Diyabete Yakalanmamak İçin Bunları Yapın

İzmir Üniversitesi Hastanesi Dahiliye Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ziya Ömer, diyabetin ilk adımı insülin direnci olan kişilerin sağlıklı beslenmesini ve düzenli spor yapmayı bir yaşam biçimi haline getirmesi gerektiğini söyledi.

Sağlık 15.02.2016 12:02:36 0
Diyabete Yakalanmamak İçin Bunları Yapın
İzmir Üniversitesi Hastanesi Dahiliye Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ziya Ömer, diyabetin ilk adımı insülin direnci olan kişilerin sağlıklı beslenmesini ve düzenli spor yapmayı bir yaşam biçimi haline getirmesi gerektiğini söyledi.
Diyabetin en büyük nedenlerinden olan insülin direnci, kalp ve damar yolu hastalıkları, obezite ile hipertansiyon hastalıklarının temelini oluşturuyor. Yaşam kalitesini bozan bu hastalık hakkında bilgiler veren İzmir Üniversitesi Hastanesi Dahiliye Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ziya Ömer, diyabetin ortaya çıkışını anlattı. Ziya Ömer, 'Besinlerle aldığımız şekerin hücrelerde enerji olarak kullanılabilmesi için insüline ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak kötü beslenme alışkanlığı ve hareketsiz yaşam gibi faktörler insülinin glikozu hücre içine sokma görevi engellenmekte bu nedenle pankreastan daha fazla insülin salgılanmaktadır. Böylece kandaki şeker miktarı yükselmeye başlıyor ve diyabet ortaya çıkıyor' dedi.
Pankreastan salgılanan fazla insülinin kalp hastalıklarına neden olduğunu ifade eden Yrd. Doç.Dr. Ziya Ömer, 'İnsülin direnci kalp damarlarından ciddi sorunlar ortaya çıkarıyor. Bu hastalığa sahip kişilerin kalp hastalığına yakalanma riski daha da artıyor. Dünyada en fazla ölümün kalp hastalıklarından olduğu düşünülürse, bu hastalığın ciddiyetini daha da anlayabiliriz. Özellikle bayanlarda daha sık görülen bu hastalık özellikle 40-60 yaş arasında ortaya çıkıyor. Kötü beslenen gençlerde de insülin direncine rastlayabiliyoruz? diye konuştu.
KİŞİ TATLIYA YÖNELİYOR
İzmir Üniversitesi Hastanesi Dahiliye Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Ziya Ömer, şöyle devam etti:
'İnsülin, glikozu hücrenin içerisine sokarak etki eder. Hücre düzeyinde karaciğerde, kaslarda ve dokularda hücre düzeyinde insüline yeterince duyarlılık olmadığı için glikoz hücrenin içerisine giremez. Bu nedenle salgılanan insülin oranı artar. Ancak bu kez de yüksek insülin ortaya çıkar. Bu durum kişiyi acıktırır, karbonhidratlı ve şekerli gıdalar yeme hissi oluşturur. Bunun sonucunda kilo sorunları ve tedavi edilmemesi halinde obezite ortaya çıkar'.
Dr. Ziya Ömer, kişilerin kilo vererek insülün direncini kırabileceğini ifade ederek, 'Hastaların sağlığına kavuşabilmesi için beslenme programı hazırlanarak zayıflatılması gerekir. İnsülin direncine sahip kişiler düzenli spor yapmayı alışkanlık haline getirmelidir. Kişilerin kilo vererek insülin direncini kırması mümkün. Bunun dışında ilaç tedavisi de uygulanabilmektedir' şeklinde konuştu.

Çarşamba 10.7 ° / 3.8 °
Perşembe 10.5 ° / 6.1 °
Cuma 11.7 ° / 4.1 °