RAMALLAH (AA) - Filistin'deki Türkiye Mezunları Derneği Başkanı Samir Asad, 'Biz Türkiye'de okuduk, Türkiye'nin ekmeğini yedik, karakterimizin ve geleceğimizin temeli orada atıldı. Onun için biz Türkiye'ye borçluyuz.' dedi.
Ramallah'taki Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) merkezini ziyaret eden Dernek Başkanı Asad, derneğin altyapısını oluşturan ve kendilerinden hiçbir desteği esirgemeyen TİKA'ya teşekkür ederek, TİKA Filistin Koordinatörü Bülent Korkmaz'a plaket takdim etti.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Asad, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Filistin'deki Türkiye mezunları olarak bir çatı altında toplanmak istediklerini ve Türkiye'nin Kudüs Başkonsolosu Büyükelçi Mustafa Sarnıç ve TİKA Filistin Koordinatörü Korkmaz'ın da teşvikleriyle yaklaşık beş ay önce derneği kurduklarını söyledi.
'Türkiye'den mezun olan Filistinliler burada doktor, mühendis, akademisyen ve devletin çeşitli kademelerinde yönetici olarak görev yapıyor. Bu potansiyeli değerlendirerek Türkiye ve Filistin arasında köprü olmak istedik' diyen Asad, şu ifadeleri kullandı:
'Karşılıklı bilgi alışverişinde bulunmak ve Filistin halkına İsrail tarafından yaşatılan sıkıntıları dile getirerek iyi bir şekilde Filistin'i anlatalım istedik. Aynı zamanda Türkiye'yi de Filistinlilere iyi bir şekilde anlatmak istiyoruz. Biz Türkiye'de okuduk, Türkiye'nin ekmeğini yedik, karakterimizin ve geleceğimizin temeli orada atıldı. Onun için biz Türkiye'ye borçluyuz. Bu borcu bir şekilde ödemek ve kardeşlik bağlarımızı daha da güçlendirmek istedik. Bu derneğimizin asıl amacı budur.'
Asad, 5 ay önce kurulan derneğe şu ana kadar Türkiye'de eğitim görmüş beş yüze yakın kişinin kayıt yaptırdığını ve bu sayının artacağını söyledi.
- Filistinliler için Türkçe kursu
Asad, Filistinlilere Türkçe eğitimi verme konusunda kararlı olduklarını kaydederek, Ramazan ayından hemen sonra TİKA'nın desteğiyle Ramallah'ta Türkçe kursu açacaklarını bildirdi.
Filistin halkının kendilerinden istediği her şeyi üstlenmeye çalışarak uzun vadeli projeler geliştireceklerini aktaran Asad şunları kaydetti:
'Özel ihtiyacı olan zor durumdaki Filistinlilere yardımcı olmanın yollarını arayıp onların seslerini Türkiye'ye duyuracağız. Bunu Türk halkı ve Türk hükümetinin desteğiyle başarabileceğimizden eminim. Türkiye, hiçbir zaman bizden desteğini eksik etmedi. Derneğimizin kuruluş sürecinde de istediklerimiz bize fazlasıyla sağlandı. Bunun için de ayrıca minnettarız.'
- 'Türk hükümeti Ortadoğu adil bir rol oynar'
'Türkiye bizim ikinci vatanımız sayılır' ifadesini kullanan Asad, son yıllarda Türkiye'nin siyasi ve ekonomik açıdan çok ilerlediğini ve bunun kendilerini son derece memnun ettiğini belirterek, 'Türkiye'nin Ortadoğu'da daha da büyük bir rol oynamasını isteriz. Çünkü biz biliyoruz ki Türk hükümeti rol oynarsa adil bir rol oynar, Filistin halkına sahip çıkar ve bizleri asla utandırmaz. Zaten daha önce de sahip çıkmıştır. Bunun için Filistin halkı da Türk halkını çok seviyor.' diye konuştu.
- 'Türkiye'nin sevinci bizim de sevincimiz, üzüntüsü üzüntümüz'
Asad, Türkiye'nin, Filistinlilerin, Gazze ve Batı Şeria olarak bölünmüşlüklerine son vermek için ara bulucu rol oynamasını temenni ettiğini de dile getirdi.
'Bizler Filistinli olsun Türk olsun kardeşiz' diyen Asad sözlerini şu şekilde tamamladı:
'Allah Türkiye'yi korusun, bir dert vermezin. Türkiye'de terör olayları olduğu zaman çok üzülüyoruz ve bu terör olaylarını gönülden kınıyoruz. Türkiye'nin Sayın Cumhurbaşkanı'na, Başbakanı'na ve Dışişleri Bakanlığına terör saldırılarında hayatını kaybedenler için dernek olarak bir mektup da yazıp gönderdik. Türkiye'nin sevinci bizim de sevincimiz, Türkiye'nin üzüntüsü bizim de üzüntümüz. Allah Türkiye'yi ve Türk halkını korusun.'
- 'İlişkilerin kurumsallaşmasını hedefliyoruz'
TİKA Koordinatörü Korkmaz da bu dernek vasıtasıyla Türk ve Filistin toplumlarının halihazırda var olan sıcak ilgi ve sevgilerinin daha kurumsal bir kimlik kazanmasını hedeflediklerini ve bunu başaracaklarına inandıklarını söyledi.
Korkmaz, 2005 yılından beri TİKA Filistin ofisi olarak hizmet verdiklerini ve bu süre zarfında Türkiye'ye yönelik çok sıcak duygular besleyen Filistinlilerle tüm şehirlerde temas etme imkanları olduğunu belirtti. Filistinlilerin ortak talebinin Türkiye ile var olan bağlarını daha da güçlendirmek olduğunu ifade eden Korkmaz, Filistinli Türkiye Mezunları Derneği fikrinin de bu şekilde ortaya çıktığını kaydetti.
Filistin'de çok sayıda Türkiye mezunu olduğunu hatırlatan Korkmaz, dernekleşme sürecini şöyle anlattı:
'Türkiye'de eğitim görmüş veya halihazırda eğitim gören kardeşlerimizle sürekli karşılaşıyoruz. Türkiye'deki üniversitelerle iş birliği yapmak isteyen Filistinli akademisyenlerin talepleri bize geliyor. Üniversitelerde ve özel ticaret odalarında Türkçe dersi verilmesi yönünde birçok talepler alıyoruz. Biz TİKA olarak resmi bir kuruluş olduğumuz için bu taleplerin bir kısmını karşılayabiliyoruz ama bir kısmını da sivil toplum vasıtasıyla karşılamanın daha uygun olacağını düşündük. Bu anlamda var olan boşluğu da Türkiye'den mezun Filistinli kardeşlerimizin kuracağı bir derneğin doldurabileceğine inanarak böyle bir yola girdik.'
Dernek Başkanı Asad ile iyi ilişkilere sahip olduklarını ifade eden Korkmaz, bu konuya onun da sıcak bakması ve farklı şehirlerde düzenlenen toplantıların ardından derneği kurduklarını belirtti. Korkmaz, derneğin özellikle eğitim ve sağlık alanlarında Türkiye'deki sivil toplumlar kuruluşlarıyla temaslar kurarak çeşitli projeler geliştirmesini beklediklerini söyledi.
TİKA olarak derneğe merkez kazandırdıklarını ve kurumsal web sayfası, e-posta adresi gibi altyapılarını karşıladıklarını belirten Korkmaz, sözlerini şu şekilde tamamladı:
'Çok şükür şimdi derneğimiz Filistin'in birçok şehrinde örgütlenmiş durumda. Beş yüzü aşkın üyeleri var. On kişilik yönetim kuruluyla Ramallah merkezli olarak hizmet veriyorlar. Ramallah'taki merkez ofislerinin donanımını gerçekleştirdik. Dernek Başkanı Asad Bey Filistin'in birçok medya kuruluşunda derneğin tanıtımını yaptı, hedeflerini anlattı. Derneğin kuruluşundan bu yana yürütülen çalışmaların geri dönüşlerini hem Filistin halkından hem de Filistin'in devlet kurumlarından almaya başladık. Dernek Başkanı Samir Bey beş ay gibi kısa sürelik çalışmanın sonunda Filistin Kurtuluş Örgütünün (FKÖ) Türkiye ile ilişkilerinde aracı bir kurum beratını aldı. Bu da yaptığımız işin ne kadar isabetli olduğunu bize gösteriyor.'