Tarih: 30.04.2016 20:36

Sakız Adası'ndaki Roket Savaşı iptal edildi

Facebook Twitter Linked-in

SAKIZ (AA) - Yunanistan'ın Sakız Adası'nda 'Hz. İsa'nın Diriliş Gecesi'ni niteleyen Paskalya yortusu etkinliği kapsamında iki kilisenin cemaati arasında geleneksel olarak her yıl yapılan Roket Savaşı, bu yıl Vrontados bölgesinde yaşayan 3 ailenin mahkemeye şikayeti üzerine iptal edildi.

Hristiyan inancına göre Hz. İsa'nın yeniden dirildiği gün olan Paskalya yortusunda 'öte dünyanın kapılarının açıldığını' anlatmak üzere 400 metre uzaklıktaki Hagia Markos ve Panagia kiliselerinin bahçesinden top atılmasıyla başlayan ancak yıllar içinde cemaatin el yapımı roketlerle devam ettirdiği gelenek, bu yıl gerçekleştirilemeyecek.

Tarihi 18'inci yüzyıla dayanan geleneğin iptal edilmesine tepki gösteren ada halkı Hagia Markos Kilisesi önünde protesto gösterisi düzenledi. Siyah bayrakların asıldığı kilise önünde tepkilerini dile getiren yöre halkı, uzun yıllar sonra ilk kez etkinliğin iptal edildiğini duyurdu.

Roket Savaşı'nın düzenlendiği Vrontados bölgesindeki 3 evin şikayeti üzerine kriz yaşandığını kaydeden Politis Chips gazetesi muhabiri Pantelis K. Fykaris ise ''Kendilerinin can ve mal güvenliği olmadığını iddia eden bu aileler, yerel mahkeme kararı ile roket savaşının iptal edilmesini sağladı. Uzun yıllardır devam eden bu etkinliğin bu sene gerçekleştirilmemesi gerçekten çok üzücü'' dedi.

Motosikletlerine astıkları siyah bayraklarla kilise önünde toplanan 400'e yakın Sakız Adası sakini, iptal kararının son derece yanlış olduğuna ilişkin açıklama yaptı.

Kiliselerin etrafında güvenlik önlemleri alan Sakız Adası polisinin, 2 gün önce gerçekleştirdiği uygulamada da izinsiz hazırlanan ve korsan olarak kullanılmaya hazır 150 el yapımı rokete el koyduğu öğrenildi.

Öte yandan, Roket Savaşı'nı izlemek için Türkiye'den Sakız Adası'na gelen yaklaşık 3 bin kişinin de arasında bulunduğu yabancı turistlerin tüm otelleri doldurduğu öğrenildi.

Geleneksel organizasyonun iptal edildiğini öğrenen yabancı gruplar, programlarını değiştirerek Olimpi, Pyrgi ve Mesta köylerini ziyaret etti.

Adada Osmanlı hakimiyetinin devam ettiği 18'inci yüzyılda top atışlarının çok sayıda kişinin ölümüyle sonuçlanması ve isyana neden olma riski nedeniyle yasaklandığı biliniyor.

Bu dönemden sonra İtalya'dan öğrenilen yöntemle el yapımı roketlerle devam eden gelenek, halen aynı yöntemle yapılan ve bir tür havai fişek olan el yapımı roketlerle devam ettiriliyordu.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —