ANKARA (AA) - Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, başkanlık sistemi tartışmalarına ilişkin, 'Başkanlık sisteminin, Türkiye için uygun olup olmadığının tartışılması gerekirken muhalefet Recep Tayyip Erdoğan korkusu üzerinden siyaset üretmeye çalışıyor. Bu doğru bir yaklaşım değil.' dedi.
Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Tüfenkci, gündemdeki konulara ilişkin soruları yanıtladı.
Türk insanının uzun süredir yeni bir anayasa talebi bulunduğunu ifade eden Tüfenkci, TBMM'deki yüksek temsil düzeyi de dikkate alındığında bu konuda önemli bir fırsat yakalandığını söyledi.
Türkiye'nin darbe anayasalarından kurtulup sivil anayasaya kavuşması gerektiğini dile getiren Tüfenkci, şöyle konuştu:
'Cumhurbaşkanı halkoyuyla seçildikten sonra Türkiye'de başkanlık sistemi tartışılmaya başlandı, ancak başkanlık sisteminin nasıl olacağı yeteri kadar tartışılamadı. Muhalefette şöyle bir korku var: Başkanlık denildiği an akla hemen Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan geliyor. Maalesef kişiler üzerinden sistem tartışıldığı için de sağlıklı sonuçlar alınamıyor. Başkanlık sisteminin, Türkiye için uygun olup olmadığının tartışılması gerekirken, muhalefet Recep Tayyip Erdoğan korkusu üzerinden siyaset üretmeye çalışıyor. Bu doğru bir yaklaşım değil. Cumhurbaşkanını halk oyuyla seçtikten sonra başkanlık sisteminin de yeni anayasanın bir yerinde, bir şekliyle olması gerekiyor.'
Laiklik tartışmalarına da değinen Tüfenkci, 'Laiklik hususu Anayasa'da olacak, Cumhurbaşkanımız da Başbakanımız da olması gerektiğini açıkça ifade etti. Buna rağmen birilerinin bunun üzerinde siyaset yapmayı bir süre daha devam ettireceği görülüyor.' dedi.
Türkiye'de Meclis'i çalıştırmamaya yönelik bir muhalefet tarzı izlendiğini ifade eden Tüfenkci, Türkiye'nin en büyük sorununun muhalefet sorunu olduğunu söyledi. Tüfenkci, kimsenin Meclis çalışmalarını tıkamak gibi bir hakkı olmaması gerektiğini belirtti.
Avrupa Birliği'ne yönelik vize muafiyeti için yasaların arka arkaya Meclise sunulduğuna dikkati çeken Tüfenkci, TBMM'nin de aynı şekilde sorumluluğunu yerine getirerek bu yasaların zamanında çıkarılmasını sağlamasına ihtiyaç bulunduğunu kaydetti.
Tüfenkci, terör olaylarından zarar gören esnafa yönelik çalışmalara ilişkin sorular üzerine, şehirler terörden temizlenirken geride yıkılan evler, iş yerleri ve zarar gören esnaf kaldığını söyledi. Tüfenkci, yaraların sarılmasına yönelik olarak kira desteği, esnafın zararlarının tespiti ve nakdi yardım, sosyal güvenlik primleri ve vergi borçlarının 1 yıl ertelenmesi, esnafa 30 bin lira faizsiz kredi imkanı sağlanması, terörden zarar gören bölgelere yönelik kredilerin şartlarının yumuşatılması gibi mekanizmaları hayata geçirdiklerini anlattı.
Yıkılan dükkanların yapılmasının da gündemde olduğuna değinen Tüfenkci, 'Amacımız oradaki sosyal yaşamın, dokunun ve ticaretin varlığını devam ettirmek.' dedi.
(Sürecek)