Bakanlıkça hazırlanan 'Mağdura Yaklaşım Kılavuzu'nda hakim ve savcılar başta olmak üzere ilgili kamu görevlilerinin suç mağdurlarına nasıl yaklaşılacağı anlatılıyor Sağlık, yargı ve Adli Tıp Kurumu görevlilerinin mağdurla ilet
ANKARA (AA) - KEMAL KARADAĞ - Adalet Bakanlığı, hazırladığı 'Mağdura Yaklaşım Kılavuzu' ile hakim ve savcılar başta olmak üzere ilgili kamu görevlilerine suç mağdurlarına yaklaşımı öğretecek.
AA muhabirinin Adalet Bakanlığından edindiği bilgilere göre, Mağdur Hakları Daire Başkanlığınca suç mağdurlarına yönelik temel yaklaşımlar ile ilkelerin bir arada toplanması, suç mağdurları ile temas halinde olanların uygulamalarına ve davranışlarına yol göstermek amacıyla 'Mağdura Yaklaşım Kılavuzu' hazırlandı.
Suç mağdurlarının haklarının korunması alanında görev yapan kolluk, sağlık ve yargı çalışanlarının kılavuzu bir rehber olarak kullanmaları sağlanarak, suçların fiziksel, psikolojik ve duygusal etkilerine maruz kalan mağdurlar açısından farkındalık oluşturulması hedeflendi.
Mağdura Yaklaşım Kılavuzunda, mağdurla temas halinde olan kamu görevlilerinin nasıl davranmaları gerektiği konusundaki iletişim teknikleri anlatıldı. Bu kapsamda kılavuzda suç türlerine göre de mağdurlara yaklaşımlara ilişkin iletişim kuralları belirlenirken çocuklar ile cinsel ve şiddet mağdurlarına yaklaşımda da dikkat edilmesi gerekenlere yer verildi.
- Kılavuz, ders müfredatı özelliğinde
Hazırlanan kılavuzun adliye personeli ile hakim ve savcı adaylarına verilen eğitimlerde de bir müfredat niteliği taşıması için gerekli çalışmalar tamamlandı. Buna göre, Eğitim Dairesi Başkanlığınca adliye çalışanlarına yönelik verilen hizmet içi eğitim programlarına kılavuzda yer alan bilgilerin de anlatılması amacıyla 'mağdurlara yaklaşım teknikleri' dersi eklendi.
Böylece adli süreçte mağdurla iletişim kurması gereken adliye personelinin hangi kurallarla mağdura yaklaşmasının belirlenmesi hedeflendi. Bunun yanı sıra Türkiye Adalet Akademisine de giren kılavuzdan hakim ve savcı adaylarına verilen eğitim programlarında da yararlanılacağı bildirildi.
- Kılavuzdan
Kılavuzda mağdura yaklaşımda genel olarak uyulması gereken hususlar yer alırken kadın, yaşlı, engelli ve çocuk mağdurlara öncelik tanınması gerektiği vurgulandı. Mağdurun başvuruda bulunduğu ilgili kurumlardan önemsenmek, suçlanmamak, dinlenilmek ve tüm süreç hakkında bilgi sahibi olmak gibi beklentilerinin var olduğunun ifade edildiği kılavuzda, mağdurla yapılan sözlü iletişimde de konuşma tarzının önem kazandığının altı çizildi.
Kolluk, sağlık, yargı ve Adli Tıp Kurumu görevlilerinin mağdurla iletişim kurma sürecindeki tutum ve davranışlarının önemine dikkat çekilen kılavuzda, çocuk mağdurlarla yapılan görüşmelere ilişkin şunlara yer verildi:
'Eğer mağdur bir çocuksa, kollukta bulunduğu sırada yanında yakınlarından birinin bulunmasına imkan sağlanmalıdır. Çocuk mağdurlar ile görüşmeler sivil kıyafetli personel tarafından yapılmalıdır.'
Mağdurlara ifade vermeden önce sağlanacak desteğin yargılama sürecinde de sağlanmasının altının çizildiği kılavuzda, mağdurla iletişim kuran adliye personelinin mağdurun duygularını anlamasının büyük önem taşıdığı bildirildi.
- 'Çocuk dostu' ifade yerleri
Adli süreçte mağdurla iletişim kuracak olan personelin mağdurun beden dilini anlamasının önemine de vurgu yapılan kılavuzda, uygun görüşme ortamının da sağlanması ve çocuk mağdurların ifadelerinin alınacağı ortamların ise kendilerini rahat hissedebilecekleri 'çocuk dostu' yerler olması gerektiği belirtildi.
Aile içi şiddet, terör, işkence ve insan ticareti suçu mağdurlarına yaklaşımda da uyulması gereken kuralların yer aldığı kılavuzda yabancı suç mağdurlarıyla ilgili de bilgilere yer verildi.
Türkiye için bir ilk niteliğinde olan kılavuzu mağdurla iletişim halinde olan tüm kamu görevlilerinin kullanmasının sağlanacağı öğrenildi.