Çin Dışişleri Bakanı Vang: 'Güney Kore'de savunma sistemi kurulması, Çin ve Rusya'nın stratejik güvenliklerini etkileyecek' Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: 'İlgili ülkeler, Kuzey Kore'yi bahane göstererek Kore Yarımadasında asker
PEKİN (AA) - Çin ve Rusya, ABD'yi, Kuzey Kore tehdidi nedeniyle Güney Kore'ye yeni füze savunma sistemi kurmaması konusunda uyardı.
Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un başkent Pekin'de düzenlediği ortak basın toplantısında, taraflar, Kuzey Kore nükleer sorununda Güney Kore'de kurulacak ilgili savunma sistemi konusunda Çin ve Rusya'nın 'meşru kaygılarına' ABD'nin saygı duyması gerektiğini belirtti.
Basın toplantısında, Vang, füze savunma sisteminin, Kuzey Kore nükleer sorununa müdahil ilgili ülkelerin savunma ihtiyacının ötesinde bir durum olduğunu ve füze sistemi konuşlanmasının, Çin ve Rusya'nın stratejik güvenliklerini doğrudan etkileyeceğini vurguladı.
Füze sisteminin, Kore Yarımadası nükleer sorunu çözümüne tehdit oluşturacağını savunan Vang, böyle bir adımın bölgedeki gerginliği daha da tırmandıracağını ve hatta Kore Yarımadasında stratejik dengede tahribat yapacağını söyledi.
Vang, 'Güney Kore'de savunma sistemi kurulması, Çin ve Rusya'nın stratejik güvenliklerini etkileyecektir' dedi.
Lavrov da, ilgili ülkelerin Kore Yarımadasında askeri varlığını artırmak amacıyla Pyongyang yönetiminin eylemlerini bahane olarak kullanmaması gerektiğini ve bölgede olası füze sisteminin konuşlanmasının sorunu çözmeyeceğine inandıklarını dile getirdi.
Lavrov, 'İlgili ülkeler, Kuzey Kore'yi bahane göstererek Kore Yarımadasında askeri varlığını artırmamalı.' ifadesini kullandı.
Çin Devlet Başkanı Şi, başkent Pekin'de dün düzenlenen Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı (CICA) Beşinci Dışişleri Bakanlar Toplantısı açılış oturumunda yaptığı konuşmada, ülkesinin, Kuzey Kore nükleer sorunu bağlamında, Kore Yarımadasında kaosa veya savaşa asla izin vermeyeceğini vurgulamıştı.
Çin, Kuzey Kore'nin nükleer ve uzun menzilli füze denemelerinin ardından Kore Yarımadasında tansiyonun yükselmesi üzerine Bölge Yüksek İrtifa Hava Savunması (THAAD) olarak bilinen ABD balistik füze savunma sisteminin Güney Kore'ye yerleştirilmesinin kendi güvenliği için tehdit oluşturduğunu her fırsatta dile getiriyor.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, 6 Ocak'ta hidrojen bombası ve 7 Şubat'ta roket denemesi yaptığını açıklayan Kuzey Kore'ye ağır yaptırımlar kararı almıştı.