Prof. Dr. Hakan Bozcuk, kanser tanısı konulduktan sonra tedaviye erken dönemde başlamanın önemli olduğunu belirterek ?Bilimsel tedavinin zamanında başlamaması tedavide direnci ya da tedaviye etkisiz yanıtı beraberinde getirebilir. Bu da hastanın ileride sağlık açısından daha olumsuz bir süreçle karşılaşması anlamına gelebilir? dedi.
Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Medikal Onkoloji Bölümünden Prof. Dr. Hakan Bozcuk, kanser tanısı konulduktan sonra tedaviye erken dönemde başlamanın önemine değindi. Bazı kanser türlerine tedavinin erken başlanmasının olumlu sonuç doğurduğunu söyleyen Bozcuk, ?Kalın bağırsak kanserinde tedaviye başlama zamanının uzamasının hastalığın gidişatını olumsuz etkileyebileceğinin ortaya konduğunu biliyoruz. Son dönem çalışmalar, bazı kanserler için de benzer sonuçları gösteriyor? diye konuştu.
YÜZDE 13 ARTIŞ GÖZLENDİ
Amerika?da yapılan son dönem çalışmada ulusal kanser veri tabanlarındaki özellikle ağız boşluğu, gırtlak ve boğaz kanserleri tanılı hastaların incelendiğini anlatan Prof. Dr. Bozcuk, ?Araştırıcılar, tanıdan tedavi başlangıcına kadar geçen sürenin uzunluğunun, bu hastaların yaşam sürelerine etki edip etmediğini inceledi. Analizde, 52 bine yakın hastanın bilgisi kullanıldı, iki ay sonra tedaviye başlayan hastaların, teşhisin ardından 1 aydan daha kısa sürede tedaviye başlayan hastalara göre tedavi sonrasında vefat risklerinin yaklaşık yüzde 13 daha arttığı izlendi? dedi.
?HER HASTA OLUMSUZ OLARAK ETKİLENMEKTE?
Amerikan Sağlık Sistemi için hastaların yaklaşık 4?te 1?inin tedaviye başlama zamanının 46 günden daha uzun olduğunun veri tabanlarıyla ortaya konulduğunu ifade eden Prof. Dr. Bozcuk, şunları söyledi: ?Gerçekte tedavi zamanının uzamasının hastalığın gidişatıyla ilişkisi her kanser evresi için görülmekteydi. Yani bu durum uzamış tedavi süresinden ister geç ister erken evre olsun her hasta olumsuz olarak etkilenmektedir. Benzeri şekilde baş-boyun kanserlerinde tedavi gecikmesinden olumsuz etkilendiği görüldü.'
?GEÇ KALINAN TEDAVİ ETKİSİZ YANITI BERABERİNDE GETİREBİLİR?
Kanser tanısı konulduktan sonra tedaviye erken dönemde başlamanın önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Bozcuk, ?Psikolojik olarak hastalarımız zaten böyle bir tanı ertesinde olabilecek en erken sürede hastalıkla savaşma arzusundadır. Bilimsel olarak tedavinin zamanında başlamaması tedavide direnci ya da tedaviye etkisiz yanıtı beraberinde getirebilir. Bu da hastanın ileride sağlık açısından daha olumsuz bir süreçle karşılaşması anlamına gelebilir? ifadelerini kullandı.
?BİLİMSEL ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR?
Farklı evrelerde farklı kanserler için benzeri ön bulguların mevcut olduğunu belirten Bozcuk, şunları söyledi:
?Kalın bağırsak kanserinde ameliyat sonrasında koruyucu kemoterapi verilene kadar geçen zaman önemli ancak her kanser türünde aynı ilişkiyi göstermiş değiliz. Akciğer kanseriyle ilgili veri şu an bunun geçerli olmadığını gösteriyor. Standart tedavi almış hastalarda birbirine benzer özellik gösteren hastalarda tedavi gecikmesi sağ kalımı etkiliyor olabilir. Bu konuda yapılacak daha ileri bilimsel çalışmalar bu konuya ışık tutacaktır.?
?ŞİKÂYETİNİZ VARSA VAKİT KAYBETMEYİN?
Kanser şüphesi oluşturabilecek şikâyetlerin varlığında nitelikli bir sağlık kuruluşuna başvurmanın son derece önem taşıdığının altını çizen Bozcuk, sözlerine şöyle devam etti: ?Kanser tanısı konulduktan sonra, etkin tedavinin biran önce başlaması adına çaba içinde olmak gerekir. Bu tür tedavilerin en uygun ve zamanında yapılabilmesi için de kanserin bir ekip tarafından tedavi edildiği kanser merkezlerinde tedavilerin verilmesinin zorunlu olduğu gerçeği bu verilerle de bir kere daha ortaya konmuş olmaktadır.?