Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Demirhan kansere karşı annenin mikrokimerik hücreleri üzerinde yaptığı bilimsel çalışmalarda, anne karnında çocuğa geçen kök hücrelerin ilerleyen süreçte kanser riski taşıyabileceğini saptadı.
Son dönemlerde sıkça duyduğumuz fetal mikrokimrik hücre üzerinde çalışmalar yapan Prof. Dr. Demirhan, anneden bebeğe geçen kök hücrelerin bir süre sonra farklı mikro çevrede ve iltihabi durumlarda kanser hücrelerine dönüştüğünü belirledi. Anne karnındayken çocuğa geçen annenin kök hücrelerinin anne adayını onardığı gibi, bazı özel durumlarda ise kanser riski taşıdığını açıklayan Prof. Dr. Demirhan, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı ve Balcalı Hastanesi?nde yaptıkları araştırmalar sonucunda halk arasında yumuşak doku kanseri (sarkoma) olarak bilinen 71 yaşındaki erkek hastanın kanser dokusunda yaptığı araştırmalarda kanser hücrelerinin yüzde 18?nin annenin mikrokimerik kök hücreleri olduğunu rapor ettikleri ve görüntülediklerini söyledi.
Kök hücrelerin fizyolojik ve biyolojik olarak faydalı olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Osman Demirhan, bu hücrelerin gittikleri noktalarda belli bir süre çoğalarak şekil değiştirdiğini hatırlattı. Anneden bebeğe geçen bu kök hücrelerinin nasıl kanser hücresine dönüştüğünü anlatan Prof. Dr. Demirhan şunları kaydetti:
?Bebekte bunlar çoğalıyor veya bebeğin bağışıklık sistemi kök hücreleri yabancı hücre olarak algıladıkları zaman buna karşı bir immün reaksiyon gelişiyor. Bu reaksiyon sonucunda kök hücrelerinin sürekli rahatsız edilmeleri sonucunda iltihaplanma gelişiyor ve normalde faydalı amaçla bulunan bu kök hücreler kanser hücrelerine dönüşebiliyorlar?.