TRABZON (AA) - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Mühendislik Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü GISLab Ar-Ge Laboratuvarınca hazırlanan 'Düzenli Depolama Alanları İçin Yer Tespiti Çalışması ve Alternatif Katı Atık Bertaraf Sistemleri Araştırma Projesi' ile Doğu Karadeniz'de katı atık depolama alanları ve alternatif atık bertaraf yöntemleri belirlenecek.
KTÜ Harita Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Volkan Yıldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin kentlerinde katı atık sorunlarının olduğunu söyledi.
Yıldırım, doğal kaynakların hızla tükeniyor olması, çevresel tahribatların her geçen gün artarak devam etmesi, küresel ısınma ve su kaynaklarının kirlenmesi gibi etkenlerin giderek yaygınlaştığı dünyada, katı atıkların çok daha etkin şekilde depolanması ya da bertaraf edilmesinin zorunlu hale geldiğini belirtti.
Yıldırım, 'Yeşilin denizle buluştuğu kentlerimiz, doğal güzellikleriyle ün yapan turizm merkezlerimiz, yatırımların her geçen gün artarak devam ettiği bölgemiz atık yönetiminde yaşanan bu olumsuzluklardan nasıl daha az etkilenir düşüncesiyle Düzenli Depolama Alanları İçin Yer Tespiti Çalışması ve Alternatif Katı Atık Bertaraf Sistemleri Araştırma Projesi'ni hayata geçirdik.' diye konuştu.
Projenin temel amacının Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı (DOKAP) sorumluluğundaki Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane ve Bayburt'u kapsayan alanda en uygun düzenli katı atık depolama alanlarının alternatiflerle tespit edilmesi olduğunu söyleyen Yıldırım, 'Düzenli katı atık depolama yönteminin yanı sıra yakma tesisleri ve kompost maddesel geri kazanım tesisleri için de bölgede uygun yerleri alternatifli olarak belirleyeceğiz.' dedi.
KTÜ Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Olkan Çuvalcı'nın da iştirakiyle projeyi hem DOKAP hem de Kalkınma Bakanlığına anlattıklarını ifade eden Yıldırım, projenin Kalkınma Bakanlığınca desteklenmeye uygun görüldüğünü bildirdi. Yıldırım, projenin kabulü sonrası KTÜ Rektörü Prof. Dr. Süleyman Baykal ile DOKAP Başkanı Ekrem Yüce tarafından ocak ayında protokol imzalandığını ve proje sürecinin başladığını kaydetti.
- 'Yaz sonuna kadar arazi çalışmaları bitirilecek'
Yıldırım, proje kapsamındaki bütün illeri tek tek ziyaret ederek projenin içeriğini kentin üst düzey yöneticilerine anlatacaklarını belirterek, 17 Mayıs'ta bölgedeki 109 yerel yönetimin teknik personelini KTÜ'de ağırlayacaklarını ifade etti. Teknik bir çalıştay yapmayı planladıklarını söyleyen Yıldırım, çalıştayda projede gelinen noktayı yerel yönetimlerle paylaşacaklarını, temmuz ayı içinde analizleri tamamlayıp yaz sonuna kadar da arazi çalışmalarını bitireceklerini anlattı.
- 'Kapsadığı alan bakımından en büyük projelerden biri'
Projenin, kapsadığı alan bakımından Doğu Karadeniz'de gerçekleştirilecek en büyük projelerden biri olduğunu belirten Yıldırım, şunları kaydetti:
'Arazi yönetimi, sosyoloji, jeofizik ve yer bilimleri, jeoloji gibi bir çok farklı meslek disiplininin de projeye katkı sağlayacağı düşünüldüğünde bu açıdan da gerçekten çok kapsamlı bir proje. Bütçesi de oldukça büyük, 1,2 milyon lira ve proje süremiz 20 aydır. Projenin bölgeye sağlayacağı en önemli avantajlardan biri de DOKAP sorumluluğundaki 8 il için bütüncül bir konumsal veritabanı oluşturulacak olmasıdır. Proje tamamlandıktan sonra bu veritabanları sayesinde, bölge için öngörülen bütün projelere ait doğruluk ve uygunluk analizleri çok daha hızlı şekilde yapılabilecektir.'
Yıldırım, çalışmanın ortaya koyduğu verilerin, ilgili kurumlarca sahada uygulanmasını arzuladıklarını da söyledi.