Tarih: 29.04.2016 19:48

Kanuni Sultan Süleyman'ın 521. doğum yılı etkinlikleri

Facebook Twitter Linked-in

TRABZON (AA) - Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman, doğumunun 521. yılında, dünyaya geldiği Trabzon'da etkinliklerle anıldı.

Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfınca düzenlenen etkinlikler çerçevesinde, protokol üyeleri, temsili olarak Kanuni'yi canlandıran Cafer Baki ve öğrenciler ile vatandaşlardan oluşan grup, padişahın doğduğu, çocukluk yıllarını geçirdiği Ortahisar ilçesindeki Kanuni Sultan Süleyman Osmanlı Kültür Evi önünde toplandı.

Vali Abdil Celil Öz, yaptığı konuşmada, Kanuni'yi doğum yıl dönümünde anmak için bir araya gelindiğini ifade etti.

Önemli bir miras ve emanete sahip olduklarını anlatan Öz, 'Bu, yüzyıllar gerisinden gelip, önümüzü aydınlatması için önemli bir değer. Bu bize millet olarak önemli bir miras. Trabzon'a şehir olarak önemli bir miras ve aynı zamanda önemli bir yük.' dedi.

'Fatih'in fethettiği şehir olarak, fetih ruhunu her zaman yaşamalı ve yaşatmalıyız' ifadesini kullanan Öz, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Yavuz'un yönettiği ve cihana hakim olmak için önemli adımlar attığı bir şehrin insanları olarak, onun emanetine sahip çıkacak birlik, beraberlik ve gücü her zaman yanımızda taşımalıyız. Cihan padişahı Kanuni'nin doğduğu ve yetiştiği şehir olarak da onun ilkelerine gösterdiği değerlere her zaman sahip çıkmalıyız. Osmanlı İmparatorluğu, İstanbul'un fethiyle artık bir cihan devleti haline gelmiş, 2. Beyazıt ile kurumsal yapısını ve kültürünü yerleştirmeye başlamış,Kanuni ile de bu devlet sisteminin hukuki temellerini oluşturmuş, 600 yıl bu coğrafyada hüküm sürmüş, muhteşem ve muntazam sistem kurmuştur. Biz bunu tekrar anlamak, yaşamak ve yaşatmak durumundayız.'

Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ise Kanuni Sultan Süleyman Osmanlı Kültür Evi'nin alanı hakkında bilgi verdi.

Mekanın düzenlenmesinde emeği geçen Öz'e teşekkür eden Gümrükçüoğlu, 'Hakikaten tarihe uygun olarak Fatih, Yavuz ve Kanuni, hepsini orada temsil eden güzel bir sunumu şehrimize kazandırmış oldu. Çalışmalarımız devam edecek. Burası tarih ve kültür kuşağı olarak Trabzon'umuza kazandırılacak.' diye konuştu.

AK Parti Trabzon Milletvekili Ayşe Sula Köseoğlu, tarihine, kültürüne sahip çıkan ve bunlardan feyz alan, geleceğe emin adımlarla ilerleyen bir neslin bireyleri olduklarını vurguladı.

Köseoğlu, 'Hem sanata eğilimi ve şiir yazmasıyla hem liderlik özellikleriyle hem de kanun yapıcılık özellikleriyle tüm dünyanın örnek aldığı cihan padişahının torunları olarak, onun bize bıraktığı mirasa en iyi şekilde sahip çıkıp, o mirası geliştirip, en iyi şekilde 'Geleceğe bizler ne bırakırız'ı sorgulamak için bunlar bir vesiledir.' değerlendirmesinde bulundu.

Vakıf Başkanı Ali Baki de Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon'u 1461'de fethinden 28 yıl sonra buraya vali atanan Yavuz Sultan Selim'in, 23 yıl bu kentte kalıp padişah olduğunu belirtti.

Yavuz'un valilik görevi sırasında 1495'te Trabzon'da doğan Kanuni'nin, 15 yaşına kadar bu ilde kalıp iyi bir eğitim aldığını anlatan Baki, Trabzon'un 'şehzadeler ve Kanuni şehri olduğunu' kaydetti.

Kentin tarihini canlandıracak mekanların yapılması gerektiğine işaret eden Baki, bunun, Trabzon'un tarihiyle bütünleşmesi ve turizmin canlanmasına katkı sağlayacağını vurguladı.

Etkinlik, mehter takımının gösterisi sonrasında, etli pilav ve ayran dağıtılmasıyla sona erdi





Orjinal Habere Git
— HABER SONU —