Adana'da geçen yıl 6 bin 84 aile içi suç işlendi Cumhuriyet Başsavcısı Yeldan: 'Bizim amacımız, göstere göstere gelen, bağıra bağıra 'Beni kurtarın, beni koruyun' diyen, yasal, yetkili bir merciye ulaşmak isteyen mağdurları korumak
ADANA (AA) - Adana'da geçen yıl 6 bin 84 aile içi suç işlendiği, yıl başından 27 Nisan'a kadar da aynı kapsamda bin 916 suçun kayda geçirildiği bildirildi.
Adana Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, aile içi şiddet suçlarının azaltılması, yaşanan sorunların en aza indirilmesi ve soruşturma aşamasındaki tedbir kararlarının daha etkin uygulanabilmesi amacıyla savcılık, emniyet ve aile uzmanlarının katılımıyla adliyede toplantı düzenlendiği bildirildi.
İnsana yönelik her türlü şiddetin sonlandırılabilmesi için devlet, sivil toplum, medya ve özel sektör gibi birçok tarafın bütün olarak kararlı mücadelesine ihtiyaç duyulduğu vurgulanan açıklamada, Adana Cumhuriyet Başsavcılığı Aile İçi Şiddet Suçları Soruşturma Bürosunca 1 Ocak-27 Nisan'da bin 916 dosyanın kayda alındığı aktarıldı.
Resmi, gayriresmi birlikte yaşadığı veya ayrıldığı kişi tarafından kadına karşı kasten yaralamadan 214, erkeğe karşı kasten yaralamadan 11, kadına karşı tehdit ve hakaretten 495, erkeğe karşı tehdit ve hakaretten 56, kadına cinsel saldırı eyleminden 4, anne ve baba tarafından çocuklara karşı kasten yaralama, tehdit ve kötü muameleden 26, çocuklar tarafından anne ve babaya karşı kasten yaralama, tehdit ve kötü muameleden 64, diğer suçlardan da bin 46 olmak üzere bin 916 dosyanın, belirtilen dönemde işleme konulduğu ifade edilen açıklamada, 2015'te ise 6 bin 84 aile içi suç işlendiği belirtildi.
Açıklamada, geçen yıl 6 bin 51 tedbir kararı verildiği, 1 Ocak-27 Nisan'da ise bin 841 dosyayla ilgili tedbir kararı uygulandığı vurgulandı.
- ''Amacımız, mağdurları korumak''
Açıklamada görüşlerine yer verilen Adana Cumhuriyet Başsavcısı Ali Yeldan, aile içi şiddet olaylarında verilen tedbir kararlarının kolluk birimlerine vakit kaybetmeksizin ulaştırılması gerektiğini belirtti.
Öncelikle tekrarlayan şiddet olaylarının ele alınmasının önem taşıdığına dikkati çeken Yeldan, şunları kaydetti:
''Defaatle aynı suçu işlemeye devam eden kişilerle ilgili bizim alacağımız kararlar ve tedbirler etkilenir, olay sayısının artması, tedbirlerin derecesini değiştirebilir. Biz, mağduriyetlerin katlanarak devam etmesini önleyebiliriz. Bu, uzun soluklu, kapsamlı bir mücadele. Bizim amacımız, göstere göstere gelen, bağıra bağıra 'Beni kurtarın, beni koruyun' diyen, yasal, yetkili bir merciye ulaşmak isteyen mağdurları korumak. Bu yüzden rutin, basite indirgenebilecek olaylarla ayrımı ve elemeyi iyi yapıp, önceliklerin belirlenmesi gerekiyor. Mağduru koruyacak ve şüpheliyi caydıracak, suç işlemesini önleyecek tedbirleri seçerek almamız, bunları zamanında uygulamamız önemli.
Aynı zamanda mağdurun, şüpheli için verilen tedbir kararı süreci içinde desteklenmesi gerekiyor.''
Yeldan, bu konuda görev alan tüm birimlerin gayretli ve dikkatli çalışmalarıyla aile içi şiddet olaylarıyla daha etkin mücadele edilebileceğini vurguladı.