Marmaray Kazıları

Marmaray Kazıları

Düzce Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından 10. Yıl Etkinlikleri kapsamında ?Marmaray Kazılarından İstanbul Arkeolojisine Bakış? konulu konferans düzenlendi.

Düzce Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından 10. Yıl Etkinlikleri kapsamında ?Marmaray Kazılarından İstanbul Arkeolojisine Bakış? konulu konferans düzenlendi.
Cumhuriyet Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe; Rektör Yardımcısız Prof. Dr. İlhan Genç, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Akkuş, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Programa davetli konuşmacı olarak katılan İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Zeynep Sezin Kızıltan, ?Marmaray Kazılarından İstanbul Arkeolojisine Bakış? adlı sunumunu gerçekleştirdi.
Teknolojisinin ve planlamasının yanı sıra uygulama alanının da İstanbul gibi önemli tarihsel geçmişe sahip bir merkezde yapılmasının, Marmaray projesini daha dikkat çekici bir hale getirdiğini dile getiren Kızıltan, Marmaray kazıları sırasında ortaya çıkarılan eserler hakkında bilgiler verdi.
Bölgenin kuzeybatı bölümündeki metro alanında sürdürülen çalışmalarda, MS 12, 13. yüzyıla ait bir kilise kalıntısının açığa çıkarıldığını söyleyen Zeynep Sezin Kızıltan, bu kilise ve çevresinde sürdürülen çalışmalarda yaklaşık 23 adet özgün mezar bulunduğunu ifade etti.
Kızıltan, Yenikapı kazı alanında açığa çıkartılan Theodosius liman kalıntıları, tekneler ve neolitik yerleşim yerleri, Sirkeci ve Üsküdar?da tespit edilen Osmanlı ve Bizans mimari kalıntıları ile bu kalıntılar altında bulunan Arkaik, Klasik, Helenistik ve Roma dönemlerine ait buluntuların, kent tarihine ve dünya kültür tarihine çok önemli katkılar sunacağını vurguladı. Zeynep Sezin Kızıltan, kazılarla ortaya çıkan tarihi değerlerin kurulacak arkeo parkta ve Marmaray Müzesinde sergileneceğini belirterek sunumunu sonlandırdı.
Konferansın sonunda İstanbul Arkeoloji Müzesi Müdürü Zeynep Sezin Kızıltan?a Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Metin Akkuş tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.