TEKİRDAĞ (AA) - YAVUZ KARADUMAN - Tekirdağ'da 18'inci yüzyılda yaşayan Mavridis ailesinin mübadele nedeniyle terk ettiği ev, Süleymanpaşa Belediyesi tarafından ailenin arşivindeki 3 bin Tekirdağ fotoğrafının sergileneceği müzeye dönüştürülecek.
Süleymanpaşa Belediye Başkanı Ekrem Eşkinat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, meclis kararı doğrultusunda, Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi Oluşturma Projesi çalışması için Yunanistan'a giderek temaslarda bulunduğunu söyledi.
Eski Tekirdağ fotoğraflarının sergileneceği bir müze oluşturmanın ilk adımını attıklarını ifade eden Eşkinat, 'Tekirdağ'da, Eski Vali Konağı'nın bulunduğu parkın arkasındaki Sefa Sokak'ta yer alan ev, 1914 yılında Mavridis ailesi tarafından yaptırılmış. 1922'de mübadele ile aile Yunanistan'a göç ettikten sonra evde başkaları yaşamaya başlamış. Biz de Tekirdağ'dan göç eden ailenin varisi ve kentin orijinal fotoğraflarının sahibi Dimitrios Mavridis'i Yunanistan'da ziyaret ettik.' dedi.
Mavridis'in koleksiyonunda 18. yüzyılda çekilmiş yaklaşık 3 bin Tekirdağ fotoğrafının yer aldığını belirten Eşkinat, 'Fotoğraflar 1800'lü yılların sonu ile 1900'lü yılların başına ait. O günkü Tekirdağ'ı gösteren aslında çok önemli belgeler. O fotoğraflara baktığımız zaman şunu görüyoruz, çok güzel bir şehri devralmışız ama devraldığımız şehri çok iyi koruyamamışız. Artık bundan sonra yapılacak olan şey, şehirde özellikle eski alanda önemli dokunuşlarla burasını tarihte hak ettiği, tarihte geçirmiş olduğu evrelere uygun bir hale getirip, bu coğrafyanın kültürüne armağan etmek.' diye konuştu.
- 'Eski fotoğraflar kent tarihini aydınlatacak'
Mavridis ailesinin yaşadığı evi Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi yapmayı planladıklarını belirten Eşkinat, şunları kaydetti:
'Bina geçtiğimiz dönem İl Özel İdaresi tarafından restore edilmek üzere kamulaştırılmış. Daha sonra da büyükşehir belediyemize geçmiş. Bu binada Eski Tekirdağ Fotoğrafları Müzesi oluşturmak istiyoruz ve oluşturulacak müzede Mavridis ailesinden kalan objelerinde kullanılması için bir görüşme yaptık. Önümüzdeki günlerde bu evin tadilatına başlayıp müze haline dönüştüreceğiz. İçindeki konulacak olan materyalleri de toplamak için gerekli protokolleri sürdürüyoruz. Gerek Türkiye gerek Yunanistan ayağında şehrimize çok önemli bir müze kazandırmanın yanında, burada yaşamış olan insanların hikayelerini içeren, tarihe de ışık tutabilecek bilgilere de ulaşabileceğimiz bir müze olacak.'
Eşkinat, Dimitrios Mavridis'in yaptığı çalışmalar sonunda Tekirdağ için bir de kitap hazırladığını ve bu kitapta eski Tekirdağ evlerinin eskizlerinin yer aldığını ifade ederek, şöyle dedi:
'Tekirdağ'ın mimari kimliğini de eş zamanlı olarak ortaya çıkaracak bir çalışma. Hangi mahallelerde hangi tip evler hangi tarihlerde yapılmış hepsi mevcut. Bu noktada şehrimize önemli bir değer kazandırmak için de Tekirdağ için hazırladığı kitabın telif haklarına yönelik görüşmemiz oldu. Çevirisini yaptırıp Türkçe ve İngilizce yayınlatmayı düşünüyoruz.
Önümüzdeki günlerde protokol imzalamak için tekrar bir araya geleceğiz. Burası çok özel bir müze olacak. Bir göç müzesinin ilk adımı gibi. O dönemin orijinal fotoğraflarını modern müzecilik anlayışı ile Kültür Bakanlığı birlikteliğinde Tekirdağ'a kazandırmak istiyoruz. Türk - Yunan dostluğu için de, bu coğrafya için de özellikle de Tekirdağ'ın kıymetli bir şehir olması yönünde katkısı olacak.'