yakıldıktan sonra 2013 yılında yenilenerek ibadete açılan Kuşlat Camisi'nin hikayesini anlatan kısa film gösterildi

SARAYBOSNA (AA) - Bosna Hersek'in kuzeydoğusundaki Zvornik şehri yakınlarında, Osmanlı askerlerince Bosna'nın fethi sırasında inşa edilen Kuşlat Camisi'nin hikayesini anlatan 'Cumadan cumaya cennet kuşlarının namaz kıldığı yer: Kuşlat Cami' isimli kısa film izleyicilerin beğenisini topladı.

Başkent Saraybosna'daki Gazi Hüsrev Bey Kütüphanesi'nde düzenlenen etkinliğe, filmin yönetmeni Sulejman Muratovic, başrol oyuncusu Irfan Kasumovic, film ekibi ve çok sayıda Saraybosnalı katıldı.

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından finanse edilen film, izleyicilerin beğenisini topladı.

Muratovic, AA muhabirine yaptığı açıklamada, filmin Azir Sabic'in 'Kan Dolaşımı' romanından etkilenerek yapıldığını anlatarak, 'Caminin bulunduğu yere sadece yürüyerek çıkabiliyorsunuz. Ekipmanlarımızı taşımak için bölge halkı son derece yardımcı oldu.' dedi.

- Türkiye'de de gösterime girecek

Filmin Türkçe'ye çevrildiğini ifade eden Muratovic, yaz aylarında filmin başta İstanbul olmak üzere Konya, Bursa ve Ankara'da da gösterime gireceğini söyledi.

Filmde ana karakter Adil, camiye orman yolunda yürüyerek ulaşıldığını ve burada yılda sadece bir kez cuma namazı kılındığını işitir. Yılda bir kez namazın kılındığı o cuma günü, camide ezanı okuyan ve Müslümanları namaza çağıran kişi olmak ister. Adil'in bu dileği, sürekli bu camiye gelen dervişlere, kuşlara ve evliyalara dair hikayeleri anlattığı bir grup arkadaşı ile camiye geldiğinde gerçek olur. Adil'in bu hikayesine Evliya Çelebi gibi tarihi kişiler de eşlik eder.

- Kuşlat Camisi

Bosna Hersek'teki en eski camilerden biri olarak gösterilen ve 1460-1480 yıllarında Osmanlı askerlerince inşa edilen Kuşlat Camisi, Bosna'daki savaş sırasında Sırplar tarafından yakıldı. Cami, 2013 yılında yenilenerek ibadete açıldı.

Bulunduğu konum itibarıyla görenleri hayrete düşüren cami, Konyeviç Polye ile Zvornik arasındaki bir dağın zirvesinde, yaklaşık bin metre yükseklikte bulunuyor. Camiye sadece ormanlık alandaki patikalardan geçerek yaklaşık yarım saatlik yürüyüşün ardından ulaşılabiliyor.