Hitit?ten ?Kene Deyip Geçmeyin? Adlı Konferans

Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından 'Kene Deyip Geçmeyin' konulu konferans düzenlendi.

Güncel 29.04.2016 17:35:55 0
Hitit?ten ?Kene Deyip Geçmeyin? Adlı Konferans
Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından 'Kene Deyip Geçmeyin' konulu konferans düzenlendi.
Çorum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mete Dolapçı, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. M. Ömer Bostancı, Yrd. Doç. Dr. Taner Sarak, Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri, öğretim elemanları, sağlık çalışanları, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Dolapçı, 2015 yılında Çorum?da zehirli kenelerin bulaştırdığı Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından herhangi can kaybının yaşanmadığını belirterek, bu durumun kendilerini memnun ettiğini söyledi. Prof. Dr. Dolapçı, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığının daha az ölüm ve sevk oranları ile rahatlıkla takip edilebildiğini belirtti.
Prof. Dr. Dolapçı, Çorum?un endemik bir bölgede olması nedeniyle her yıl bu tür bilgilendirme toplantılarının tekrarlanması gerektiğini sözlerine ekledi.
Kafkas üniversitesi Veteriner Fakültesi, Parazitoloji Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi Prof. Dr. Zati Vatansever ?KKKA vektörü olarak kene: Virüsü nasıl bulaştırır? Mücadelesi nasıl olmalıdır?? başlıklı sunumunda kenelerin özelliklerini ve yaşam döngüsünü ayrıntılı bir şekilde anlattı. Prof. Dr. Vatansever, öncelikle kene yaşam döngüsünde önemli yer tutan büyükbaş hayvanların 1 ay ara ile 4 kez ilaçlanmasının gerektiğini dile getirdi.
Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Derya Yapar ise, KKKA hastalığının özellikleri hakkında bilgi vererek, hastalığın her hastada aynı belirtileri vermediğini, bunun sebebinin ise virüs tipi ve virüsün yoğunluğu ile ilgili olduğunu belirtti. Yrd. Doç. Dr. Yapar, ayrıca kesin bir tedavisi olmayan hastalık için korunma önlemlerinin oldukça önemli olduğunu vurguladı.
Hitit Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Taylan Özkan da, kene ile sadece KKKA hastalığının bulaşmadığını belirterek, kenelerle bulaşan diğer hastalıklar hakkında açıklamalar yaptı.
Çorum Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Şube Müdürü Dr. Hüseyin Moray ise, Çorum ilinde KKKA ile ilgili farkındalığı arttırmak ve mücadele etmek adına halka ve sağlık çalışanlarına yönelik yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.
Programın sonunda Prof. Dr. Mete Dolapçı, konferansa konuşmacı olarak akademisyenlere teşekkür belgesi verdi.

Cumartesi 16.1 ° / 9.6 °
Pazar 13.7 ° / 2.7 °
Pazartesi 5.3 ° / 0.9 °