Tarih: 29.04.2016 13:12

Minik mehteranların enstrümanları atık malzemeler

Facebook Twitter Linked-in

KAYSERİ (AA) - MUSA ÖZYÜREK - Kayseri'de Namık Kemal Anaokulu öğrencileri, atık malzemeler kullanarak yaptıkları enstrümanlarla mehter takımı kurdu.

Minik öğrenciler, okulda öğretmenleri, evde de ailelerinin yardımıyla yağ varillerinden davul, tencere ve tava kapaklarından zil, gazoz kapakları, oklava, plastik kablodan çevgan, lavabo açacağı pompasından zurna yaparak çeşitli enstrümanlar oluşturdu.

Kurdukları mehter takımında bu enstrümanları kullanan minikler, bazı törenlerde yaptıkları gösterilerle büyük ilgi görüyor.

Öğrenciler, ayrıca CD parçaları ve atık poşetlerden kıyafetler, kürdandan biberon kapağı, motor tekeri, plastik kaşıklar ve konserve kutusundan duvar saatleri yapıyor.

Namık Kemal Anaokulu Müdürü Gülay Türkmen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sürdürülebilir bir dünyada çevreye duyarlı çocuklar yetiştirmek istediklerini ve her ay özellikle geri dönüşüm bilincini kazandırmaya yönelik bir etkinlik gerçekleştirdiklerini söyledi.

Çocuklara bu bilinci verirken ailelerden de yardım aldıklarını anlatan Türkmen, şöyle konuştu:

'Sene başından beri takas pazarı, ekmek israfı, giysi toplama, geri dönüşüm bilinci gibi konularda çalışma yaptık. Ailelerin ve çocukların en çok ilgisini geri dönüşüm çalışmaları çekti. Çocuklardan ailelerine ekstra maddi yük getirmeden evlerindeki çöpe atacakları malzemeleri kullanarak ürünler tasarlamalarını istiyoruz. Bu da hem eğitici hem eğlenceli hem de çevreye faydalı bir çalışma oluyor. Bundan dolayı öğrenciler de aileler de etkinliklerimize severek katılıyor. Hatta bir sonraki ay ne yapacağız acaba diye heyecanla bekliyor. 200 öğrencimiz her etkinliğimize aileleriyle birlikte katılıyor.'

- Atık maddelerden mehteran takımı

Sosyal etkinlikler kapsamında ritm çalışması yaptıklarını, bu çalışmayı yaparken de yine atık maddeler kullandıklarını aktaran Türkmen, milli duygulara da hitap etmesi nedeniyle mehteran takımı kurduklarını belirtti.

Mehteran takımının müzik aletlerini ailelere sipariş verip pahalı ürünleri aldırmak yerine su boruları, oklava, gazoz kapakları, tencere tava kapakları, yağ varilleri, plastik kablolar gibi malzemeler kullanarak çocuklara ve ailelere yaptırdıklarını dile getiren Türkmen, şöyle devam etti:

'Çocuklar bu sayede hem ritm çalışması yapıyor hem de geri dönüşüm ruhunu kazanmış oluyor. Aileler de projeye dahil olduğu için onlar da çocuklarıyla daha farklı zaman geçirmenin hazzını yaşıyor. Atık malzemelerden kurduğumuz mehteran takımı Kayseri'de çok büyük ilgi gördü. Öğrenme şenlikleri, kurumların düzenlediği organizasyonların yanı sıra 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'na davet edildik. Çocuklarımız burada hünerlerini sergiledi ve çok büyük beğeni aldı. Bunları görünce doğru bir iş yaptığımızı anlıyoruz.'

- Kürdandan duvar saati, çöp poşetinden elbise

Türkmen, mehteran takımının yanı sıra yine atık maddeleri kullanarak hem çocukların el becerilerini geliştirip zihinsel gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla duvar saati yapma yarışması düzenlediklerini aktardı.

Yarışmanın tek kriterinin saatlerin atık malzemeden yapılması olduğunu kaydeden Türkmen, öğrencilerin hiç akla gelmeyecek malzemelerden çok farklı saatler tasarladığını vurguladı.

Saatlerde kullanılan atık malzemelerin yakından incelenmeden fark edilmesinin dahi güç olduğunu aktaran Türkmen, 'Öğrenciler aileleriyle birlikte oldukça gerçekçi saatler tasarladı. Yaptıkları boyamalar ve şekillerle de hangi atık malzemenin kullanıldığını dahi detaylı incelemeden fark edemedik. Bu da öğrencilerimizin işlerini ne kadar iyi yaptığını bize göstermiş oldu.' dedi.

Aynı şekilde öğrencilerinden çöp poşetleri ve eski elbiselerin düğmeleri, kırık CD'ler kullanılarak hem erkek hem kadın kıyafetleri tasarlanmasını istediklerini dile getiren Türkmen, yine çocuklardan çok ilginç tasarımlar geldiğini, bu durumun da kendilerini memnun ettiğini sözlerine ekledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —