Başakşehir Belediyesi tarafından düzenlenen söyleşi programına katılan Psikiyatr-yazar Prof. Dr. Nevzat Tarhan çocuklarında kişilik oluşması ve öz güven konularına değinerek, 'Aşırı baskıcılık çift kişilikli bireyler yetiştirir'
Başakşehir Belediyesi tarafından düzenlenen söyleşi programına katılan Psikiyatr-yazar Prof. Dr. Nevzat Tarhan çocuklarında kişilik oluşması ve öz güven konularına değinerek, 'Aşırı baskıcılık çift kişilikli bireyler yetiştirir' dedi.
Psikiyatr-yazar Prof. Dr. Nevzat Tarhan Başakşehir Belediyesi söyleşilerine katıldı. Tarhan söyleşi programında sağlıklı bir kişilik oluşumu ve çocuklarda özgüven duygusunun geliştirilmesine yönelik önemli bilgiler paylaştı. Ev sahipliğini Başakşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Basri Akdemir?in yaptığı programda ilçe sakinleri salonun tamamını doldurdu. Başakşehir Emin Saraç Kültür Merkezi?nde gerçekleşen söyleşinde Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Ben, sen ve çocuklarımız üst başlığında şunları kaydetti, ?Kadın beyni çok renklidir. Kadında, estetik algıla yeteneği geliştirmiştir. Duygusal insanlarda sol beyin gelişmiştir. Duygu mantık arasındaki dengeyi iyi kurmamız gerekiyor. Beynin inanma organı olduğu tespit edilmiştir. Bilgiyi beyin analiz eder ona duygularını kadar o bilgiye inanırsa ancak o duygu eyleme geçer.
Erkek ve kadın beyninin farklılığı pek çok anlaşmazlığı da anlamamıza ışık tutmaktadır, diyen Tarhan sözlerini şöyle sürdürdü, ?Kadın strese girdiğinde konuşmaya başlar. Kadının çok konuşması paylaşma ihtiyacındandır. Stres altında erkek zihinsel sığınağına çekilir, sonuç odaklı hareket eder. Kadın stres altında yalnızlığını gidermek ister, süreç odaklıdır. Konuşmak, paylaşmak ister. Erkek beyni ben merkezli çalışır.?
Prof. Dr. Nevzat Tarhan, Duygusal zeka, mantıksal zeka ile denk gitmesi gerektiğini bu nedenle de çocuklarımızı yetiştirirken duygusal zekasını da geliştirmeye çalışmanın da gerekli olduğunu belirtti.
'AŞIRI BASKICILIK ÇİFT KİŞİLİKLİ BİREYLE YETİŞTİRİR'
Çocuk yetiştirmede yapılan yanlışları örneklerle açıklayan Tarhan, ?Kişi duygularını yönetmeyi başaramazsa mutlu olamaz. Batı senelerce duygulara ihtiyacımız yok, diyordu. Şimdi ise duyguların önemli olduğunu söylemektedirler. Ailede tutum kalıpları vardır. Koruyuculuk müdahalecilik düzeyi çok önemlidir. Bazı anne babalarda koruyuculuk düzeyi çok yüksek olabiliyor, biz bu anne babalara işgalci diyoruz. Çocuk tuvalete girince kapıya vurur, ne yapıyorsun der. Çocuğun nefesini bile kontrol eden veliler var. Bunlara da ahtapot anne babalar, diyoruz. Bazı anne babalar çocuğunu vücudunun bir uzvu gibi görüyor. Çocuk ayrı bir bireydir, onun özeline saygı göstermek gerekir. Aşırı baskıcılık çift kişilikli bireyler yetiştirir.?
Söyleşi sonunda Başakşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Basri Akdemir, Prof. Dr. Nevzat Tarhan?a teşekkür ederek, çiçek takdim etti. Tarhan program sonrasında katılımcılara kitaplarını imzaladı.