TAŞKENT (AA) - Tacikistan'ın başkenti Duşanbe'de Şanghay İşbirliği Örgütü (ŞİÖ) ülkelerinden uzman ve bilim çevrelerinin oluşturduğu ŞİÖ Forumu 11. Toplantısı sona erdi.
Toplantıda, bölgede aşırıcılık ve ayrımcılığın artmasına neden olan etkenler, bunlarla mücadele imkanları, günümüz tehditlerine karşı ortak hareket etme hedefi ve bölgesel işbirliği meseleleri ele alındı.
Toplantıya katılan uzmanlar, Orta Asya'da güvenliğin kötüleştiğini, terör tehdidinin arttığını, ayrıca su-enerji kaynaklarının verimli kullanılması gerektiği görüşünü dile getirdi.
Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, katılımcılara gönderdiği mesajda, başta uluslararası terör, aşırıcılık ve yasa dışı uyuşturucu ticareti olmak üzere küresel sorun ve tehditlere karşı etkili mücadelenin ortak yaklaşım gerektirdiğini ifade etti.
Rahman, ŞİÖ'nün bölgesel işbirliği için etkili ve çok fonksiyonlu bir mekanizma haline geldiğini vurgulayarak, katılımcılara, başarılı işbirliği için yeni fikir, öneri ve tavsiyeler geliştirme çağrısında bulundu.
Duşanbe'de iki gün süren toplantıya ŞİÖ üyesi ülkelerin siyasi-ekonomik, güvenlik ve bilim alanlarında faaliyet yürüten analiz ve araştırma merkezlerinden 120'den fazla uzman, bilim adamı ve örgütün diyalog ortaklarıyla gözlemci ülke temsilcileri katıldı.
Forum toplantısına katılmak üzere ülkede bulunan ŞİÖ İş Konseyi İcra Katibi Sergey Kanavski, ülkedeki temasları çerçevesinde Tacikistan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şarif Said ile bir araya gelerek, taraflar arasındaki işbirliği meselelerini ele aldı.
Çin, Rusya, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan tarafından 1996'da Şanghay Beşlisi olarak kurulan, 2001 yılında Özbekistan'ın katılımıyla Şanghay İşbirliği Örgütü'ne (ŞİÖ) dönüşen örgüt, bu yıl kuruluşunun 15'inci yılını kutlayacak. ŞİÖ'de Hindistan, Afganistan, İran, Moğolistan ve Pakistan gözlemci, Belarus, Türkiye ve Sri Lanka ise diyalog ortağı olarak yer alıyor.